Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες απορρύπανσης μετά την καταστροφή
Οι εργασίες μετά τη βύθιση του «Αγ. Ζώνη ΙΙ».
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και σήμερα από απορρυπαντικά σκάφη, ιδιωτικά αλλά και του Λιμενικού, ο καθαρισμός των παράκτιων περιοχών σε Σαλαμίνα, Πειραιά, Άγ. Κοσμά και Γλυφάδα στις οποίες έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση από ουσίες πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό.
Συνεργεία επιχειρούν και από χερσαίας πλευράς ενώ η διαδικασία επικεντρώνεται σήμερα στην περιοχή της Γλυφάδας. Σε όλες τις περιοχές του Πειραιά, από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκ, τον Άγ. Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν ποντιστεί σε ορισμένα σημεία πλωτά φράγματα για περιορισμό της ρύπανσης.
Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος μιλούν για βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη επιχείρησης απορρύπανσης μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, τόνισαν ότι από την ώρα του συμβάντος που ήταν στις 2.00 τα ξημερώματα της Κυριακής έως τις 6.00 τα ξημερώματα οπότε ξεκίνησε η όλη επιχείρηση απορρύπανσης μεσολάβησαν 4 ώρες, και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν διαδικασίες και διαβουλεύσεις από την αρμόδια ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» ήταν ασφαλισμένο για 5 εκατ. ευρώ προς τρίτους. Δηλαδή ο πλοιοκτήτης του πλοίου από τη βύθιση του σκάφους δεν πρόκειται να λάβει καμία οικονομική αποζημίωση.
Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας μιλώντας για την επιχείρηση απορρύπανσης που είναι σε εξέλιξη, τόνισαν ότι, όταν αυτή ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες -και τότε αναμένεται να αναλάβει δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ όπου σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, θα λάβει δείγματα προκειμένου μετά από έλεγχο να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.
Στη συνέχεια αναμένεται να υπογραφεί συμφωνητικό καλής συνεργασίας μεταξύ του λιμεναρχείου των δημάρχων των περιοχών και την εταιρείας απορρύπανσης που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση καθαρισμού.
Δικαστικά κατά παντός υπευθύνου, μετά τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ, θα κινηθούν οι δήμοι Πειραιά και Γλυφάδας
Συνάντηση με τους δημάρχους και τους βουλευτές των περιοχών στις οποίες έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ στον Σαρωνικό, είχαν σήμερα υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γγ του υπουργείου Διονύση Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη και στελέχη του Σώματος.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί ένας συντονισμός, καθώς στην αρχή υπήρχαν ελλείμματα.
«Δεν ήμασταν έτοιμοι όλοι μαζί να συντονίσουμε τον καθαρισμό. Είναι αρμοδιότητα της εταιρείας του πλοίου που ναυάγησε και ανέθεσε σε δύο εταιρείες την όλη επιχείρηση. Εμείς, ως δήμαρχοι, ζητήσαμε να ενημερωθούμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι και με ποιο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε. Τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι ότι οι δήμοι δεν μπορούν να παίξουν κάποιον σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό αυτόν και το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να στείλουν κάποιους εθελοντές, οι οποίοι υπό τις οδηγίες των εταιρειών απορρύπανσης και με κατάλληλο ρουχισμό να συνδράμουν ελάχιστα στο έργο τους. Παρόλα αυτά, αν χρειαστεί, θα το πράξουμε» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν είναι ώρα αναζήτησης ευθυνών, αλλά καθαρισμού των ακτών όλης της περιοχής, αλλά δεν θα αφήσουμε και το θέμα να ξεχαστεί […] Θα κινηθούμε όλοι οι δήμαρχοι και εγώ ως δήμαρχος Πειραιά θα κινηθώ άμεσα δικαστικά κατά παντός υπευθύνου για την πολύ μεγάλη ζημιά που υπέστη η περιοχή».
Ο αντιδήμαρχος αστικής ανάπτυξης και πολεοδομίας του δήμου Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Από τα χαράματα στην περιοχή της Γλυφάδας η δημοτική Αρχή καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για την απορρύπανση της περιοχής, προκειμένου να διαφυλαχθεί τόσο η δημόσια υγιεινή των λουομένων όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης […]. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς δήμου και εφόσον έως σήμερα δεν έχουμε νέα ρύπανση στην περιοχή, επικεντρωνόμαστε στην αποκατάσταση της εικόνας της παραλίας».
Ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας κατέστησε επίσης σαφές ότι «το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην περιοχή του δήμου δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο» και ότι «η δημοτική Αρχή θα στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου».
Πηγή: ΑΠΕ, Πάρης Τσιριγώτης