Η συνέντευξη της Μαρίας Σπυράκη στην Parallaxi λίγο πριν τις Ευρωεκλογές
Η Θεσσαλονικιά δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη, υποψήφια στις Ευρωεκλογές με την Νέα Δημοκρατία, δίνει συνέντευξη στην Parallaxi λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής 26 Μαΐου.
Η Θεσσαλονικιά δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη, υποψήφια στις Ευρωεκλογές με την Νέα Δημοκρατία, δίνει συνέντευξη στην Parallaxi λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής 26 Μαΐου.
– Κατά πόσο είναι διαφορετικό και ιδιαίτερο να είναι κανείς ευρωβουλευτής με βάση την Θεσσαλονίκη και πόσο δύσκολο είναι ταυτόχρονα να προωθεί στην Ευρωβουλή τα ζητήματα της Βόρειας Ελλάδας;
ΜΣ: Είναι τιμητικό αλλά ζόρικο. Αναμένοντας να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο Μακεδονία, ευτυχώς το όνομα μένει ως είχε, βιώνω κάθε εβδομάδα τη δυσκολία της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Χρειάζομαι τουλάχιστον τέσσερις πτήσεις να πάω και να επιστρέψω Βρυξέλλες ή Στρασβούργο. Έχει όμως σημασία να προωθώ ζητήματα της Βόρειας Ελλάδας και να παίρνω απαντήσεις. Η προστασία των μακεδονικών προϊόντων είναι για παράδειγμα για εμένα στόχος και για την επόμενη θητεία. Όταν την πρώτη φορά, στις αρχές του χρόνου, κατέθεσα τροπολογία στο κοινό κείμενο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας, ζητώντας να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, δεν είχα καμία υποστήριξη. Τώρα θα επανέλθω, ελπίζοντας ότι είναι κοινός τόπος για τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου στην Ελλάδα, ότι όσοι υποστηρίζουν την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές δεν είναι ακραίοι ούτε εθνικιστές. Απλώς ενδιαφέρονται να μην πάει χαμένος ο κόπος και τα όνειρα εκατοντάδων οικογενειών που επένδυσαν στις επιχειρήσεις τους στη Μακεδονία.
– Τι σας λείπει από την εποχή που εργαζόσασταν ως δημοσιογράφος; Σκέφτεστε ποτέ να επιστρέψετε σε αυτό το επάγγελμα;
ΜΣ: Μου λείπει η αυτοπρόσωπη παρουσία στα γεγονότα, η γνώση των εξελίξεων από πρώτο χέρι, η ένταση της στιγμής που πρέπει να διακρίνεις την αλήθεια από την πεπονόφλουδα… Δεν μπορώ να επιστρέψω στο επάγγελμα, μπορώ όμως να υπερηφανεύομαι ότι άσκησα επάγγελμα για 22 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, με ένσημα και πολύ, πολύ ορθοστασία στο δρόμο…
– Είστε μια γυναίκα με σειρά ετών στην πολιτική. Ποια βήματα οφείλει να κάνει η Eυρώπη για να προασπίσει τα δικαιώματα των γυναικών σε κάθε τομέα;
ΜΣ: Η γυάλινη οροφή, όπως λέμε στις Βρυξέλλες για τα όρια εξέλιξης των γυναικών, δεν σπάει μόνο με νομοθεσία που κατοχυρώνει ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες. Η ίση αμοιβή για την ίδια εργασία είναι ακόμη ζητούμενο. Περίπου 16% λιγότερο είναι οι αμοιβές των γυναικών. Επίσης, οι γυναίκες προσφέρουμε άπειρες ώρες εργασίας χωρίς αμοιβή στο σπίτι, φροντίζοντας όλους και όλα. Χρειαζόμαστε στήριξη ως μητέρες με γονική άδεια ως 24 μήνες, χρειαζόμαστε παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά μας, χρειαζόμαστε ευκαιρίες για γυναικείες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να δείξουμε τη δυνατότητα και το ταλέντο μας. Η εποχή της γυναίκας που υποδύεται τον άνδρα για να πετύχει πέρασε… τώρα όλοι αναγνωρίζουν ποσό σημαντική είναι η γυναικεία συμβολή στη λήψη των αποφάσεων, στην πολιτική, στις επιχειρήσεις. Ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια και ας ανοίξουν τις πόρτες!
– Ποια πράγματα/ασχολίες σας ξεκουράζουν μετά από μια εξαντλητική και απαιτητική ημέρα;
ΜΣ: Ακούω μουσική, κυρίως όπερα… Μου αρέσει να κάνω βουτιές στα συναισθήματα των ηρώων της όπερας που εκφράζονται με ακραίο τρόπο. Και φυσικά απολαμβάνω τη μουσική που συνοδεύει το λιμπρέτο. Είμαι απόλυτη fan της Τόσκα και της Μαντάμα Μπατερφλάι…
Ακούω μουσική και μαγειρεύω κυρίως τις Κυριακές. Βοηθάνε και τα παιδιά που κάνουν μαθήματα σε ένα πολύ δημιουργικό εργαστήρι μαγειρικής στη Μητροπόλεως. Εν ολίγοις κάνω ότι μου λείπει τις μέρες που τρέχω και δεν φθάνω…
– Ποια θα είναι τα κύρια ζητήματα που θα προωθήσετε στο Ευρωκοινοβούλιο σε περίπτωση επανεκλογής σας; Πού θα ρίξετε το περισσότερο βάρος;
ΜΣ: Θα ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι στον τομέα της νομοθεσίας που αφορά την ενέργεια, τη βιομηχανία, την έρευνα και την καινοτομία. Οι νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα και τον επιχειρήσεων, με την κυκλική οικονομία και την αξιοποίηση των απορριμμάτων και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε δεκάδες εξωστρεφείς επιχειρήσεις και τη ζώνη καινοτομίας που μπορούν άμεσα να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις και να δώσουν πλούτο και πολλές θέσεις εργασίας στην πόλη.