Ελλάδα

Τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα μετά την Covid εποχή

Η αποδοχή της νόσου είναι η αρχή της θεραπείας.

Parallaxi
τα-αυτοάνοσα-ρευματικά-νοσήματα-μετά-758472
Parallaxi

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως τα άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, είχαν πολλές απορίες αλλά και έντονη ανησυχία, τόσο λόγω της φύσεως των νοσημάτων τους όσο και λόγω της ανοσοτροποποιητικής ή και ανοσοκατασταλτικής αγωγής που μπορεί να λαμβάνουν αλλά και σχετικά με το αν η νόσηση με covid μπορεί να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων τους.

Σύμφωνα με την κα Στέλλα Νταλή, Ρευματολόγο, υπάρχουν πάνω από διακόσιες ρευματικές παθήσεις, με περισσότερο επιρρεπείς τις γυναίκες. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα αυτοάνοσα, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, τα εκφυλιστικά νοσήματα, όπως είναι η οστεοαρθίτιδα, τα σύνδρομα περιοδικού πυρετού, κ.α. Όπως τόνισε η γιατρός, πρόκειται για μία μεγάλη γκάμα συστηματικών νοσημάτων, στα οποία υπάρχει προσβολή μυών, δέρματος, αρθρώσεων, κλπ, προσθέτοντας ότι πλέον ο κόσμος τα γνωρίζει πολύ περισσότερο σε σχέση με παλιά, είναι ενημερωμένος και πάει άμεσα στον κατάλληλο γιατρό, ενώ εστίασε στο πόσο σημαντικό είναι ο ασθενής να δεχτεί τη νόσο από την οποία πάσχει.

Σε ό,τι αφορά το αν υπάρχει θεραπεία, η κα Νταλή επισήμανε ότι πρόκειται για χρόνια νοσήματα με χρόνια αγωγή, ωστόσο, με μία άμεση παρέμβαση με την κατάλληλη θεραπεία, η νόσος καταστέλλεται γρήγορα και ο ασθενής απαλλάσσεται από την αγωγή.

Η κα Νταλή, ανέφερε ακόμη ότι οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυοι πρέπει να συνεργάζονται στενά τόσο με τον ρευματολόγο όσο και με τον γυναικολόγο τους, να ακολουθούν μεσογειακή διατροφή και μία ήπια γυμναστική, ενώ, σε αυτή την κατηγορία ασθενών, τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Τέλος, αναφερόμενη στο long covid, η ρευματολόγος επισήμανε ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων, με οριασμένους να το θεωρούν ξεχωριστή οντότητα και άλλους να υποστηρίζουν ότι προκαλεί ινομυαλγία, με συνοδά συμπτώματα κόπωσης, οσφυαλγίας και ομίχλη εγκεφάλου ( brain fog).

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα