Τα ελληνικά νησιά γεμίζουν από τουρίστες, αλλά αδειάζουν από νερό

Εφιάλτης η λειψυδρία

Parallaxi
τα-ελληνικά-νησιά-γεμίζουν-από-τουρίσ-1040388
Parallaxi

Αν τα καλοκαίρια επισκέπτεστε τα ελληνικά νησιά, σίγουρα έχετε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή το πρόβλημα της χαμηλής πίεσης του νερού στα καταλύματα, που οφείλεται μεταξύ άλλων στη σημαντική αύξηση των τουριστών, στις περιορισμένες υποδομές αλλά και στην ξηρασία.

Στο σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας που πλήττει τα ελληνικά νησιά εστιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, την ώρα που η τουριστική περίοδος φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Με την έλλειψη βροχοπτώσεων να έχει ήδη προκαλέσει σημαντική μείωση των υδάτινων πόρων, οι τουρίστες συνεχίζουν να συρρέουν κατά χιλιάδες στα άνυδρα ελληνικά νησιά, επιδεινώνοντας την κατάσταση και θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητά τους.

Πρώτο παράδειγμα που φέρνει το Reuters η Νάξος, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση νερού, αφού ο μεγαλύτερος υδροταμιευτήρας του νησιού έχει στερέψει, και πλέον χρησιμεύει μόνο για τις χελώνες που περιφέρονται στις λασπώδεις ρηχές περιοχές του. Πιο κάτω, το θαλασσινό νερό έχει διεισδύσει σε άδεια πηγάδια άρδευσης, βλάπτοντας την πολύτιμη καλλιέργεια πατάτας του νησιού.

Νοτιότερα, στο νησί της Καρπάθου, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην πλήρωση των πισινών, ενώ στη Θάσο, οι αρχές αναζητούν μια μονάδα αφαλάτωσης για να καταστήσουν το θαλασσινό νερό πόσιμο.

Όλα αυτά ενώ οι βροχές που σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ήταν για μήνες από ελάχιστες έως καθόλου και τα ελληνικά νησιά ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν αριθμό ρεκόρ τουριστών.

Ο δήμαρχος της Νάξου, Δημήτρης Λιανός, δήλωσε: “Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ειδικά στη Νάξο, οι επιφανειακές δεξαμενές μας είναι άδειες”.

Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τους αρχαιολογικούς χώρους της, τις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των ασταθών βροχοπτώσεων και των πυρκαγιών, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού παράγοντα της χώρας.

Γιατί είναι κρίσιμη αυτή η χρονιά;

Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς, ορισμένες σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Βρετανού τηλεοπτικού παρουσιαστή, πέθαναν τον περασμένο μήνα καθώς καύσωνες σάρωσαν τη χώρα, αναφέρει το Reuters, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια την τραγική υπόθεση εξαφάνισης του Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη.

Και οι ειδικοί για το κλίμα φοβούνται πως τα χειρότερα έρχονται. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, ανέφερε ότι μόλις τα αποτελέσματα της ξηρασίας γίνουν ορατά, είναι πολύ αργά για δράση. “Πρέπει να αποφεύγουμε τη σκέψη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντ’ αυτού να επικεντρωθούμε στην πρόληψη και την προετοιμασία,” είπε ο Toreti.

Νοσηρές καλλιέργειες

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από το Reuters και στις επιπτώσεις σε καλλιέργειες της Νάξου, καθώς όπως επισημαίνεται οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το κάνουν ασφαλές για πόση, και οι οποίες θα καλύψουν την έλλειψη για σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες. Ωστόσο, οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασμένο νερό και πρέπει να βασιστούν σε πηγάδια στα οποία έχει εισχωρήσει θαλασσινό νερό.

Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, καλλιεργητής της ξακουστής πατάτας Νάξου δήλωσε ότι οι αποδόσεις του θα είναι περισσότερο από τις μισές αυτό το έτος λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης. “Είναι μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπήσει και τις δικές μας πόρτες” είπε.

Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τις υδάτινες προμήθειές τους χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της αφαλάτωσης, αλλά οι προμηθευτές δήλωσαν ότι οι μονάδες ήταν σε μικρή προσφορά αυτό το καλοκαίρι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.

Ακόμη και στη Θάσο, που είναι πολύ πιο πράσινη από την πετρώδη Νάξο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Sychem με έδρα την Ελλάδα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στη ζήτηση των πελατών της αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερων χρόνων κατασκευής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής. Οι νέες μονάδες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο. “Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, ο όποιος προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί”, δήλωσε ο Υφαντής.

Πηγή: Reuters / news247.gr

Πηγή Εικόνας: evangelos mpikakis-unsplash

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα