Ελλάδα

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 28η Οκτωβρίου

Τι είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κομμάτων με αφορμή τη σημερινή μεγάλη επέτειο

Parallaxi
τα-μηνύματα-του-πολιτικού-κόσμου-για-τ-1074892
Parallaxi

Μηνύματα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου απηύθυναν τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας μας.

Κ. Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια

Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου απηύθυνε η πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

«Σήμερα, επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ, τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας.

Στο ταραχώδες και ρευστό διεθνές περιβάλλον που ζούμε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας».

Κ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή»

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά.

Στη δήλωσή του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι «ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας η σημερινή και η σκέψη μας γυρίζει 83 χρόνια πίσω, σε αυτούς που είπαν το μεγάλο «ΟΧΙ», στα νέα παιδιά που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ογδοντατρία χρόνια μετά, η χώρα μας στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη γειτονιά».

Στ. Κασσελάκης: «Πάνω από όλα η ενότητα μεταξύ μας – Αυτήν θα υπηρετήσω»

Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου απηύθυνε μέσα από τα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Πριν από 83 χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός αποφάσιζε να αντισταθεί στις αξιώσεις του φασιστικού Άξονα με μια πάνδημη ανταπόκριση. Τους επόμενους μήνες μετέτρεψε μια, κατά τα φαινόμενα, άνιση μάχη σε μια ένδοξη σελίδα της Ιστορίας μας, που ενέπνευσε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα από τις στάχτες του πολέμου και παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις στη συνέχεια, ο ελληνικός λαός βγήκε πιο δυνατός. Αυτή η δύναμη ήταν που τον ώθησε να αναδείξει τις έννοιες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας σε κυρίαρχες και καθοριστικές, όσο κι αν αυτές οι επιλογές του επιφύλαξαν νέα βάσανα και θυσίες, όσο κι αν τις πλήρωσε με αίμα.

Οι αξίες που σφυρηλάτησε ο λαός μας στο αμόνι του πολέμου και αργότερα της Αντίστασης, η επιθυμία για ελεύθερη σκέψη, για ελεύθερη ζωή και για ειρήνη, είναι πανανθρώπινες μα και πάντα επίκαιρες. Σήμερα που ο ναζισμός διεκδικεί και πάλι το δικό του μερίδιο μίσους και αίματος, συχνά καμουφλαρισμένος, που επιχειρείται να ξαναγραφτεί η Ιστορία, που στα πεδία των μαχών περισσεύει η οδύνη, που οι άμαχοι πληρώνουν υψηλό φόρο αίματος, τα μαθήματα της δικής μας Ιστορίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν μας αδιάφορο».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δήλωσε:

«Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Είναι μια συγκινητική μέρα για τη χώρα μας, για το Έθνος μας, για όλο τον Ελληνισμό. Είναι η ημέρα που όταν τρία χρόνια πριν η Ελλάδα ξάφνιασε όλη την υφήλιο. Πολύ πιο δυνατές θεωρητικά χώρες από την Ελλάδα, έπεσαν ενάντια στην επέλαση του φασισμού. Μέσα σε λίγες μέρες, λίγες εβδομάδες εμείς, ο ελληνικός λαός, είπαμε όχι και πέτυχε το ακατόρθωτο.

Πέτυχε μια αντίσταση η οποία άλλαξε την ιστορία. Είμαστε η μόνη χώρα η οποία γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίσταση ενάντια στο φασισμό. Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μέρα, να αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του ελληνικού λαού και να συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τη χώρα μας, την ελευθερία μας, είναι με το να είμαστε μια ενωμένη κοινωνία.

Μια κοινωνία η οποία με ένα αίσθημα συλλογικότητας μπορεί να χτίσει μια πραγματικά δυνατή οικονομία, η οποία με τη σειρά της θα υποστηρίξει και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πάνω όλα όμως είναι η ενότητα μεταξύ μας. Και αυτήν θα υπηρετήσω προσωπικά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους σας».

Ν. Ανδρουλάκης: «Είμαστε μια χώρα που στέκεται πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας»

«Το έπος του ’40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωες μας που έγραψαν με το αίμα τους μία από τις ένδοξες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό κατακτητή. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ, όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός με ενότητα, με πίστη», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μετά από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

«Τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά και για την πατρίδα. Δεν μπορώ όμως σήμερα να μην αναφερθώ και σε κάτι που θεωρώ αδιανόητο.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που στέκεται πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.

Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα ζύγι – γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής.»

Δ. Κουτσούμπας: «Οι λαοί που αγωνίζονται για τη λευτεριά βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

«Παντού και πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη λευτεριά και το δίκιο τους, που υψώνουν ανάστημα στη βία των κατακτητών και των εκμεταλλευτών», αναφέρει για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας:

«Αυτό κρίνεται σήμερα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αυτό θα κριθεί αύριο στους μεγάλους αγώνες που έχουν όλοι οι λαοί μπροστά τους».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα