Τα πιο αλλόκοτα και δυστοπικά Πάσχα σε 15 εικόνες
Τότε, που οι Άγιες τούτες ημέρες έμοιαζαν σαν επεισόδιο του Black Mirror
Εικόνες: Eurokinissi
Αποκαθήλωση, περιφορά του Επιταφίου, Ανάσταση, μαγειρίτσα και ατελείωτα γλέντια και ψησίματα την Κυριακή του Πάσχα.
Ναι, είναι εικόνες και στιγμές που τις ζούμε κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, όπως και αυτή που διανύουμε.
Όχι όμως το 2020 και 2021, τότε που ούτε το Πάσχα κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστο από το πέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Τότε, που ανατράπηκαν οι συνήθειες και οι παραδόσεις αιώνων, φέρνοντας έναν διαφορετικό τόνο στις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές του ελληνικού λαού.
Το πρώτο Πάσχα εν μέσω καραντίνας, τον Απρίλιο του 2020, βρήκε την Ελλάδα σε πλήρες lockdown. Οι εκκλησίες ήταν κλειστές για τους πιστούς και οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας μεταδίδονταν μόνο από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η Ανάσταση τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, με τον κόσμο να ανάβει κεράκια στα μπαλκόνια ακούγοντας «Χριστός Ανέστη» από τα μεγάφωνα ή τα γειτονικά σπίτια.
Οι οικογενειακές συνάξεις απαγορεύτηκαν, τα ταξίδια προς την επαρχία δεν επιτρέπονταν, και το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι περιορίστηκε στους ενοίκους κάθε σπιτιού.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, τα σοκάκια στα χωριά έμειναν άδεια, χωρίς μυρωδιές από σουβλιστό αρνί ή παιδικά γέλια.

Το πρόστιμο για όσους επέλεγαν να ρισκάρουν για να ταξιδέψουν μακριά από το χώρο κατοικίας τους, ανέρχονταν στα 150 ευρώ.
Σε περιπτώσεις, λοιπόν, που θα διαπιστωνόταν άσκοπη μετακίνηση το Πάσχα, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιαζόταν στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνταν οι πινακίδες για 60 ημέρες και το όχημα θα επέστρεφε από εκεί όπου ξεκίνησε.

«Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας» είχε ξεκαθαρίσει σε τότε ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανάσταση… τρεις ώρες πριν
Το Πάσχα του 2021, η χώρα βρισκόταν ακόμη υπό περιορισμούς, αλλά με κάποια σημάδια αισιοδοξίας. Οι εμβολιασμοί είχαν ξεκινήσει και υπήρχε η αίσθηση ότι το τέλος της κρίσης πλησίαζε. Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας έγιναν με περιορισμένο αριθμό πιστών και αυστηρά μέτρα. Η Ανάσταση τελέστηκε νωρίτερα, στις 9 το βράδυ, ώστε να τηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την Μεγάλη Εβδομάδα έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινούσε στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός άρχισε στις 11 το βράδυ.


Όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:
- Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, ίσχυε η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα που ίσχυαν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφωνόταν σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
- Για τους πιστούς ήταν υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκονταν εντός του ναού, ήταν υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
- Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής: α) η περιφορά του Επιταφίου έγινε μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου έγινε εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.
- Ακόμη, την Κυριακή του Πάσχα, υπήρχε η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, απαγορευόταν η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας μέχρι τις 10 Μαΐου.

Αυτό που είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση και αρκετές αντιδράσεις ήταν η απόφαση που είχε παρθεί για το Μεγάλο Σάββατο και την Ακολουθία της Αναστάσεως, που πραγματοποιήθηκε στις 21:00 αντί στις 00:00, όπως γινόταν κάθε χρόνο.

Εκείνες τις ημέρες που ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση, πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν γελάσει και κορόιδευαν πως ο κορονοϊός κολλάει μετά τις 00:00, όμως στις 21:00 ο κόσμος μπορεί να προστατευθεί.

Βεβαίως σ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να μετακινηθούμε την Κυριακή του Πάσχα θα έπρεπε να στείλουμε με sms τον κωδικό 6, έτσι ώστε να είμαστε… νόμιμοι.

