Ελλάδα

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα στις 25 Μαρτίου και δεν είχαν σχέση με την Επανάσταση

Τι έγινε σαν σήμερα στη χώρα μας

Parallaxi
τα-σημαντικότερα-γεγονότα-που-συνέβη-738868
Parallaxi

Στη χώρα μας η 25η Μαρτίου είναι ταυτισμένη με το 1821. Ωστόσο, πολλά σημαντικά γεγονότα έχουν συμβεί σαν σήμερα στην Ελλάδα, πέρα από την Εθνική Επέτειο της ελληνικής Επανάστασης, που συμβολικά τιμάται ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Πιο συγκεκριμένα:

Το 1771 γεννιέται ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης, ο μητροπολίτης που ύψωσε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, στις 25 Μαρτίου 1821, υψώνει στην Αγία Λαύρα το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης. Ελαιογραφία Θ. Βρυζάκη.

Το 1881, τελούνται τα εγκαίνια του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», παρουσία του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α’. Τρία χρόνια αργότερα, το μεγαλύτερο θεραπευτήριο των Βαλκανίων άνοιξε τις πύλες του για τους ασθενείς. Το πρώτο άτομο που νοσηλεύτηκε ήταν ένας δεκάχρονος μαθητής.

Το 1896 ξεκινούν στην Αθήνα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ακριβώς 100 χρόνια πριν, το 1924,  ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, που μεταξύ άλλων διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός, καταθέτει ψήφισμα στη Δ’ Συντακτική Συνέλευση για την ανακήρυξη αβασίλευτης Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κηρύσσοντας έκπτωτη τη μοναρχία.

Το 1932 πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαλακόπουλο. Η απόφαση για την ανέγερση μνημείου πάρθηκε από τη δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Το 1938 εκπέμπει για πρώτη φορά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών (μετέπειτα ΕΙΡ). Με αφορμή την Εθνική Επέτειο μεταδίδεται διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β’.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα