Τα τερτίπια του καιρού: Τα δύο ακραία πρόσωπα του Φεβρουαρίου

Από τις χαμηλές θερμοκρασίες στο ξεκίνημα στις υψηλές στο φινάλε

Parallaxi
τα-τερτίπια-του-καιρού-τα-δύο-ακραία-πρ-971262
Parallaxi

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Φεβρουάριο καταγράφηκαν ακραία χαμηλές τιμές θερμοκρασίας στο πρώτο μισό του μήνα, και ακραία υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας κυμάνθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Νότια Ελλάδα χαμηλότερα από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Στη νότια νησιωτική χώρα εξαίρεση αποτέλεσαν οι 3 τελευταίες ημέρες του μήνα, όταν η θερμοκρασία κυμάνθηκε έως και 10 °C πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 14ετίας.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Στο Μακροχώρι Βέροιας, 20 από τις 31 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, και στο Κιλκίς 17 ημέρες καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις. Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -1,6°C με 15 από τις 28 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, και στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε ακριβώς στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, επίσης με 15 ημέρες θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας.

Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν κατά την Κακοκαιρία “Βαρβάρα”, και στα νότια καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στη Λίνδο, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα επί 20 ημέρες, και στην Πάρο 17 ημέρες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα