Τασούλας ή έκπληξη; Ώρα ανακοινώσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Σήμερα το ραντεβού Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου

Parallaxi
τασούλας-ή-έκπληξη-ώρα-ανακοινώσεων-γ-1267356
Parallaxi

Με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα στις 11:30 ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Μία επίσκεψη “θεσμικής αβρότητας”, καθώς η κ.Σακελλαροπούλου φέρεται να γνωρίζει ήδη ότι ο πρωθυπουργός δεν θα την προτείνει ξανά για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Δεδομένου άλλωστε ότι διψήφιος αριθμός βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει απειλήσει ότι δεν θα την ψηφίσει δεύτερη φορά.

Βέβαια δημοσίως κανείς από την κυβέρνηση δεν θα ομολογήσει πως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν προτείνεται εκ νέου η κ.Σακελλαροπούλου. Αλλά ο πρωθυπουργός μπορεί να επικαλεστεί ότι λόγω των διεθνών εξελίξεων και με το βλέμμα στην Τουρκία θα ήταν χρήσιμος ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας με μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία.

Η γαλάζια δυσαρέσκεια για την κ.Σακελλαροπούλου άρχισε να εκδηλώνεται δημοσίως από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Το 28% θορύβησε τους βουλευτές της ΝΔ που αγωνιούν για την επανεκλογή τους και ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να ζητούν ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Παρότι δε μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά οι τόνοι δημοσίως έπεσαν στο γαλάζιο στρατόπεδο, το βέτο στην κ.Σακελλαροπούλου εξακολουθεί να ισχύει για τους αντιδρώντες. Ενώ ούτε και μητσοτακικοί βουλευτές ήταν ενθουσιώδεις στην προοπτική να ψηφίσουν ξανά μία Πρόεδρο Δημοκρατίας εξαιρετικά αντιδημοφιλή στην εκλογική βάση της ΝΔ.

Η αναζήτηση δεξιού Προέδρου Δημοκρατίας

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ βέβαια ήθελαν τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός όμως εν τω μεταξύ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται. Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να μην επιθυμούσε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ένα πρόσωπο με ειδικό πολιτικό εκτόπισμα.

Έτσι στο τραπέζι έπεσε το καλοκαίρι το όνομα του Κώστα Τασούλα. Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι άλλωστε “καθαρόαιμος δεξιός” και πολιτικός “γιος του Αβέρωφ”. Η Τατιάνα Αβέρωφ είχε γράψει ειδικότερα σε έκδοση της Βουλής ότι: “Ο Κώστας Τασούλας υπήρξε για τον πατέρα μου ο πολυπόθητος γιος που ποτέ δεν απέκτησε”.

Δεδομένου δε ότι ο κ.Τασουλας εξελέγη Πρόεδρος Βουλής το 2019 με 283 ψήφους, τις περισσότερες σε αντίστοιχη διαδικασία, και το 2023 επανεξελέγη με 270 ψήφους, ο πρωθυπουργός μπορεί να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον είχαν ψηφίσει στο Κοινοβούλιο να τον ψηφίσουν και για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 τον κ.Τασούλα ψήφισαν για Πρόεδρο Βουλής εκτός από τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση.

Βέβαια το πιθανότερο είναι, εφόσον πράγματι ο κ. Τασούλας είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, να τον ψηφίσει μόνο η ΝΔ, ενδεχομένως η Ελληνική Λύση και ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το χώρο της (άκρας) δεξιάς.

Αλλά εφόσον ο κ. Μητσοτάκης έχει όντως καταλήξει στη συγκεκριμένη πρόταση, το κριτήριο δεν είναι πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, αλλά να συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ.

Ο μόνος άλλος ιδανικός υποψήφιος σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που βέβαια έχει έντονο κομματικό προφίλ, αλλά αυτό έχει απαλύνει αφού είναι ευρωβουλευτής. Σημειωτέον πάντως ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει τελικά κάποιο όνομα έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Το χρονικό της συζήτησης για Πρόεδρο Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ

Κατά τους επτά μήνες που πέρασαν από τις ευρωεκλογές και παρά τις φωνές των δυσαρεστημένων γαλάζιων βουλευτών, στο τραπέζι του Μαξίμου έπεσε πάντως και η ιδέα να προτείνει ο πρωθυπουργός ένα πολιτικό πρόσωπο, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά από την εποχή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

Το σκεπτικό ήταν ότι θα εξυπηρετείτο η στρατηγική της διεύρυνσης στο κέντρο (που ο κ.Μητσοτάκης παρά τις δεξιές διαμαρτυρίες δεν έχει εγκαταλείψει), αλλά δεν θα μπορούσαν οι βουλευτές της ΝΔ εύκολα να καταψηφίσουν.

Οι δυο βασικοί υποψήφιοι σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (τον οποίο θα αναγκαζόταν να ψηφίσει και ο Αντώνης Σαμαράς) ή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πρώτος όμως είναι ένα πρόσωπο με πολιτική βαρύτητα, άποψη που δε θα διστάζει να την εκφράζει και η οποία σίγουρα θα γίνεται είδηση κάθε φορά. Ο δεύτερος είναι πολιτικά πιο διαχειρίσιμος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να βρει αφορμή να μην ψηφίσει και οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα ήταν διόλου ενθουσιώδεις.

Εν τω μεταξύ βέβαια η ονοματολογία συνεχίστηκε και από το χώρο του κέντρου έως την κεντροαριστερά ακούστηκαν πολλά σενάρια: Τάσος Γιαννίτσης, Λουκάς Παπαδήμος, Μαρία Δαμανάκη. Ενώ στο τραπέζι έπεσε και το όνομα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, την οποία όμως σίγουρα δε θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και βουλευτές της ΝΔ, εξ ου και απορρίφθηκε.

Τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα

Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, του άτυπου οργάνου υπό το Νίκο Ανδρουλάκη συζητήθηκε αρκετά το θέμα με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναδείχθηκε η ανάγκη να ακολουθήσει αναλυτική κουβέντα με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τα «αποκαλυπτήρια» από τον πρωθυπουργό. Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε σύσσωμο την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά εφόσον δεν τον προτείνει ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αναζητήσει άλλο πρόσωπο- να προχωρήσει δηλαδή σε μια συμβολική κίνηση, αφού πρόεδρος δεν μπορεί αν εκλεγεί χωρίς τις ψήφους της κυβερνητικής παράταξης. Γι’ αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε απαντήσει στο κάλεσμα του Σωκράτη Φάμελλου για κοινή προοδευτική υποψηφιότητα ότι θα αναμένει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού κι ότι ο δικός του στόχος δεν είναι η καταγραφή αλλά η εκλογή μιας κεντροαριστερής υποψηφιότητας. Είχε δε επιπλέον επισημάνει –πριν από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη Λούκα Κατσέλη- ότι το ΠΑΣΟΚ θα «κατεβάσει», αυτοτελή πρόταση (σύμφωνα με την εισήγηση στο Πολιτικό Κέντρο και του Χάρη Δούκα, ο οποίος είχε συναντήσεις τόσο με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τον Αλέξη Χαρίτση, με αφορμή τα τέλη ταφής).

Η πιθανή απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει τον εν’ ενεργεία πρόεδρο της βουλής και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα θα φέρει το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων σε θέση επίθεσης εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, με την κατηγορία ότι τα περί συναινετικού κλίματος για τις μείζονες επιλογές «ήταν απλά λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον επικήδειο του Κώστα Σημίτη». Κορυφαίο στέλεχος υποστηρίζει ότι η επιλογή του «εκσυγχρονισμού» και των μεταρρυθμίσεων αποδεικνύεται κάθε φορά στην πράξη κι ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι δεν μένει μόνο στα λόγια».

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ, παρά την υποχώρηση των ποσοστών του σε σχέση με αυτά του Νοεμβρίου, εκτιμά ότι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον ισχυροποιεί με σταθερά βήματα τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό- το 35,5% των πολιτών εκτιμά εν τω μεταξύ στη δημοσκόπηση της Marc ότι ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, με την Ελληνική Λύση στη δεύτερη θέση 7,3%, και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί κατά πόδας με 7,1%. Στο σύνολο του πληθυσμού, το 79,5% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανακάμψει, ενώ το 67,9% εκείνων που δηλώνουν πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν «ναι» και «μάλλον ναι». Σε ό,τι αφορά το κόμμα Κασσελάκη, το 76,3% του συνόλου λέει ότι δεν θα έχει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά ένα 20,3% πιστεύει το αντίθετο.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είχε χθες εν τω μεταξύ συνάντηση με την κυρία Λούκα Κατσέλη, που πρότεινε για την προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρώην υπουργός και ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε την πρόταση τιμητική και επιχειρηματολόγησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Αποδέχομαι την πρόταση γιατί σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών κλυδωνισμών, οικονομικής αβεβαιότητας και εκτεταμένης ανασφάλειας, όπως η σημερινή, ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως εκπροσώπου της χώρας και εγγυητή της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να συμβάλει στην ενότητα του έθνους, στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και να προάγει τη συμπεριληπτική δημοκρατία, την ουσιαστική προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το δημόσιο συμφέρον και το «συλλογικό καλό». Καλείται να εμπνεύσει ιδιαίτερα τα νέα παιδιά ότι αξίζει να αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο ασφαλή και ευημερούσα πατρίδα.”.

Η Νέα Αριστερά θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην προεδρική εκλογή- ένα από τα πιθανά σενάρια είναι να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που παραπέμπει στην υποψηφιότητα Κατσέλη. Είναι προφανές ότι εφόσον η Νέα Αριστερά συμφωνήσει με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η υποψηφιότητα Κατσέλη θα λάβει περισσότερες ψήφους από το πρόσωπο που θα προτείνει αυτοτελώς το ΠΑΣΟΚ- «γεγονός» που θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πηγή: news247.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα