Τελειώνουν οι δικαιολογίες για τα ταξί – Έρχεται η εφαρμογή που απαιτεί POS

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες - Ποιο θα είναι το ποσό προστίμου για τους παραβάτες

Parallaxi
τελειώνουν-οι-δικαιολογίες-για-τα-ταξ-1128749
Parallaxi

«Επίσημη πρώτη» στα ταξί θα κάνει η νέα εφαρμογή ειδικής σήμανσης, στα ελληνικά και στα αγγλικά, με την οποία οι πολίτες θα ενημερώνονται ότι είναι αποδεκτή η πληρωμή με κάρτα ενώ θα υπάρχει και τηλέφωνο για καταγγελίες. «Ξεκινάμε από κλάδους που αφορούν στους πολλούς και τα ταξί αφορούν και στο τουριστικό μας προϊόν» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες ενώ αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.000 ευρώ θα βρεθούν οι παραβάτες. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

«Οι πολίτες απαιτούν καλή εξυπηρέτηση» Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΘΟ, Όμηρο Τσάπαλο στο Linkedin : «Όσοι κυκλοφορούν με ταξί στο κέντρο της Αθήνας έχουν διαπιστώσει πως είναι λίγοι εκείνοι οι οδηγοί που δέχονται πληρωμές με POS παρά το γεγονός ότι αυτό έχει καταστεί υποχρεωτικό εδώ και μήνες! Οι δικαιολογίες που επικαλούνται είναι ότι το μηχάνημα δεν λειτουργεί, ότι παίρνει ώρα να εκκινήσει, ότι δεν έχει σήμα (!), ότι ψάχνει τεχνικό για να το εγκαταστήσει ή ακόμα ότι δεν ήξερε ότι υποχρεούται να το κάνει!

Οι πολίτες, ωστόσο, έχουν άλλη άποψη. Δεν ζητούν – απαιτούν καλή εξυπηρέτηση. Θέλουν να έχουν το δικαίωμα για εναλλακτικό τρόπο πληρωμής και δεν ανέχονται την κοροϊδία από εκείνους που βρίσκουν χίλιες δυο προφάσεις προκειμένου να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για να μην παρεξηγούμαι. Δεν αναφέρομαι σε όλους τους οδηγούς ταξί. Αναφέρομαι σε εκείνους που κοροϊδεύουν και ξέρουν ότι το κάνουν.

Πρέπει όλοι να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν αλλά πρωτίστως τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι ζήτημα νομιμότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αποτελεσματικότητας του κράτους να βελτιώνει συνεχώς την καθημερινότητα μας».

Το πρόστιμο και τι έχουν δείξει οι έλεγχοι

Το ύψος του προστίμου θα μειώνεται στο ήμισυ εάν ο υπόχρεος προβεί σε καταβολή του προστίμου εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτής. Εάν το πρόστιμο επιβληθεί από την ΑΑΔΕ τότε η μείωση του  ισχύει  εάν ο υπόχρεος προβεί σε καταβολή του προστίμου εντός  60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά κατηγορίες επαγγελματιών που ενώ έχουν τερματικά POS, δεν τα χρησιμοποιούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη η ΑΑΔΕ έχει διενεργήσει 2.360 φορολογικούς ελέγχους σε ταξί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χίο και Κέρκυρα.

Πρόκειται για ελέγχους επαλήθευσης της κατοχής του POS και εξασφάλισης της ορθής διασύνδεσής του με τις εφαρμογές της ΑΑΔΕ. Σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό συμμόρφωσης ήταν αρκετά υψηλό. Παρόλα αυτά, υπήρξαν και 38 περιπτώσεις στις οποίες οι ελεγκτικές αρχές προχώρησαν στον καταλογισμό κυρώσεων.

Πηγη – Naftemporiki / Ραλλού Αλεξοπουλου

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα