Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα – Είναι μαζί 20 χρόνια

Έχουν μαζί τρία παιδιά.

Parallaxi
τελέστηκε-ο-πρώτος-γάμος-ομόφυλου-ζευ-979658
Parallaxi

Τελέστηκε χθες, Σάββατο 2 Μαρτίου, στη Νέα Σμύρνη ο πρώτος γάμος ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου.

Ο γάμος τελέστηκε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο. Το ζευγάρι είναι μαζί εδώ και 20 χρόνια και έχουν τρία παιδιά.

Ποιοι είναι οι δύο ομόφυλοι που παντρεύτηκαν

Ο Σταύρος Γαβριλιάδης και ο Δημήτρης Ελευσινιώτης είναι ενεργά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πρόσφατα βρέθηκαν στα θεωρεία της Βουλής, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων.

Η κίνησή τους να δημοσιεύσουν την αναγγελία γάμου την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου ήταν σημειολογική.

Ο 52χρονος Σταύρος Γαβριλιάδης είναι γιατρός αλλεργιολόγος και διαθέτει ιατρεία στη Νέα Σμύρνη και στη Λαμία. Επίσης, είναι αντιπρόεδρος του συλλόγου «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο».

Δείτε φωτογραφίες: 

Το Bloomberg για τον γάμο ομοφύλων στην Ελλάδα

«Για περισσότερα από 20 χρόνια ο Σταύρος Γαβριλιάδης και ο Δημήτριος Ελευσινιώτης χτίζουν μια κοινή ζωή. Αγόρασαν ένα σπίτι και έκαναν οικογένεια. Όμως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν μπορούσαν να παντρευτούν ή να αναγνωριστούν και οι δύο ως γονείς των τριών παιδιών τους – μέχρι αυτή την εβδομάδα», είχε γράψει το Bloomberg.

Και συνέχιζε: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη να επεκτείνει την ισότητα στον γάμο και τα αυτόματα γονικά δικαιώματα σε όλους τους 10,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, καθώς και να επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν. Είναι η πρώτη χριστιανική ορθόδοξη χώρα που κάνει το βήμα, και τώρα ξεχωρίζει σε μια περιοχή που αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή».

«Ίσως είμαστε οι πρώτοι που θα παντρευτούμε»

«Τα κοστούμια και οι βέρες μας είναι ήδη έτοιμα», είχε πει ο Γαβριλιάδης στο Bloomberg, σχολιάζοντας: «Ίσως είμαστε οι πρώτοι που θα παντρευτούμε».

«Ο νέος νόμος σημαίνει ότι ο 52χρονος αλλεργιολόγος δεν θα πηγαίνει πλέον για ύπνο ανησυχώντας ότι ο γιος του θα τεθεί υπό την προστασία του κράτους εάν πεθάνει πριν από τον σύντροφό του ή εάν θα του επιτραπεί να πάρει τα (μη βιολογικά) δίδυμά του από το σχολείο. Οι πέντε τους θα θεωρηθούν, τελικά, οικογένεια στα μάτια του νόμου – όχι “ξένοι” όπως το έθεσε ο Γαβριλιάδης», σημείωνε το δημοσίευμα.

«Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων, βασικό μέρος της προσπάθειας του Μητσοτάκη να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για έναν πρωθυπουργό που προέρχεται από ένα συντηρητικό κόμμα. Ακόμη και μετά τη συντριπτική νίκη του στις εκλογές τον Ιούνιο, χρειάστηκε να βασιστεί στην υποστήριξη των κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει το μέτρο, εν μέσω αντίστασης από τμήματα του κόμματός του καθώς και της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας» συνέχιζε το δημοσίευμα, δίνοντας πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Επιτέλους, θα είμαστε μια οικογένεια με δύο επώνυμα»

Το δημοσίευμα κατέληγε παρουσιάζοντας δηλώσεις του Γαβριλιάδη, ο οποίος είχε πει ότι ο νέος νόμος είναι μια ευπρόσδεκτη λύση στα προβλήματα της οικογένειάς του. Μετά τον γάμο θα υιοθετήσει επίσημα τα δίδυμα του Δημήτρη, και εκείνος θα υιοθετήσει τον γιο του. «Επιτέλους, θα είμαστε μια οικογένεια με δύο επώνυμα», είπε. Ο νόμος «τιμά την ελευθερία, την ισότητα, την αγάπη, την αξιοπρέπειά μας και διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών μας».

Για την τέλεση του γάμου είχε μιλήσει πρόσφατα ο αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος. «Ήταν το πρώτο ζευγάρι που εξέφρασε το ενδιαφέρον του, αλλά νομίζω τώρα που πλέον έχει νομοθετηθεί, σιγά – σιγά, όλοι οι άνθρωποι που έχουν σκοπό να τελέσουν τον γάμο τους θα δείξουν και αυτοί το ανάλογο ενδιαφέρον», είχε πει στην ΕΡΤ.

Όσο για το πώς αντέδρασαν στον Δήμο Νέας Σμύρνης ότι έγινε γνωστή η πρόθεση του ζευγαριού να παντρευτεί, ο κ. Αναγνωστόπουλος είχε πει: «Αντιδράσαμε κανονικά, όπως θα έπρεπε να αντιδράσουμε σε κάθε τέτοια περίπτωση που αφορά ένα γάμο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Είχαμε μια επικοινωνία με τους με τους κυρίους. Μετά τους εξηγήσαμε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τις μέρες που πρέπει να περάσουν για να εκδοθεί η άδεια. Είναι όπως σε όλες τις περιπτώσεις. Περιμέναμε να γίνει νόμος του κράτους και από εδώ και πέρα θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Υπουργείου με το ΦΕΚ και με τις εγκυκλίους τις διευκρινιστικές, για να προχωρήσουμε κανονικά στην τέλεση και του πρώτου γάμου αλλά και των υπόλοιπων γάμων, όλων των υπόλοιπων συμπολιτών μας που θέλουν να παντρευτούν».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα