Τέμπη: Έκκληση Καρυστιανού για φωτογραφίες και βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία
«Θέλω να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται, όποια θέση και αν κατέχουν» – Τι λένε συγγενείς θυμάτων
Εικόνα: Eurokinissi
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα θύματος, Μαρία Καρυστιανού, απευθύνει έκκληση για φωτογραφίες και βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία, η οποία ενεπλάκη στο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη.
Σε ανάρτησή της στα social media, η κ. Καρυστιανού απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συνδράμουν με βίντεο και φωτογραφίες από την εμπορική αμαξοστοιχία, ώστε να παραδοθεί στον σύλλογο οπτικοακουστικό υλικό.
«Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους τους πολίτες της Ελλάδας, εάν κάποιος έχει φωτογραφία ή βίντεο από το φορτηγό – τρένο που ενεπλάκη στο δυστύχημα την 28-02-2023 κατά τη διαδρομή του, να επικοινωνήσει μαζί μας στο email: [email protected]», γράφει.
«Θέλω να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται, όποια θέση και αν κατέχουν» – Τι λένε συγγενείς θυμάτων
Ισχυρές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση και τις ευθύνες του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, με τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή να βρίσκεται στο προσκήνιο μετά το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής και της συζήτησης στη Βουλή.
«Καλά θα ήταν μέσα στη χώρα μας, με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, να δίνονται λύσεις σε τέτοια ζητήματα και να μην φτάνουν οι άνθρωποι που δικαίως διαμαρτύρονται, στη δύσκολη θέση να αναζητούν χείρα βοηθείας από θεσμούς που βρίσκονται εκτός της χώρας», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Όθων Παπαδόπουλος, δικηγόρος οικογενειών θυμάτων.
«Θα έπρεπε να έχουμε εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία μας για να λύνονται όλα αυτά εντός των ορίων της χώρας μας. Προσπαθούν (σ.σ. οι συγγενείς) να δημιουργήσουν περαιτέρω πίεση έτσι ώστε να παρακαμφθούν όλες οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο σήμερα. Τα προβλεπόμενα σχετικά με την ευθύνη των υπουργών ανάγονται στο 1844. Προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα κοινοποιώντας και υψώνοντας το ανάστημα και τον τόνο της φωνής τους στο εξωτερικό».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Κοινοποιώντας στο εξωτερικό δημιουργείται η κοινωνική και πολιτική πίεση που μπορεί πραγματικά να έχει κάποια αποτελέσματα. Αλλά δεν έχουν άλλη λύση οι άνθρωποι αυτοί, η ύστατη λύση είναι να φωνάζουν και να ζητούν την απονομή δικαιοσύνης. […] Το θέμα είναι ότι όταν δεν φτάνουμε καν στην άσκηση ποινικής δίωξης, είναι σαν να δημιουργείται μια αόρατη ασπίδα προστασίας. Αν κάποια ανακριτική αρχή ή εισαγγελέας φτάσει στην εξεύρεση στοιχείων που εμπλέκουν πρώην υπουργούς, τότε είναι υποχρεωμένο το όργανο της δικαιοσύνης να υποβάλει τη δικογραφία στη Βουλή ζηλώντας την έγκριση για την άσκηση ποινικής δίωξης».
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Ψαρόπουλος, ο πατέρας της Μάρθης, αναφέρει: «Συνεχίζεται η ανάκριση της υπόθεσης νομίζω σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, αυτή είναι η άποψή μου. Έχουμε ακόμα δρόμο για να ολοκληρωθεί. Προκύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν να αποδοθούν όσο πιο ψηλά γίνεται, εκεί που πρέπει να αποδοθούν».
Ο ίδιος στη συνέχεια συμπληρώνει: «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε, μια γρήγορη, βιαστική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα ήταν αναποτελεσματική. Είναι πολυεπίπεδο το όλο ζήτημα που διερευνάται και καλώς διερευνάται εξονυχιστικά. Εμένα με ενδιαφέρει να αποδοθεί η δικαιοσύνη, όπου και αν χρειάζεται να ακουμπήσει. Θέλω να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, όποια θέση και αν κατέχουν, όπου και αν βρίσκονται».
«Για μένα, ένας ανακριτής, ένας γραμματέας και ένας εισαγγελέας, δεν είναι αρκετός για να διεξάγει αυτήν την ποινική ανάκριση. Θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι. Δεν είναι ποιοτικό για μένα το ζήτημα αλλά ποσοτικό. Θα είχαμε πιο γρήγορα αποτελέσματα σε αυτήν τη διερεύνηση. Με ενοχλεί κάτι ως προς τους ελεγχόμενους. Παρατήρησα από την αρχή της ανάκρισης και μέχρι και σήμερα ότι συνεχίζουν να κατέχουν θέσεις άνθρωποι οι οποίοι ήταν πριν από κάποιους μήνες εν δυνάμει κατηγορούμενοι, έγιναν στη συνέχεια κατηγορούμενοι, και από αυτούς τους ανθρώπους τίθονταν ερωτήματα τα οποία έπρεπε να απαντήσουν αυτοί», λέει ο κ. Ψαρόπουλος.
«Ως προς το αποτέλεσμα των ερευνών είμαι αισιόδοξος με βάση τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στο χρονικό σημείο που ελέγχονται», συμπληρώνει, ενώ για τον αγώνα της Μαρίας Καρυστιανού λέει:
«Ο κάθε άνθρωπος από τη δική του πλευρά μπορεί να διεξάγει τον αγώνα, αρκεί να είναι ωφέλιμος για όλους τους συγγενείς. Εγώ δίνω θετικό πρόσημο στην παρουσία της κα Καρυστιανού, της μητέρας του παιδιού μου, και εμείς από τη δική μας την πλευρά κάνουμε άλλο αγώνα, δικαστικό».
Κατατέθηκε συμπληρωματική έκθεση με νέα στοιχεία για την έκρηξη
Το μεσημέρι της Παρασκευής συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν στον αρμόδιο εφέτη ανακριτή τη συμπληρωματική έκθεση, στην οποία όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη ξυλολίου, καθαρότητας 95%.
«Επιβεβαιώνεται η αρχική μας εκτίμηση του τεχνικού μας συμβούλου, κ. Κοκοτσάκη ότι η έκρηξη οφείλεται στη χημική ουσία του ξυλολίου, του βενζολίου και των υπολοίπων που είχαν εντοπιστεί από το Χημείο του Κράτους», δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος.
Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο και με αλγόριθμο ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της ευκρίνειας στα βίντεο όπου απεικονίζεται η στιγμή της μεγάλης έκρηξης.
«Με πολύ πιο ξεκάθαρο τρόπο εμφανίζεται όλο το φαινόμενο της πυρόσφαιρας και της φωτιάς που οφειλόταν ακριβώς σε αυτή. Έχει γίνει χρήση φασματοσκοπίου έχει γίνει αναλυτική ανά καρέ ανάλυση των βίντεο», υποστήριξε ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ κατέληξε:
«Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια είναι ότι πράγματι επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή να αλλοιωθούν στοιχεία».