Τέμπη: Επιστολή Παπαδάκη σε Λιόλιο σχετικά με την πυρόσφαιρα

Τι γράφει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χιούστον στον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών

Parallaxi
τέμπη-επιστολή-παπαδάκη-σε-λιόλιο-σχε-1279218
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Ανοιχτή επιστολή έστειλε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χιούστον, Μάνος Παπαδάκης, στον καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών, Θεόδωρο Λιόλιο, σχετικά με την πυρόσφαιρα που ακολούθησε μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, στα Τέμπη.

Όπως γνωστοποίησε, μέσω ανάρτησής του, ο ειδικός εμπειρογνώμονας στην υπόθεση των Τεμπών Βασίλης Κοκοτσάκης, ο κ.Παπαδάκης γράφει μεταξύ άλλων «Η θερμότητα δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια μικρή ποσότητα ελαίου μέσα σε ένα δοχείο. Όπως το λάδι στο τηγάνι που καίγεται, αναφλέγεται ολόκληρο και όχι ένα τμήμα του και μετά η φωτιά μεταδίδεται στο υπόλοιπο έλαιο.

Για να αυταναφλεγεί το έλαιο σιλικόνης χρειάζεται να έρθει σε θερμοκρασία πάνω απο 300 βαθμούς».

Αναλυτικά η επιστολή του Μάνου Παπαδάκη, μέσω της ανάρτησης του Βασίλη Κοκοτσάκη:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗ -ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠ.ΧΙΟΥΣΤΟΝ (Ανοικτή επιστολή) Προς το σεβαστό (πρώην) εν ΣΣΕ συνάδελφο κ. Λιολιο Επειδή κ. συναδελφε στερούμαι της διανοίας των περισσοτέρων συναδέλφων μου και εκεί οπου έφτασα μάλλον το καταφερα με πολύ δουλειά και λιγότερη ευφυϊα βοηθείστε με το εξής γιατι εσεις είστε και φυσικός και μάλλον περοσσότερο αρμοδιος να απαντησετε. Βοηθειστε λοιπον τον πτωχό (το πνευματι) και μη αόματο. Οταν “εκσπά” το ηλεκτρικό τοξο των 25000 βολτ ποση ενεργεια απελευθερώνει; Να σας βοηθησω, διαρκει 80/1000 του δευτερολεπτου άντε 100/1000. Εδώ θέλω βοηθεια για τον υπολογισμό. Αυτη ας πούμε ότι μετατρεπεται σε θερμότητα και ΟΛΗ θερμαινει το έλαιο ενος μετασχηματιστή. Εχουμε 2 δοχεία σε κάθε μηχανή ας πούμε ότι πιανει το ενα εξ αυτών. Αυτο περιέχει 2,4 τονους δια 2, σε πια θερμοκρασία έρχεται το περιεχόμενο του δοχείου; Η θερμοτητα δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια μικρη ποσότητα ελαιου μεσα σε ένα δοχείο. Οπως το λάδι στο τηγανι που καιγεται, αναφλέγεται ολοκληρο και όχι ένα τμήμα του και μετα η φωτια μεταδιδεται στο υπολοιπο ελαιο. Για να αυταναφλεγει το ελαιο σιλικονης χρειάζεται να έρθει σε θερμοκρασία πάνω απο 300 βαθμούς. Πόσα ΚJoule απελευθερωσε το τοξο για να δημιουργησει το ποσό θερμοτητος που θα έθετε το έλαιο σε αναφλεξη; Στο ερώτημα, “Σας ρωτάω αγαπητέ Κύριε Συνάδελφε λοιπόν αναφλέγονται παράγονται εύφλεκτα αέρια στα έλαια σιλικόνης του μετασχηματιστή τρένου στα 25000 Volts και μπορεί να υπάρξει διάρρηξη και πύρινο νέφος ή είναι ασφαλείς να πλησιάσουν οι άνθρωποι και δε χρειάζεται να ελέγξουμε καν το μετασχηματιστή μήπως έχει ήδη εύφλεκτα αέρια από άλλα ηλεκτρικά τόξα λόγω γήρανσης;” απαντώ ως εξής: Το τοξο που λετε, σχηματισθηκε σε πολύ μεγαλο υψος πάνω απο τις μηχανές. Αν είχε αγγίξει τα έλαια τότε ίσως η διάρκειά του να ήταν μεγαλύτερη και η έντασή του μικρότερη λογω της υψηλής διηλεκτρικής σταθεράς του ελαίου, αλλά εσεις είστε ο φυσικός και πρέπει να ελεγξετε τους συλλογισμούς μου. Από την άλλη πλευρά ποση ειναι η πιθανότητα να πεσουν τα καλώδια και να βρούν τη δεξαμενη του ελαίου του μετασχηματιστή; Αν η πτώση είναι τυχαία το καλωδιο(α) μπορεί να πεσουν οπουδηποτε στο εδαφος και η πιθανοτητα αυτή είναι μικρή. Πάντως συμφωνω για το συνεδριο αλλα θα έλεγα να είναι και με φυσική παρουσία και με διαδικτυακή. Είπατε ότι προτιθεσθε να το φιλοξενησετε. Συναδελφικά Μάνος Παπαδάκης ΥΓ .Μπορείτε να το δημοσιευσετε Καλή Ανασταση στα μυαλά φέτος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα