Τέμπη: Η ΕΛ.ΑΣ. δεν απάντησε στις τεχνικές μας εκθέσεις αλλά σε δημοσιεύματα, λέει ο Κοκοτσάκης
Τονίζει πως παραμένουν τα ερωτήματα για τη διαδρομή των βίντεο και τις αβλεψίες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών
Ο Βασίλης Κοκοκτσάκης, τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων στα Τέμπη και τραυματιών από τη σύγκρουση των τρένων, σε ανάρτησή του σημειώνει ότι «η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν απαντά στις εκτενείς, τεκμηριωμένες τεχνικές εκθέσεις της ομάδας μας».
«Λεπτομερής τεχνική απάντηση, θα κοινοποιηθεί πολύ σύντομα»
Αναλυτικότερα, ο κ. Κοκοτσάκης γράφει ότι:
«Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. απαντά γενικά σε ‘δημοσιεύματα και διαδικτυακές αναφορές τρίτων’ και όχι στις εκτενείς, τεκμηριωμένες τεχνικές εκθέσεις της ομάδας μας. Ως εκ τούτου, η απάντησή της δεν καλύπτει ουσιαστικά τις σοβαρές αβλεψίες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) που καταγράφονται ρητά στις εκθέσεις μας, είτε λόγω πλήρους αγνόησης του περιεχομένου τους είτε λόγω επιφανειακής ανάγνωσης».
Στη συνέχεια προσθέτει ότι: «Με κανένα τρόπο δεν επιβεβαιώθηκε η συνολική διαδρομή των επίμαχων αρχείων βίντεο από τις κάμερες στα καταγραφικά και από τα καταγραφικά στους κεντρικούς εξυπηρετητές. Αντί αυτού τα 3 επίμαχα βίντεο που προϋπήρχαν εντός του USB stick από τις 20-11-2024 και προσκομίστηκαν στον κ. Ανακριτή μόλις στις 05-02-2025 κρίθηκαν ως γνήσια αντίγραφα συγκρινόμενα με αρχεία που τοποθετήθηκαν στους κεντρικούς εξυπηρετητές εκτός της τυπικής διαδικασίας, ενώ δύο από αυτά μάλιστα τοποθετήθηκαν στους κεντρικούς εξυπηρετητές λίγο πριν την κατάσχεση τους και ενώ είχε ήδη προσκομιστεί το USB stick.
Ενώ αποτυπώθηκαν παράτυπες προσβάσεις/ενέργειες χρηστών (επώνυμα αλλά και ανώνυμα) μεταξύ των οποίων και παράτυπες διαγραφές σε καταγραφικά, κεντρικούς εξυπηρετητές και αντίγραφα ασφαλείας δεν αναγράφησαν στα τελικά συμπεράσματα ώστε ο κ. Ανακριτής να αποτιμήσει την σκοπιμότητά τους».
Ο κ. Κοκοτσάκης προσθέτει ακόμη ότι: «Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανεύρεση του καταγραφικού μηχανήματος στον χώρο της Ραψάνης, το οποίο, θεωρητικά, έχει αποθηκεύσει δύο από τα τρία κρίσιμα βίντεο. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία έρευνας ή προκαταρκτικής εξέτασης από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ).
Επίσης, αν και γίνεται αναφορά στη συχνή χρήση των συναρτήσεων κατακερματισμού MD5 και SHA-1, δεν επισημαίνεται το γεγονός —γνωστό στην κοινότητα της κυβερνοασφάλειας— ότι οι δύο αυτοί αλγόριθμοι θεωρούνται αναξιόπιστοι εδώ και χρόνια».
«Τέλος, όσον αφορά τα υδατογραφήματα, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «πραγματοποιήθηκαν πλήθος εργαστηριακών δοκιμών», χωρίς όμως να παρέχεται τεκμηρίωση των δοκιμών αυτών, και κυρίως χωρίς να δίνονται απαντήσεις στα ερευνητικά μας ευρήματα που αφορούν:
(α) τη μη ταύτιση της ημερομηνίας και ώρας του βίντεο με αυτές που εμφανίζονται στο ψηφιακό υδατογράφημα, και
(β) σημαντικές ασυνέχειες στην ακολουθία των χρονικών ενδείξεων του ψηφιακού υδατογραφήματος.»
Λεπτομερής τεχνική απάντηση, θα κοινοποιηθεί πολύ σύντομα», καταλήγει ο Βασίλης Κοκοτσάκης.