Τέμπη: Να στείλει τον Καραμανλή σε δικαστικό συμβούλιο θέλει η κυβέρνηση

Η τοποθέτηση – «οδηγός» του κυβερνητικού εκπρόσωπου

Parallaxi
τέμπη-να-στείλει-τον-καραμανλή-σε-δικα-1119373
Parallaxi

«Μοντέλο Τριαντόπουλου» θα επιδιώξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και τις ευθύνες του για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την έχουν ήδη καλέσει να μην επιδιώξει να υπάρξει νέα προανακριτική επιτροπή – «εξπρές».Ο Κώστας Καραμανλής μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των αρχών

Το Μαξίμου επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν στέκει ως εμπόδιο στη διερεύνηση κανενός στελέχους της, ακόμα και υπουργών.

Αυτό σημαίνει ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή και ίσως παραπομπή του Κώστα Καραμανλή σε δικαστικό συμβούλιο, όπως είχε γίνει με τον πρώην υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Πλημμέλημα ή κακούργημα;

Ωστόσο, το κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αυτή τη φορά.

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει σχετικά με την τακτική της η κυβέρνηση είναι αν η παραπομπή του πρώην υπουργού σε δικαστικό συμβούλιο θα γίνει για πλημμέλημα ή κακούργημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας δεν έχει αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα ή σε τυχόν διώξεις που προκύπτουν αφού έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή αμελλητί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρώτη εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης έχει κάνει ο βουλευτής και νομικός, Θάνος Πλεύρης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι, με βάση τη δικογραφία, υπάρχει πλημμελή εκτέλεση υπουργικών καθηκόντων από τον Κώστα Καραμανλή, όχι όμως σε επίπεδο κακουργήματος.

Η τοποθέτηση – «οδηγός» του κυβερνητικού εκπρόσωπου

Τη γραμμή που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η κυβέρνηση δείχνει η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

«Το να λέμε ότι ένας υπουργός δεν άκουσε κάποιες παρατηρήσεις, κάποιες επισημάνσεις, και είχαμε επί των ημερών του τραγική κατάληξη, είτε στην άσφαλτο, είτε σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, είτε οπουδήποτε εν πάση περιπτώσει, και πρέπει να δικαστεί για κακούργημα, θεωρώ ότι μπαίνει σε μια σφαίρα λογικής η οποία θα έχει τις εξής επιπτώσεις: Θα μπορούσε κανείς να πει, κακώς κατά τη γνώμη μου, ότι οι τότε υπεύθυνοι για το 112 που δεν το ολοκλήρωσαν εγκαίρως, και από ό,τι φάνηκε θα μπορούσαν πολύ γρήγορα, θα έπρεπε να πάνε να δικαστούν για κακούργημα με αιτιώδη σύνδεσμο, αιτιώδη συνάφεια τους θανάτους στο Μάτι. Σημαίνει ότι πρέπει οι διατελέσαντες υπουργοί να πάνε να δικαστούν για κακούργημα επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ένας δρόμος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αν υπάρξει νέα προανακριτική – «εξπρές», όπως τους κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι επιδιώκουν και τώρα να πράξουν, αυτό θα είναι ένα ακόμα πλήγμα για το Μαξίμου.

Έτσι, ενώ η τακτική θα είναι παρόμοια με αυτή της περίπτωσης Τριαντόπουλου, η διαδικασία θα κυλήσει πιο αργά.

Εκτιμάται ότι αν τα πράγματα προχωρήσουν ομαλά, η παραπομπή του Κώστα Καραμανλή σε δικαστικό συμβούλιο, αν αυτή γίνει, θα συμβεί στο τέλος Μαΐου.

«Είμαι στη διάθεση των αρχών»

Από τη δική του μεριά, ο Κώστας Καραμανλής μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των αρχών.

«Σήμερα ανακοινώθηκε η διαβίβαση προς τη Βουλή της δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών.

Ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας, χωρίς να κάνει κάποια αξιολόγηση ή να διατυπώνει οποιαδήποτε κατηγορία, ζητά από τη Βουλή να εκτιμήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των διατελεσάντων υπουργών.

Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου.

Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν είμαι στη διάθεση των αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια», ανέφερε σε λιτή δήλωσή του.

Οι προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται δεδομένο ότι θα προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, διατελεσάντων υπουργών Υποδομών και Μεταφορών.

«Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι προκύπτουν ενδείξεις για κακουργηματικές ευθύνες, η πρόταση μας θα αφορά κακούργημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται πως θα επιχειρήσει να τείνει χείρα συνεργασίας σε κάποιο άλλο κόμμα. Άλλωστε, ο αριθμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επαρκεί προκειμένου να καταθέσει – μόνο του – πρόταση για προανακριτική επιτροπή.

Υπογραμμίζεται ότι η σύσταση και συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προϋποθέτει τις υπογραφές 30 βουλευτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να ζητήσει σύσταση προανακριτικής, κάτι που ξαναφέρνει στο προσκήνιο συνεργασία με τη Νέα Αριστερά για το ζήτημα.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι στάση θα κρατήσει η Νέα Αριστερά. Πάντως, στην Κουμουνδούρου δεν θα κάνουν την ίδια πρόταση στην Πλεύση Ελευθερίας, την οποία δεν θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή.

Αντίθετα, ο Στέφανος Κασσελάκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου για κοινό αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής από την αντιπολίτευση.

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε άλλη μια ‘κάλπικη’ προανακριτική διαδικασία, με fast track διαδικασίες». Σε ομιλία του στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του Κόμματος υπογράμμισε ότι: «Απαιτείται μια πραγματική προανακριτική που:

– Θα εξετάσει όλους τους μάρτυρες.

– Θα έχει στη διάθεσή της και θα μελετήσει όλα τα στοιχεία.

– Θα γίνεται με δημόσιο και διαφανή τρόπο, αφού πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα.

– Θα μπορεί να διευρύνει και να αναβαθμίσει το κατηγορητήριο για τα εξεταζόμενα πρόσωπα, αλλά και για όσα προκύψουν ευθύνες, για να μην πέσουν στα μαλακά οι ένοχοι».

Η στάση Σπίρτζη

Ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχει ζητήσει να ερευνηθεί από ειδική επιτροπή της Βουλής. Από την πλευρά τους, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ίδιος, επιμένουν στην ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, με δεδομένο ότι εάν υπάρχουν τυχόν ευθύνες, αυτές έχουν παραγραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι η παράγραφος 5 του εν λόγω άρθρου ορίζει ότι αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Πηγή: in.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα