Ελλάδα

Θεσσαλία: Μετά τις βιβλικές καταστροφές, ορατός ο κίνδυνος για την εκδήλωση επιδημιών

Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - Νεκρά αναρίθμητα ζώα - Καθολικές οι ζημιές σε υποδομές, σπίτια, καλλιέργειες και περιουσίες

Parallaxi
θεσσαλία-μετά-τις-βιβλικές-καταστροφ-1055025
Parallaxi

Στην πολύπαθη Θεσσαλία, το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται κάθε μέρα ολο και μεγαλύτερο, όσο υποχωρούν τα νερά. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ανακτήσουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα.

Ανησυχία επικρατεί και στους κατοίκους όλων των περιοχών για την εκδήλωση επιδημιών. Τα λασπόνερα στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, υποχωρούν και στην επιφάνεια έρχεται το καταστροφικό αποτύπωμα της κακοκαιρίας. Σε απόγνωση οι κάτοικοι. Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι. Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωη τους. Νεκρά αναρίθμητα ζώα. Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε υποδομές, σπίτια, καλλιέργειες και περιουσίες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Κελέτση έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των νεκρών ζώων προς χώρους αποτέφρωσης.

Σοβαρά προβλήματα και στον δήμο Τεμπών. Η κρεμαστή γέφυρα στην Αγία Παρασκευή καλύφθηκε από τα νερά, ενώ η υπερχείλιση του ποταμού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα γύρω χωριά, αλλά και στις σήραγγες των Τεμπών όπου προκλήθηκε εισροή υδάτων. Διακοπή της υδροδότησης στους οικισμούς της Γυρτώνης και της Ιτέας.

Τα ορμητικά νερά έχουν σχεδόν καλύψει την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών. Πάνω της συγκρατούνται σκουπίδια και φερτά υλικά, που μεταφέρει ο χείμαρρος. Η εικόνα πρωτόγνωρη. Το ύψος της γέφυρας στο σημείο φτάνει τα 18 μέτρα. Κι όμως η μανιασμένη ροή των υδάτων περνάει από πάνω της. Ακριβώς δίπλα μόλις διακρίνεται η στέγη από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που έχει και αυτό καλυφθεί από το νερό.

Την ίδια ώρα τα νερά του Πηνειού υποχωρούν σταδιακά και η στάθμη του στα προάστια έχει φτάσει στα 8 μέτρα. Όσοι κάτοικοι έχουν την δυνατότητα, επιχειρούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους. Κι ενώ υπάρχουν δρόμοι που τα νερά έχουν υποχωρήσει, ακριβώς στην διπλανή γειτονιά, σπίτια παραμένουν ακόμα βυθισμένα.

Στις νέες εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης η στάθμη του νερού παραμένει υψηλή. Οι οροφές των αυτοκινήτων μόλις που ξεχωρίζουν, ενώ η ροή των υδάτων είναι ορμητική. Ακόμα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων, αλλά και την μεταφορά των κατοίκων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.

Λύση ανάγκης ο φορτωτής και ο κουβάς του για να μεταφερθούν οι κάτοικοι από Λάρισα προς Γιάννουλη και Τύρναβο και το αντίστροφο.

Όπως μεταφέρουν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ, ήταν μια ακόμα δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στη Θεσσαλία, με πολλές περιοχές να εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα και νερό.

Στη συνοικία του Αγίου Θωμά η κατάσταση εξομαλύνεται όλη νύχτα πυροσβέστες αντλούν νερά, συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν ηλεκτροδότηση.

Στο γυμναστήριο του 1ου γυμνασίου Λάρισας φιλοξενούνται όσοι έμειναν άστεγοι από την κακοκαιρία. Εθελοντές στήνουν ράντζα για τον κόσμο που καταφτάνει συνεχώς.

Την ίδια στιγμή με αγωνία οι κάτοικοι στα χωριά δίπλα στις εκβολές του Πηνειού κοιτούν την στάθμη του νερού να ανεβαίνει και βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στο χωριό Παλαιόπυργος του Δήμου Αγιάς, το τελευταίο χωριό του Ν. Θεσσαλίας, η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει με αποτέλεσμα να έχει φτάσει το νερό μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα του οικισμού με τσιμέντο και πέτρες, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στα διπλανά χωριά το Ομάλιο και το Στόμιο.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές και στις καλλιέργειες.

Απόλυτη η καταστροφή και στο Πήλιο. Αποκλεισμένα χωρίς νερό και ρεύμα εξακολουθούν να παραμένουν τα χωριά Πουρί, Χορευτό και Τρίκερι, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση στις άλλες περιοχές αλλά τα προβλήματα είναι σοβαρά, με κατοίκους να αναφέρουν ότι παίρνουν νερό από τη δημόσια βρύση καθώς το νερό του δικτύου περιέχει λάσπη.

Εκτός από το κεντρικό οδικό δίκτυο, κατεστραμμένοι είναι και οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι, κάνοντας απροσπέλαστες τις καλλιέργειες για τη συγκομιδή των μήλων που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα με υπολογισμούς των αγροτών, από τα 22 εκατομμύρια τόνους μήλων κάθε χρόνο, φέτος ο όγκος της παραγωγής υπολογίζεται ότι δε θα ξεπεράσει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες για το αγνοούμενο ζευγάρι των Αυστριακών που χάθηκε στα Ποτιστικά Πηλίου μετά την κακοκαιρία Daniel.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία συνέλαβε σε Τρίκαλα και Βόλο 4 άτομα που κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν, έξω από πληγείσες οικίες, 2 ηλεκτρικές συσκευές και 1 κρεβάτι αντίστοιχα.

  • Τσακρής: Εν δυνάμει υγειονομική βόμβα ο θεσσαλικός κάμπος – Οι ομοιότητες με τον τυφώνα Κατρίνα και η νέα νόσος που ενδέχεται να εμφανιστεί

Των κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία έκρουσε  ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, κάνοντας λόγο για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα που διαμορφώνεται στον θεσσαλικό κάμπο μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

«Μια απέραντη υγρή χωματερή είναι όλος ο θεσσαλικός κάμπος και ένα νεκροταφείο ζώων που είναι μία κατάσταση που εν δυνάμει είναι μια υγειονομική βόμβα», τόνισε.

«Αν δούμε για παράδειγμα τον τυφώνα Κατρίνα που είχαμε στη Νέα Ορλεάνη πριν το 2005, πριν περίπου 18 χρόνια, θα δούμε ότι εκεί διαμορφώθηκε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στο θεσσαλικό κάμπο. Εκεί είχαμε μια πολύ μεγάλη έξαρση λοιμώξεων και πάρα πολλές χιλιάδες περιστατικά καταγράφηκαν και τυφοειδούς πυρετού και μικροβιακής δυσεντερίας, όπως επίσης και οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες και είχαμε και εκεί ακριβώς επειδή και εκεί ενδημεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και στη χώρα μας, όπως και στην περιοχή της Θεσσαλίας που είχαμε και φέτος περιστατικά, είχαμε μια πολύ μεγάλη έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου» σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στην Λάρισα από την υπερχείλιση του Πηνειού πολλές περιοχές περιμετρικά της πόλης έχουν πλημμυρίσει . (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Να χορηγηθούν και αντικουνουπικά στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη λίγο νωρίτερα στην ίδια εκπομπή της ΕΡΤ ο κ. Τσακρής είπε πως με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, την υγρασία τη μεγάλη που υπάρχει σίγουρα θα έχουμε αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών που εν δυνάμει μπορεί και πάλι να έχουμε μια έξαρση. Γι αυτό θα πρέπει να χορηγηθούν και αντικουνουπικά στους κατοίκους στις περιοχές εκείνες. Και κάτι επίσης που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ένα άλλο νόσημα, το οποίο ενδημεί και στη χώρα μας, η λεπτοσπείρωση, που μεταδίδεται από τα προϊόντα μεταβολισμού των τρωκτικών των ποντικιών, από τα ποντίκια. Τα ποντίκια πάνε ακριβώς εκεί που έχουν σχηματίσει όλα αυτά τα λύματα, τώρα προσπαθούν να βρουν τροφή με αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανόν έναν πληθυσμό ο οποίος δεν παίρνει τα προστατευτικά μέτρα να εκτέθηκε σε ένα τέτοιο μικρόβιο.

Αναφερόμενους στους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών είπε πως «είναι ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, είναι άτομα τα οποία έχουν πολύ έντονο στρες, μετατραυματικό στρες, κακουχία, δεν τρέφονται σωστά. Όλες αυτές οι καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί ευνοούν ακόμα περισσότερο την εκδήλωση μιας λοίμωξης. Αυτό είναι κατανοητό. Από κει και πέρα χρειάζεται σίγουρα να μην εκτεθούμε σε νερό. Θα πρέπει να φοράμε μπότες, γάντια, το νερό οπωσδήποτε να είναι εμφιαλωμένο, για οποιαδήποτε χρήση, θα πρέπει να καθαριστούν σιγά σιγά τώρα ό,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι να απολυμανθεί, να γίνει χλωρίωση γιατί είναι τα πάντα μολυσμένα και ένα άλλο πρόβλημα που έχουν αυτοί οι κάτοικοι, οι οποίοι είναι μάλιστα ηλικιωμένοι, δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Τα Κέντρα υγείας, υποδομή των Κέντρων Υγείας αυτή τη στιγμή έχει καταστραφεί σε πολλές περιοχές και το πρόβλημα επιτείνεται και πως θα πρέπει η πολιτεία και όλοι μας με αλληλεγγύη να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Μάλιστα ο καθηγητής αναφέρθηκε και στους εθελοντές και διασώστες υπογραμμίζοντας «φυσικά δεν είναι μόνο οι κάτοικοι. Είναι και αυτοί που προστρέχουν, που προσφέρουν τη βοήθειά τους στις περιοχές αυτές και γι’ αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις, αν υπάρχουν τέτοιοι, όταν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, θα πρέπει να χορηγηθεί η απαραίτητη αντιβίωση, η οποία θα αποτρέψει την πιθανή εκδήλωση μιας τέτοιας λοίμωξης. Και θα πρέπει να γίνουν και εμβολιασμοί όπως είναι για τον τυφοειδή πυρετό, για την ηπατίτιδα που κινδυνεύουν αυτοί οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, όπως και άλλα βασικά εμβόλια.

Να γίνει εκτίμηση του κινδύνου για επιδημία

Τέλος ο κ. Τσακρής πρόσθεσε «Θα πρέπει κατ αρχάς να γίνει μια εκτίμηση κινδύνου. Τι περιμένουμε να έχουμε έξαρση και τι μπορεί να κάνει η επιδημία σε αυτές τις περιοχές. Να εκτιμηθεί κίνδυνος με βάση κυρίως το ποια νοσήματα ήδη ενδημούν στις συγκεκριμένες περιοχές και να υπάρχει και πολύ καλή επιτήρηση, δηλαδή να υπάρχει ένα σύστημα να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα που να καταγράφει το οποιοδήποτε σύμπτωμα, αν είναι δυνατόν δεν είναι πολύ εύκολο βέβαια αυτό να γίνει, αλλά να μπορεί να καταγραφεί οποιοδήποτε σύμπτωμα σχετίζεται με κάποια από αυτές τις λοιμώξεις, ώστε πολύ έγκαιρα να μπορέσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε – σίγουρα θα έχουμε περιπτώσεις λοιμώξεων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τουλάχιστον να αποφύγουμε τις επιδημίες γρήγορα, να μπορούμε να παρέμβουμε και να αποφύγουμε τις επιδημίες και από κει και πέρα να μπορούν να οργανωθούν έστω σε περιοχές που είναι ασφαλείς πρόχειρες μονάδες παροχής βοήθειας, φαρμακευτικής αγωγής και πρώτης βοήθειας για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια περιστατικά.

Ερωτηθείς για το αν μία κατηγορία ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα κινδυνεύουν περισσότερο σημείωσε «Οι νεφροπαθείς που χρειάζονται συνεχώς νοσηλεία και να επισκεφτούν τις αντίστοιχες μονάδες. Είναι μια κατηγορία ανθρώπων που σίγουρα χρειάζεται να πάρουμε πιο άμεσα ακόμα μέτρα».

Κλείνοντας ο κ. Τσακρής αναφέρθηκε ξανά στον τυφώνα Κατρίνα που τα χαρακτηριστικά της όπως έχουν διαμορφωθεί μοιάζουν ανέφερε πως «Πολλές από τις περιοχές ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξανά κατοικηθεί. Οι άνθρωποι φύγανε και δεν ξαναγύρισαν πίσω. Είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για τη Θεσσαλία. Να μην δούμε πάλι ερημοποίηση περιοχών και χωριών σε αυτές τις περιοχές».

ΔΕΔΔΗΕ: Μην πλησιάζετε σπασμένες κολώνες, καλώδια

Νέα προειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες απηύθυνε ο ΔΕΔΔΗΕ καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπιστώσει την ύπαρξη στοιχείων του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές, παρακαλείται να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ στο 8004004000 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Να προωθήσουν τα νεκρά ζώα για καύση ή ταφή κάλεσε τους αγρότες ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης

Χώρο υγειονομικής ταφής νεκρών ζώων σε περιοχή της Καρδίτσας επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ κάλεσε τους αγρότες να προωθήσουν τα νεκρά ζώα για καύση ή ταφή.

Συγκεκριμένα, μετά την επίσκεψή του σε αποθήκες βάμβακος και καλαμποκιού, σε Μάνδρα και Κουτσόχερο, που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο ίδιος δήλωσε: «Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας, με στόχο να κλείσουν το συντομότερο οι πληγές που άνοιξε η πρωτοφανής θεομηνία που έπληξε την προηγούμενη εβδομάδα την περιοχή».

Ο ίδιος, που βρίσκεται από χθες στη Λάρισα, το πρωί μετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού και αργά το μεσημέρι επισκέφθηκε χώρο υγειονομικής ταφής νεκρών ζώων σε περιοχή της Καρδίτσας. Για τη συλλογή των νεκρών ζώων είπε, ότι υπάρχει άμεση μέριμνα και σημείωσε ότι τον συντονισμό της επιχείρησης έχει αναλάβει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Μπίλλης, με τη συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διευκόλυνση των αστυνομικών αρχών.

Ο ΥπΑΑΤ, κάλεσε τους αγρότες να μην περιμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, αλλά να προωθήσουν τα νεκρά ζώα για καύση ή ταφή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασθενειών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ήδη οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Τόνισε, ακόμη, ότι σύντομα θα μπορέσει και πάλι να καλλιεργηθεί η γη και να παράγει στηρίζοντας την ελληνική οικονομία. «Ξέρω υπάρχει πόνος, στεναχώρια και αγανάκτηση, αλλά υπάρχει κι ελπίδα. Η κυβέρνηση είναι εδώ, στο πλευρό των αγροτών που έχουν πληγεί», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

  • Πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες – Πάνω από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές στη Θεσσαλία, λέει ο Τριαντόπουλος

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, προχωρώντας σε δηλώσεις από τη Λάρισα, σχετικά με τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, ισχυρίστηκε ότι, «ήδη μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής».

Σοβαρή καταγγελία στη Λάρισα: Βίντεο με αστυνομικό να λέει «Θα μπούμε μέσα στον κόσμο – ξύλο θα πέσει εντάξει;» αναφερόμενος στους διαδηλωτές

Ο κ. Τριαντόπουλος, κατά τη σχετική ενημέρωση τόνισε ότι, «το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχει τεθεί άμεσα σε εφαρμογή στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες, κυρίως στη Θεσσαλία. Ένα πλαίσιο που υλοποιείται σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, την Περιφέρεια, τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ογδόντα κλιμάκια του υπουργείου μας είναι στο πεδίο από το πρωί μέχρι το βράδυ σε συνεργασία με τους Δήμους και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αυτοψίες που σχετίζονται με τη χορήγηση της αποζημίωσης για οικοσκευή αλλά και για τις πρώτες ανάγκες έως 6.600 ευρώ, αλλά και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα χορηγηθούν μέσα από την πλατφόρμα αρωγής, τέλη με ειδικό αυτοματοποιημένο τρόπο η χορήγηση της πρώτης αρωγής αλλά και κυρίως της υποστήριξης της οικοσκευής προς τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί σε περιοχές όπου έχουν πληγεί σημαντικά και ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και επιτροπές κρατικής αρωγής από την Περιφέρεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Περίπου 40 επιτροπές σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουν συσταθεί έτσι ώστε να χορηγηθεί η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημίας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις αλλά και τις κτηνοτροφικές μονάδες, έχει ανοίξει η πλατφόρμα αρωγής ήδη και για τις επιχειρήσεις και για τις προηγούμενες παροχές, όπου μπορούν να λάβουν πρώτη αρωγή έως 4.000 ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ δηλώσεων ζημιάς, ενώ τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι έξω στο πεδίο για να κάνουν αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Δεν απαιτείται ο έλεγχος από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να προχωρήσει η διαχείριση των νεκρών ζώων και αποκομιδή των νεκρών ζώων, η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τριαντόπουλου

«Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχει τεθεί άμεσα σε εφαρμογή στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες κυρίως στη Θεσσαλία. Ένα πλαίσιο που υλοποιείται σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, την Περιφέρεια, τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη, μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3000 αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. 80 κλιμάκια του Υπουργείου μας είναι στο πεδίο από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε συνεργασία με τους Δήμους και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αυτοψίες που σχετίζονται με τη χορήγηση της αποζημίωσης για οικοσκευή αλλά και για τις πρώτες ανάγκες έως 6.600 ευρώ, αλλά και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα χορηγηθούν μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, με ειδικό αυτοματοποιημένο τρόπο, η χορήγηση της πρώτης αρωγής αλλά κυρίως της υποστήριξης της οικοσκευής προς τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί σε περιοχές όπου έχουν πληγεί σημαντικά και ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και επιτροπές κρατικής αρωγής από την Περιφέρεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Περίπου 40 επιτροπές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχουν συσταθεί έτσι ώστε να χορηγηθεί η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις, η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και όσον αφορά τις επιχειρήσεις αλλά και τις κτηνοτροφικές μονάδες, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr ήδη και για τις επιχειρήσεις και για τις προηγούμενες παροχές, όπου μπορούν να λάβουν πρώτη αρωγή έως 4.000 ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, δηλώσεων ζημιάς, ενώ τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι έξω, είναι στο πεδίο για να κάνουν αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι δεν απαιτείται ο έλεγχος από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να προχωρήσει η διαχείριση των νεκρών ζώων και αποκομιδή των νεκρών ζώων, η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς δίνοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα