Θεσσαλία: Βαθαίνουν τον Κραυσίδωνα στο Βόλο, ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα
Πυρετώδεις προετοιμασίες από τις αρχές ενόψει της νέας κακοκαιρίας.
Εικόνα: Eurokinissi
Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει την χώρα. Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να πραγματοποιηθεί κι άλλη σύσκεψη με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα.
Αντικείμενο ήταν η ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργείων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα από τη Θεσσαλία και τις επόμενες ημέρες να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, καθώς και της περιφερειακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επικείμενη κακοκαιρία, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από την πρόσφατη θεομηνία.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.
Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.
Πιο αναλυτικά: Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων) καθώς και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια προβλέπονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.
Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανόν τις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.
Δεδομένου ότι μεσολαβούν σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Βόλος: Βαθαίνουν τον χείμαρρο για να αποφύγουν νέες πλημμύρες
Σε ετοιμότητα δείχνουν να βρίσκονται η Πολιτική Προστασία, οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ο δήμος Βόλου εν όψει της πρόγνωσης της ΕΜΥ ότι η νέα κακοκαιρία που θα έρθει από τη Δευτέρα θα χτυπήσει και την «τραυματισμένη» Μαγνησία και την περιοχή του Βόλου, που δεν έχουν ακόμη επουλώσει τις «πληγές» που προκλήθηκαν από το πέρασμα του φονικού Daniel.
Στον Βόλο που οι καταστροφές είναι τεράστιες σε δομές και οικονομία, οι κάτοικοι πασχίζουν να καθαρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις που σαρώθηκαν από τα νερά, τις λάσπες και τις φερτές ύλες που κάλυψαν ολόκληρες συνοικίες από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.
Ήδη πολλά συνεργεία της περιφέρειας Θεσσαλίας εργάζονται πυρετωδώς για να καθαρίσουν τον Κραυσίδωνα αφού το επίπεδο της κοίτης του ανέβηκε πάνω από ενάμιση μέτρο σε πολλές περιπτώσεις, από τους χιλιάδες τόνους πέτρας που κατέβασε το ποτάμι από τις πλαγιές του Πηλίου, μαζί με τεράστιους κορμούς δέντρων που ξεριζώθηκαν από τα ορμητικά νερά προκαλώντας τις πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες στην πόλη του Βόλου.
Τα συνεργεία εκσκαφής έχουν εκβαθύνει και πάλι μέρος της κοίτης του Κραυσίδωνα και έχουν δημιουργήσει ολόκληρα βουνά από πέτρες για να βελτιώσουν την κατάσταση εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και του χειμώνα, αφού η πλήρης αποκατάσταση της κοίτης απαιτεί μεγάλα και χρονοβόρα έργα.
Παράλληλα συνεργεία του Δήμου Βόλου συνεχίζουν να πλένουν και να καθαρίζουν κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης που είχαν καλυφθεί από τη λάσπη. Επίσης πλένουν υπονόμους και καθαρίζουν το αποχετευτικό δίκτυο ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες από μία νέα πιθανή ισχυρή βροχόπτωση.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, επεσήμανε ότι «έχουμε παρέμβει παντού και έχουμε αποκαταστήσει δίκτυα και επικοινωνία όπου χρειαζόταν ώστε να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα. Οι ζημιές είναι τεράστιες στο Πήλιο και έχουν καταβληθεί προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να μη μείνει κανείς οικισμός απομονωμένος. Στο Πουρί φτιάξαμε παράκαμψη εκεί που έπεσε η γέφυρα. Προετοιμαζόμαστε για πιθανά νέα προβλήματα από την κακοκαιρία, αλλά δεν μιλούν οι ειδικοί για επανάληψη των προηγούμενων φαινομένων».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ο Βόλος έχει και πάλι πόσιμο νερό, έπειτα από 18 ημέρες έλλειψης λόγω καταστροφής του δικτύου, ενώ ο Παγασητικός είναι επιβαρυμένος με φερτές ύλες που κάνουν απαγορευτική την κολύμβηση ή το πλησίασμα στις ακτές, αλλά και τα μολυσμένα νερά που από τον Πηνειό φτάνουν στην λίμνη Κάρλα και διοχετεύονται στον Παγασητικό κόλπο, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση των Εισαγγελιών της Λάρισας και του Βόλου, αλλά και την υποβολή μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου από τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο.
Με αφορμή τη νέα κακοκαιρία που αναμένεται, λαμβάνονται μέτρα και στη λίμνη Κάρλα. Εξετάζονται τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού η λίμνη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά της και υπάρχει κίνδυνος από τις νέες βροχές να κατακλυσθούν από τα νερά της τα παρακάρλια χωριά μεταξύ Βόλου και Λάρισας.
ΥΠΕΝ: Δεν διαπιστώνεται σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης στη λίμνη Κάρλα
«Από τις πρώτες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλημμυρισμένα νερά στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel», δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης. Σε κάθε περίπτωση, οι μετρήσεις θα συνεχιστούν.» Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΝ που προσθέτει:
«Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διενήργησε, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023, μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων σε πέντε σημεία στην περιοχή της λίμνης Κάρλας. Από αυτά, τα δύο βρίσκονται εντός της λίμνης και τα υπόλοιπα εκτός, στις παρακείμενες πλημμυρισμένες εκτάσεις, παραπλεύρως της τεχνητής λίμνης (επισυνάπτεται σχετικός χάρτης).
Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αφορούν σε σειρά φυσικοχημικών παραμέτρων (αγωγιμότητα, pH, αιωρούμενα στερεά, διαλυμένο οξυγόνο κ.λπ.), σε ορισμένες χημικές ουσίες (αμμωνία, πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες και φαινόλες), καθώς και σε σειρά βαρέων μετάλλων.
Με σκοπό να αξιολογηθεί η επίπτωση της πλημμύρας στην ποιότητα των υδάτων, διεξήχθη συγκριτική ανάλυση των μετρήσεων, σε σχέση με αντίστοιχες μετρήσεις προηγούμενων ετών εντός της λίμνης Κάρλας.
Από τις μετρήσεις διαπιστώνεται, πως το pH εντός της λίμνης είναι ελαφρώς αυξημένο (8,9 έναντι 8,7). Το σύνολο των υπολοίπων φυσικοχημικών παραμέτρων που μετρήθηκαν, εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με τις τιμές τους στη λίμνη πριν από την πλημμύρα. Πιθανότατα αυτό συνέβη, διότι ο όγκος του νερού εντός της λίμνης έχει αυξηθεί πολύ από την εισροή μεγάλων ποσοτήτων νερού ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «Daniel». Οι ίδιες φυσικοχημικές παράμετροι στα σημεία δειγματοληψίας εκτός της λίμνης παρουσιάζουν τιμές εμφανώς χαμηλότερες, από αυτές που έχουν μετρηθεί στη λίμνη πριν από την πλημμύρα (π.χ. το pHκυμαίνεται από 7,90 έως 8,26). Ενδεικτικά επισημαίνεται, επίσης, ότι τόσο εντός όσο και εκτός της λίμνης δεν ανιχνεύονται πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες, φαινόλες και χλωριόντα.
Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης.
Συνολικά εκτιμάται, ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει ουσιωδώς επιβαρυνθεί, ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.»