Θεσσαλονίκη: Οι υποψήφιοι να πάρουν θέση για την ιδιωτικοποίηση του νερού
Το κάλεσμα από την πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη Συνεργατική Μη Κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης.
Να πάρουν θέση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και τη συνεργατική διαχείριση του νερού, καλεί όλους τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών των περιοχών που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ Α.Ε., η Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων για τη Συνεργατική Μη Κερδοσκοπική Διαχείριση του Νερού της Θεσσαλονίκης.
“Είμαστε εδώ για να προτείνουμε την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της επιτροπής διαλόγου, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης για το πέρασμα του 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ στα χέρια των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Πρόταση που αφού συμφωνηθεί, θα την απευθύνουμε στην κυβέρνηση καλώντας την να επιλέξει τον προτεινόμενο από μας δρόμο και όχι την ιδιωτικοποίηση η οποία έχει απορριφθεί πανηγυρικά στο μεγάλο δημοψήφισμα της 18ης Μάη 2014” ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου, ο Λάζαρος Αγγέλου από την Ένωση Πολιτών για το Νερό.
Παρουσιάζοντας στοιχεία τεκμηρίωσης της πρότασής τους, ο κ.Αγγέλου επικαλέστηκε επίσημες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της ΕΥΑΘ Α.Ε., από τις οποίες, όπως είπε, προκύπτει ότι στην πενταετία 2013-2017 οι πολίτες πλήρωσαν κατά μέσο όρο 41,76 ευρώ το χρόνο παραπάνω από το κόστος των υπηρεσιών που τους παρέχει η σημερινή κρατική ΕΥΑΘ.
“Με αυτά τα 41,76 ευρώ που υπερτιμολογούνται κάθε χρόνο, οι πολίτες αγοράζουν το προς πώληση 24% της ΕΥΑΘ (35 εκατομμύρια ευρώ) σε 1,5 χρόνο περίπου. Ακόμη, αγοράζουν και… ξανα- αγοράζουν, το 75% των μετοχών που κατέχει το δημόσιο κάθε περίπου πέντε χρόνια!” τόνισε ο κ.Αγγέλου προσθέτοντας ότι για τους δήμους, η επένδυση στην ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι “πολλαπλάσια συμφερότερη από οποιαδήποτε απόδοση προθεσμιακής τραπεζικής κατάθεσης των χρηματικών διαθεσίμων τους”.
Εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας διευκρίνισαν ότι λένε “όχι στην ανταγωνιστική διαδικασία που θα βγάλει σε πλειστηριασμό το νερό της πόλης και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα τιμολόγια”. Πρότειναν ρότειναν να δοθεί η διαχείριση του νερού “στα χέρια των πολιτών, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, όχι των εταιριών”.
Το προτεινόμενο διοικητικό- διαχειριστικό μοντέλο προβλέπει:
– Η ΕΥΑΘ Παγίων παραμένει 100% κρατική ιδιοκτησία
– Το 24% της ΕΥΑΘ Α.Ε. περνάει στη συνεταιριστική- μη κερδοσκοπική Ένωση Αυτοδιοίκησης- Πολιτών για το Νερό
– Η Ένωση διεκδικεί το 51% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος του 24%.
Τη στήριξή τους στην πρόταση της Πρωτοβουλίας δήλωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος και Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο επικεφαλής σχήματος για τον δήμο Νεάπολης- Συκεών Γιάννης Λαθήρας, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ