Τι αποφασίστηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης σε σχέση με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
τι-αποφασίστηκε-στο-εφετείο-θεσσαλον-314060
Parallaxi

Στην ανάγκη να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία των φορέων και υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης που εμπλέκονται στη διαχείριση των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (στο πλαίσιο του Νόμου 4039/2012), συμφώνησαν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί της πόλης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης και φιλοζωικών σωματείων, που συμμετείχαν σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της ανοιχτής σύσκεψης ανέλαβε ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, Αρεοπαγίτης Αντώνης Τσαλαπόρτας, ύστερα από καταγγελίες που προηγήθηκαν για επιθέσεις αδέσποτων ζώων σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι δημοτικών αρχών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη βελτίωσης της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ ανέπτυξαν τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στα όρια των δήμων τους, καταθέτοντας προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε κατ’ αρχήν να αναληφθεί πρωτοβουλία από τους αυτοδιοικητικούς με τη βοήθεια και το συντονισμό αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στο ΑΤ Λευκού Πύργου, ώστε να υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος, ή φορέας σε κάθε Δήμο, όπου θα απευθύνονται οι δημότες όλο το 24ωρο (αφού ενημερωθούν επί τούτου), όταν προκύπτουν προβλήματα από τα αδέσποτα, ή τα ζώα συντροφιάς.

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε να υπάρξει ενημέρωση των δημοτών, όσων είναι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, ή φροντίζουν αδέσποτα, για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις που έχουν, σύμφωνα με το Ν. 4039/2012 και να καταστεί σαφές ότι ο νόμος προβλέπει την τιμωρία αυτών που παραβιάζουν διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλά προβλήματα είναι αποτέλεσμα της μη σωστής συμπεριφοράς των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, όπως εγκατάλειψη, μη στείρωση, κ.ά.

Εξάλλου, συμφωνήθηκε η ανάγκη έναρξης καμπάνιας ενημέρωσης των νέων, με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, ομιλίες ειδικών στα σχολεία, έκδοση σχετικών φυλλαδίων, για την ευαισθητοποίησή τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές, ή παρατηρήσεις προς την κατεύθυνση βελτίωσης του Νόμου 4039/2012, τονίστηκε ότι αυτές θα συγκεντρωθούν, ώστε να διαβιβαστούν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για να ληφθούν υπόψη κατά την τροποποίησή του.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα