Τι δήλωσαν Πατούλης, Τζιτζικώστας και Κυρίζογλου για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Parallaxi
τι-δήλωσαν-πατούλης-τζιτζικώστας-και-307616
Parallaxi

“Ο αλυτρωτισμός όσο υπάρχει στο Σύνταγμα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Για μας η λύση είναι η μη λύση, αν εμμείνουν στη διαδικασία αυτή” δήλωσε για τη στάση της ΠΓΔΜ στο ονοματολογικό της χώρας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τρίτη και του επικείμενου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ENΠE για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό της ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, εάν δεν έχει προηγηθεί η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής μας χώρας, μια αλλαγή που θα βάλει ένα οριστικό τέλος στις αλυτρωτικές επιδιώξεις και την προπαγάνδα των Σκοπίων” είπε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Κατά την άποψη τη δική μου θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προκύψει επιτέλους μια ολοκληρωμένη και ενιαία θέση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα αφενός και αφετέρου -μιας και πολλά ακούγονται για το ενδεχόμενο να έρθει η όποια λύση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο- θα σας πω ότι, κατά την άποψή μου, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και μια τέτοια λύση δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να σταθεί είτε σήμερα, είτε στο μέλλον με πλειοψηφία 155-157 βουλευτών. Γι’ αυτό και ζητώ, όταν και εάν έρθει αυτή η λύση, η συμφωνία στην Ελληνική Βουλή να έρθει με αυξημένη πλειοψηφία και να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια λύση που θα μπορεί να σταθεί σήμερα και στο μέλλον” πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επί του θέματος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε ότι “το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ έχει πάρει ομόφωνη απόφαση, οποιαδήποτε συμφωνία περί του ονόματος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του, όχι γιατί είμαστε ακραίοι και εθνικιστές, όπως θέλουν να λένε κάποιοι, αλλά διότι η πείρα, η προϊστορία αλλά και όλη διαπραγμάτευση, όπως γίνεται, και οι δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν, μας δικαιώνουν στο ότι το όνομα είναι το όχημα, μέσω του οποίου εκπέμπεται, εκδηλώνεται, ξεδιπλώνεται ο αλυτρωτισμός. Θέλουμε τα Σκόπια να είναι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε να συμβιώνουμε με τους γείτονές μας ειρηνικά -προς Θεού- αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να κλέψουν ιστορία, πολιτισμό, ονόματα που δεν τους ανήκουν”.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα