Τι γίνεται με το νερό στο Πευκοχώρι: Οργή κατοίκων και τουριστών, τι λέει ο Δήμος

«Μπάνιο, τουαλέτα με εμφιαλωμένο νερό και ανεγκέφαλοι τουρίστες να κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν» - Στο... κυνήγι των παραβατών ο Δήμος που κάνει λόγο για αλόγιστη χρήση

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
τι-γίνεται-με-το-νερό-στο-πευκοχώρι-οργ-981477
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Οργή στις τάξεις των κατοίκων, αλλά και των τουριστών που κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, έχουν προκαλέσει τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονται στην περιοχή τις τελευταίες οχτώ ημέρες.

Όπως είχαμε σημειώσει από την περασμένη εβδομάδα μέσω της parallaxi, οι κάτοικοι έβλεπαν από τις βρύσες τους να τρέχει ελάχιστο νερό, με την ροή μάλιστα να διακόπτεται τελείως νωρίς το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής.

Και ενώ από πλευράς τοπικής αρχής έγιναν εκείνη τη μέρα ενέργειες ώστε το πρόβλημα να λυθεί, η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει την εβδομάδα που διανύουμε, ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί νέες προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης από πλευράς του Δήμου Κασσάνδρας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που υπάρχει, στα πλαίσια ελέγχου του δικτύου υδροδότησης των περιφερειακών τμημάτων του οικισμού Πευκοχωρίου διενεργούνται εργασίες καθημερινά, από τις 23:00 μ.μ. μέχρι τις 6:00 έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Γι’ αυτό το λόγο, όπως σημειώνει ο Δήμος Κασσάνδρας, που ζητάει μάλιστα και την κατανόηση των πολιτών, τις ώρες αυτές θα διακόπτεται η υδροδότηση στα συγκεκριμένα τμήματα του οικισμού.

Ωστόσο, κάτοικοι και παραθεριστές αναφέρουν στην parallaxi ότι τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

«Ας μας πουν επιτέλους τι συμβαίνει και πότε θα λυθεί το πρόβλημα. Γιατί τόσα ψέματα; Έχουμε δει στις αυλές μας μυρμήγκια και άλλα έντομα τα οποία δεν είχαμε ποτέ δει στα μάτια μας στα τόσα χρόνια που ερχόμαστε εδώ για να περάσουμε τα καλοκαίρια μας» λέει κάτοικος της περιοχής στην parallaxi και συμπληρώνει:

«Πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη και η αντιμετώπιση που έχουμε είναι αυτή; Ήρθαμε εδώ για να περάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές και πλέον το σκεφτόμαστε αν θα πρέπει να τα μαζέψουμε και να γυρίσουμε και πάλι στη Θεσσαλονίκη».

Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο προς τη δυτική πλευρά του οικισμού του Πευκοχωρίου, εκεί όπου η ποσότητα του νερού που τρέχει από τις βρύσες είναι ελάχιστη, και αυτό μόνο κατά τα ξημερώματα.

«Αγοράζουμε πόσες εξάδες νερά καθημερινά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Με αυτά κάνουμε μπάνιο, με αυτά ρίχνουμε στην τουαλέτα, με αυτά πλένουμε τα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη που έχουν κάνει βουνό στην κουζίνα. Από το φόβο μη τελειώσουν τα νερά στην τοπική αγορά έχω ήδη παραγγείλει να μου φέρουν από Θεσσαλονίκη» μας λέει άνθρωπος που έχει εξοχικό στην περιοχή και κάνει συστηματικά κάθε καλοκαίρι τις διακοπές του εκεί.

«Οι τουρίστες κάθονται όλη μέρα στη θάλασσα. Όσοι μένουν σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα που έχουν δεξαμενές δεν έχουν τόσο πρόβλημα όσο εμείς οι ντόπιοι.

Δημιουργούνται πλέον ζητήματα δημόσιας υγιεινής. Υπάρχουν λίγοι ανεγκέφαλοι τουρίστες που κάνουν την ανάγκη τους σε διάφορα σημεία στο δρόμο. Μάλιστα, αναγκάστηκε ένας κάτοικος να βάλει μια ταμπέλα στα αγγλικά και στα σέρβικα ζητώντας τους να σταματήσουν να το κάνουν!

Για όλες αυτές τις εργασίες που λένε ότι γίνονται δεν μπορούσαν να φροντίσουν από το χειμώνα, αφού ξέρουν ότι κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα; Και είμαστε ακόμα μέσα Ιουλίου, τι θα γίνει τον Αύγουστο που θα έχουμε ακόμα περισσότερους τουρίστες, αλλά και ανθρώπους που θα έρθουν στα εξοχικά τους από τη Θεσσαλονίκη;»

Δημόσια οργή και από τουρίστες

Αρκετά είναι και τα αρνητικά σχόλια που κυκλοφορούν στα social media από παραθεριστές που πήγαν για να κάνουν τις διακοπές τους εκεί, όμως ήρθαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό.

«Τι θέλουν να κρύψουν; Γιατί υπάρχει αυτή η παραπλάνηση;» γράφει χαρακτηριστικά σχόλιο ενός ξένου επισκέπτη στο Πευκοχώρι, κάτω από ανάρτηση του Δήμου Κασσάνδρας.

«Δίπλα στην παραλία Ξενία δεν έχουμε νερό εδώ και 7 ημέρες! Θα ήταν καλό από την πλευρά σας να είστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει νερό, αγοράζουμε νερό για να γεμίζουμε τις δεξαμενές» γράφει άλλο σχόλιο.

«Ελπίζουμε τα πράγματα να είναι καλά μετά τις 19 Ιουλίου» αναφέρει γυναίκα από τη Βουλγαρία που έχει προγραμματίσει τις διακοπές της την ερχόμενη εβδομάδα στο Πευκοχώρι.

«Μην ξοδεύεται άσκοπα το νερό!» – Στο… κυνήγι των παραβατών ο Δήμος Κασσάνδρας

Για σοβαρό πρόβλημα κάνει λόγο και σε επίσημη ανακοίνωση του ο Δήμος Κασσάνδρας που ζητάει την κατανόηση και τη βοήθεια των μόνιμων κατοίκων, αλλά και όσων επέλεξαν την περιοχή για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Μην ξοδεύεται άσκοπα, μην ποτίζεται το γκαζόν, μην πλένεται το αυτοκίνητο σας. Κάνουμε έκκληση σεβαστείτε την κατάσταση σεβαστείτε τον συνάνθρωπο τον επαγγελματία» σημειώνει η σχετική ενημέρωση.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από ελέγχους του Δήμου Κασσάνδρας το 50% του νερού καθημερινά ξοδεύεται αλόγιστα.

«Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλα τα τμήματα Περιφερειακά του Πευκοχωρίου, από Πευκοχώρι προς Παλιούρι. Εντονότερα προβλήματα σε (Χρούσο, Δραγασιά, Τρία αδέλφια)» προσθέτει η ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα, λόγω βλάβης σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης του Πευκοχωρίου, υπήρξε νέο πρόβλημα υδροδότησης κατά τις πρωινές μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, με κλιμάκια του Δήμου να μεταβαίνουν στο σημείο.

Ο Δήμος Κασσάνδρας έχει αρχίσει το… κυνήγι των παραβατών, εκείνων δηλαδή που χρησιμοποιούν το νερό για να πλένουν γκαζόν, αυλές, αμάξια και επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση στο δίκτυο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όπως λένε άνθρωποι του αρμόδιου τμήματος ύδρευσης, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πευκοχώρι είναι το μεγαλύτερο σε όλη τη Χαλκιδική, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι η δεξαμενή είναι χωρητικότητας 350 κυβικών μέτρων νερού και η ζήτηση ξεπερνά τα 400!

Η δημοτική αρχή επιχειρεί να δώσει άμεσα προσωρινή λύση με μεταφορά νερού από δεξαμενές άλλων περιοχών, μιας και η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ύψη και τις επόμενες ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι και η ζήτηση του νερού θα είναι ξανά στα «κόκκινα».

Από πλευράς Δήμου Κασσάνδρας θεωρούν ότι το πρόβλημα θα αρχίσει να λύνεται σταδιακά από την Τρίτη, καθώς η βλάβη στον κεντρικό αγωγό ήταν μεγάλη και δημιούργησε έξτρα πρόβλημα και καθυστερήσεις.

Μακροπρόθεσμα λύση στο ζήτημα μπορεί να δώσει το το έργο της αφαλάτωσης του νερού, που έχει ξεκινήσει από πέρσι, με στόχο να ενισχυθούν οι ταμιευτήρες και να αυξηθεί η διαθέσιμη ποσότητα νερού. Το έργο αυτό βέβαια είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, ίσως και πριν το καλοκαίρι.

Από τη στιγμή που το έργο για το φράγμα Χαβριά συνεχίζει να αποτελεί μια «πονεμένη ιστορία» ο Δήμος Κασσάνδρας στρέφεται σε ένα άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά την ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αυτό το έργο αφορά το δίκτυο όλης της περιοχής και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα