Τι πιστεύουν οι Θεσσαλονικείς για τις ΜΚΟ;
Έρευνα για τις ΜΚΟ παρουσιάστηκε.
Αντικρουόμενες απόψεις έχει ο κόσμος για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπως καταγράφεται σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Δίκτυο των εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης “Thess Δίκτυο” με θέμα τη γνώμη των κατοίκων της πόλης για τις ΜΚΟ.
“Ποια είναι η πρώτη λέξη που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη ΜΚΟ;” ήταν μία από τις ερωτήσεις της έρευνας, όπου οι πολίτες, σε ποσοστό 21% έκαναν λόγο για “αρπαχτές”, “εκμετάλλευση”, “βολεμένοι”, “επιφύλαξη”, “ανιδιοτέλεια” αλλά και για “προσφορά”- “αλληλεγγύη”(20%), “εθελοντισμό”- “ακτιβισμό” (20%), “κοινωνικό χαρακτήρα” (12%).
“Πρόκειται για μια πρώτη σφυγμομέτρηση, με 330 ερωτηματολόγια, κάποια από τα οποία συμπληρώθηκαν ηλεκτρονικά και κάποια άλλα σε διάφορες εκδηλώσεις όπως το Thessaloniki Pride, τον Ιούνιο του 2017 και το Greenwave Festival, τον Σεπτέμβριο του 2017″ ανέφερε, σε ημερίδα με θέμα “Μύθοι και αλήθειες για τις ΜΚΟ”, η Αργυρώ Σκίτσα, εκπρόσωπος της συντονιστικής ομάδας του Δικτύου και υπεύθυνη της οργάνωσης “Σχεδία στην πόλη”.
Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 56% δήλωσε ότι συμμετείχε σε ΜΚΟ ως μέλος, ή εθελοντής, ή εργαζόμενος και το 79% πιστεύει ότι μια ΜΚΟ μπορεί να έχει έμμισθο προσωπικό. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το 30% εκτιμά ότι προέρχεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 19% από ιδρύματα και φορείς, από δωρεές το 19%, από κρατικά κονδύλια το 16% και από χορηγίες και αυτοχρηματοδότηση το 16%.
Συντριπτικό πάντως ποσοστό (86%) θεωρεί ότι οι ΜΚΟ προσφέρουν έργο στην πόλη αλλά και γενικότερα.
“Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος έχει γνώση του όρου ΜΚΟ και των πηγών χρηματοδότησης, συμμετέχει σε οργανώσεις, αντιλαμβάνεται την ανάγκη ύπαρξης τόσο έμμισθου προσωπικού όσο και εθελοντών σε αυτές, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού έργου των ΜΚΟ, επισημαίνει την ανάγκη διαφάνειας και διακρίνει την ύπαρξη καλών και κακών παραδειγμάτων” κατέληξε η κ. Σκίτσα.
Πηγή: ΑΠΕ, Νατάσα Καραθάνου