Ελλάδα

Τι ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ για τους βομβιστές της Σταδίου

Από τις κάμερες ασφάλειας θα προσπαθήσουν να φτιάξουν το δρομολόγιο αλλά και το μέσο διαφυγής των βομβιστών

Parallaxi
τι-ψάχνει-η-ελ-ασ-για-τους-βομβιστές-της-1115357
Parallaxi

Μετά από μία μακρά διάρκεια «σιωπής» των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, η Αντιτρομοκρατική έρχεται αντιμέτωπη με ένα χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας, προσπαθώντας να ξετυλίξει το κουβάρι και να φτάσει στα ίχνη των βομβιστών της Σταδίου.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τη βόμβα στη Σταδίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει από την πρώτη στιγμή το υλικό από τις κάμερες στην περιοχή καθώς και τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια εντοπισμού υπόπτων κλήσεων μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι οι δράστες που τοποθέτησαν μηχανισμό ήταν τουλάχιστον δύο, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει τον έναν να φτάνει πεζός, να κρεμάει σακίδιο με βόμβα στα κάγκελα, μετά να πηγαίνει σε κοντινό σημείο όπου τον περίμεναν ένα η περισσότερα άτομα για να διαφύγουν με μηχανή.

Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη για την έκρηξη του βομβιστικού μηχανισμού που εξερράγη περίπου στη 1:30 απέναντι από το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε η οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Πάντως φαίνεται πως οι δράστες ήταν αποφασισμένοι και έμπειροι, φτιάχνοντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη με απόλυτη ακρίβεια όσον αφορά το χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει, γεγονός που αποτυπώνει κατάλληλη τεχνογνωσία. Ο στόχος τους ήταν ξεκάθαρα το υπ. Εργασίας, ενώ η έκρηξη που προκλήθηκε ήταν ισχυρή, αφήνοντας πίσω ελάχιστα στοιχεία για να επεξεργαστεί η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Από τις κάμερες ασφάλειας θα προσπαθήσουν να φτιάξουν το δρομολόγιο αλλά και το μέσο διαφυγής των βομβιστών, ενώ θα αναζητήσουν τα άτομα που έκαναν κατόπτευση της περιοχής τις προηγούμενες ημέρες.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί πάντως το σενάριο τα υλικά για την κατασκευή του ισχυρότατου εκρηκτικού μηχανισμού να τα προμηθεύτηκαν από άτομα του οργανωμένου εγκλήματος.

Η έκρηξη της βόμβας στο υπ. Εργασίας ήταν η τρίτη ενέργεια που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στα Πετράλωνα, η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή. Ακολούθησε η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Δευτέρα, το υπ. Εργασίας λειτουργεί κανονικά.

«Χτύπημα εντυπωσιασμού»

«Το χτύπημα δεν είναι ούτε έξυπνο, ούτε χαζό, είναι ένα απλό χτύπημα που θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.

«Το τεχνικό μέρος έχει καλή προετοιμασία, δηλαδή τα εκρηκτικά τα οποία ήταν πολλά, έσκασαν. Η Αστυνομία δεν παίρνει βίντεο από την στιγμή της έκρηξης και μετά, αλλά και πριν. Θεωρούν οι αξιωματικοί σχεδόν βέβαιο ότι υπήρχε προπαρασκευή, ενδεχομένως να υπήρχε και πρόβα, όπου ενδεχομένως στα βίντεο τουλάχιστον έναν μήνα πριν που ανασύρονται, να μπορέσουμε να δούμε έστω και ένα πρόσωπο. Όλη η Αθήνα είναι γεμάτη με κάμερες αλλά επειδή είχαν συγκεκριμένο δρομολόγιο, θα πρέπει να πάνε μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει η εικόνα τους. Όπου τους ‘τσιμπανε’ οι κάμερες πάνε ειδικά κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής υποβοηθούμενα και από άλλα κλιμάκια».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Το πιο πιθανό είναι να ήταν με μοτοσικλέτα και να υπήρχαν άλλα δύο άτομα, άσχετα, στη βόλτα τους, που να ήταν ομάδα υποστήριξης. Έτσι δρουν τρομοκράτες. (…) Καταδεικνύεται το ότι δεν ήθελαν θύματα. Θα ήταν πολύ εύκολο να μην έπαιρναν τηλέφωνο και να γινόταν μακελειό. Δεν ήθελαν θύματα, ήθελαν να είναι ένα πολύ σοβαρό, πολύ μεγάλο χτύπημα εντυπωσιασμού για να μπορέσουν να βγάλουν αυτά τα αποτελέσματα που αυτοί ήθελαν και τα οποία πιστεύω σύντομα θα τα δούμε σε κάποια προκήρυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα:

«Υπολείμματα υπήρξαν και συνελέχθησαν ακόμα και 200 μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης. Έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες. Είναι μαθητευόμενοι μάγοι, έχουν κάποια βαριά χαρτιά από πίσω που τους μαθαίνουν αλλά το πού το πάνε θα το δούμε με την προκήρυξη».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα