Τι συμβαίνει τελικά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης;

Έχει σταματήσει το ερευνητικό πρόγραμμα "Θήρα" με απόφαση του κράτους ενώ το ηφαίστειο παραμένει ενεργό;

Parallaxi
τι-συμβαίνει-τελικά-με-το-ηφαίστειο-τη-1275412
Parallaxi

Mετά την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες και την ανησχία σχετικά με το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης υπάρχει κινητικότητα στην επιστημονική κοινότητα σε σχέση με το τι θα συμβεί από εδώ και μπρος. Με έκπληξη διαβάζουμε ό,τι έχει σταματήσει το ερευνητικό πρόγραμμα “Θήρα” με απόφαση του κράτους ενώ το ηφαίστειο παραμένει ενεργό.

Με αφορμή το άρθρο, της 1 Φεβρουαρίου 2025, του αξιότιμου συναδέλφου Καθηγητή κ.Παπαζάχου και την αναφορά σε αυτό:

«Παρόλο που για το Κολούμπο οι πληροφορίες είναι πολύ περιορισμένες….», που έχει δημοσιευθεί στο Atlantea.news, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι οι πληροφορίες δεν είναι περιορισμένες.

Με τα ερευνητικά προγράμματα:
α) «Παρακολούθηση υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος με χρήση του Ε/Σ Φιλία και Υποβρύχιου Τηλεκατευθυνόμενου Οχήματος» (ΘΗΡΑ) με χρηματοδότηση του Δήμος Θήρας (υπ’ αριθμό 208/2022 Πράξη της Οικονομικής Επιτροπής με ΑΔΑ: 9ΩΝΙΩΡΝ-ΘΡ3) και

β) «SANTORini seafloor’s observatorY»-SANTORY (Υποθαλάσσιο Παρατηρητήριο Σαντορίνης με χρηματοδότηση ΕΛΙΔΕΚ, www.santory.gr)

έχουν συλλεχθεί δεδομένα και είναι διαθέσιμα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας SANTORY Open Data Hub, τόσο στους κατοίκους του Δήμου Θήρας όσο και στην επιστημονική κοινότητα.
Το link της ψηφιακής πλατφόρμας

έχει γνωστοποιηθεί στον Δήμο Θήρας ,με την από 9/12/2024 επιστολή μας (ΑΠ 14841/2024) στην οποία αναφέρονται τα αποτελέσματα των ωκεανογραφικών ερευνών.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου.

Η επιστημονική ομάδα του SANTORY έχοντας τη γνώση ότι ο Κολούμπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο έρευνας, συνεργάζεται με τη Διεθνή επιστημονική κοινότητα του IODP (υποθαλάσσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις) και το Διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Multimarex που τον Δεκέμβριο του 2024 τοποθέτησε υποθαλάσσιους σεισμογράφους στον Κολούμπο και στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου-Αμοργού.

Οι νέες αυτές συνεργασίες θα αποφέρουν πολύτιμα αποτελέσματα, διαθέσιμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα.

 Σύμφωνα με την κ. Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας του τμήματος ΕΚΠΑ:

“Είναι αντιληπτό ότι κυρίως τους τελευταίους δυο μήνες παρατηρούνται ασθενείς σεισμικές δονήσεις με μικρό εστιακό βάθος στον χώρο των δυο ηφαιστειακών κέντρων της Σαντορίνης: στην Νέα Καμένη κ στον Κολούμπο. Οι σεισμικές δονήσεις μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης εντοπίζονται στο ρήγμα της Καμένης (Kameni line) (παρόμοια σεισμό-ηφαιστειακή ανησυχία με το 2011-12 χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη) και ΒΑ της Σαντορίνης, κοντά στον Κολούμπο, στο ρήγμα της Ανύδρου (Αριστερός χάρτης). Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια συνεχής ασθενής σεισμική δραστηριότητα που έχει ανησυχήσει και τους κατοίκους του νησιού μας, ΒΑ της Σαντορίνης στην περιοχή του Κολούμπου (Δεξιός χάρτης). Όλοι γνωρίζουμε ότι και τα ΔΥΟ ηφαίστεια μας είναι ενεργά κ έχουν δώσει ηφαιστειακές εκρήξεις στο παρελθόν. Τα ηφαίστεια ωστόσο προειδοποιούν κ πλέον με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων μπορούμε να προβλέψουμε μια ηφαιστειακή έκρηξη. Ωστόσο, ΒΑ της Σαντορίνης, το ηφαίστειο του Κολούμπου γειτονεύει με ενεργές τεκτονικές ζώνες που δίνουν σεισμούς, τους τεκτονικούς! Όπως συμβαίνει κ τις τελευταίες μέρες! Δε χρειάζεται πανικός κ ανησυχία διότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως να συμπεριφερθούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού!! Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που ακολουθούμε με ψυχραιμία κ ελέγχουμε τον χώρο που βρισκόμαστε. Μην ανησυχείτε!! Οι επιστήμονες παρακολουθούμε τη σεισμική δραστηριότητα όπως πάντα γραφουμε, αναλύουμε κ συνδυάζουμε τα γεωδυναμικά φαινόμενα κ ενημερώνουμε. Και τα ΔΥΟ ηφαίστεια πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς με όργανα και κυρίως για τον υποθαλάσσιο χώρο πρέπει να γινονται ωκεανογραφικές αποστολές κ να διερευνώνται οι θαλάσσιοι γεωκίνδυνοι. Ήδη στην περιοχή ΒΑ της Σαντορίνης έχουν τοποθετηθεί υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι κατά τη διάρκεια της ωκεανογραφικής αποστολής με το RV Maria Merian.”

Τρεις δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ σε 2 ώρες

Στον «χορό» των Ρίχτερ βρίσκεται η Σαντορίνη και η περιοχή των Κυκλάδων τα τελευταία 24ωρα, καθώς οι σεισμοί συνεχίζονται ακατάπαυστα, με τους ειδικούς να λαμβάνουν μέτρα.

Αν και όπως τονίζαν η σεισμική δραστηριότητα στο νησί δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο, οι σεισμοί που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής και συνεχίζονται έως τώρα, ανατρέπουν τα δεδομένα.

Μέσα σε διάστημα περίπου 2 ωρών, από τις 9 παρά το πρωί της Κυριακής έως και τις 11, έχουν σημειωθεί τρεις δονήσεις της τάξης των 4 Ρίχτερ και πάνω.

Συγκεκριμένα, σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:48, λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση ακόμα πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Ενώ ακολούθησε ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 11 παρά 20.

Από τα ξημερώματα οι σεισμοί ξεπερνούν τους 30.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μία ανάρτηση, μετά την έντονη δραστηρίοτητα, χτυπώντας «καμπανάκι» για όσα συμβαίνουν στις Κυκλάδες, εξηγώντας γιατί έχει αυξηθεί ο κίνδυνος τις τελευταίες ώρες.

«Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».

Έκτακτα μέτρα στη Σαντορίνη

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.

– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.

– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα