Το χρονικό της κόντρας Μαρινάκη-Μητσοτάκη
Πώς μια οικογενειακή φιλία δεκαετιών προχώρησε σε συγγένειες και κατέληξε σε διαμάχες
Η σημερινή ανακοίνωση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη με τις ευθείες βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης δείχνει πλέον περίτρανα ότι ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και η κόντρα των δύο πλευρών παίρνει διαστάσεις.
Από πού όμως ξεκίνησε η σύγκρουση των δύο; Ποιο είναι το χρονικό των σχέσεων των δύο πλευρών και γιατί έφτασαν σε ακραίο σημείο;
Πριν θυμηθούμε τις αρχές της κόντρας, να σημειώσουμε ότι:
Ο πατέρας του Βαγγέλη, εφοπλιστής Μιλτιάδης Μαρινάκης, ο οποίος κατείχε μάλιστα και πακέτο μετοχών του Ολυμπιακού από το 1979, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και είχε εκλεγεί βουλευτής δύο φορές με τη Νέα Δημοκρατία τη δεκαετία του ’80.
Το 1998 ο γιος του Μιλτιάδη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ήταν κουμπάρος στο γάμο της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ισίδωρο Κούβελο, ενώ η Μπακογιάννη έχει βαφτίσει το γιο του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Στις 17 Μαΐου του 2017, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε το παρών στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αγκαλιάστηκε με τον μετέπειτα Έλληνα πρωθυπουργό, κάτι που έδειξε τις καλές σχέσεις που εξακολουθούσαν να διατηρούν οι δύο οικογένειες μεταξύ τους.
Κι όμως, όλα άλλαξαν και στη σημερινή του ανακοίνωση, ο επιχειρηματίας και εκδότης κάνει λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας» και «πρωθυπουργό σε πανικό».
Η αρχή
Ο ισχυρός επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης το 2019 είχε κάνει λόγο για την κακή διαχείριση του ελληνικού ποδοσφαίρου με αφορμή ποδοσφαιρικά ζητήματα χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ανύπαρκτη» και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση «αόρατο». Και μετά το κλείσιμο των γηπέδων από την κυβέρνηση η πειραϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι «είναι θέμα Δημοκρατίας και ο Ολυμπιακός θα υπερασπίσει τα δικαιώματά του προσφεύγοντας στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη σε βάρος των υπουργών κ.κ. Οικονόμου, Κατσαφάδου και Βρούτση που πήραν αυτές τις αποφάσεις και έκαναν απαράδεκτες διακρίσεις ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες».
Υποκλοπές
Το 2023 ο κ. Μαρινάκης ήταν σύμφωνα με ρεπορτάζ στους «παρακολουθούμενους» από την ΕΥΠ, με τον πρωθυπουργό να αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση του με το θέμα των παρακολουθήσεων σε γενικό πλαίσιο.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σφυροκοπήθηκε» από πρωτοσέλιδα και κείμενα των μίντια ιδιοκτησίας του κ. Μαρινάκη, με τον πρωθυπουργό να απαντά εμμέσως σε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου.
“Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους, κάποιοι θεωρούν πως επειδή έχουν μία ομάδα, ή επειδή ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή και τα δύο ,ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση και να υπονομεύουν. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι ρόλοι του καθενός είναι απολύτως ξεκαθαρισμένοι: η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση, εκλεγόμαστε από το λαό, θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην πρόοδο της χώρας, δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι.
Άρα το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε και γινόμαστε αντικείμενα εκβιασμού και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά”.
Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού απάντησε στον Κ. Μητσοτάκη
“Ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του αποδέχθηκε την ύπαρξη δικτύου παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με το κακόβουλο λογισμικό predator, από συγκεκριμένους κύκλους. Αρνήθηκε βεβαίως τη δική του συμμετοχή. Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Ωστόσο δεν αρκεί η κατηγορηματική άρνησή του. Οφείλει πράξεις και κινήσεις συγκεκριμένες προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον από το υπαρκτό, επικίνδυνο και βαθιά αντιδημοκρατικό δίκτυο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να βρει την τόλμη, να κινήσει γη και ουρανό, ώστε να διαλευκάνει αυτή την τόσο νοσηρή υπόθεση και να φέρει ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης τους υπαίτιους αυτής της τόσο άθλιας ιστορίας που νοθεύει τη Δημοκρατία και υπονομεύει τους θεσμούς.
Οι δε αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δεν μας αφορούν, δεν μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα.
Εμείς τις ίδιες αρχές και αξίες της φιλελεύθερης Δημοκρατίας υπηρετήσαμε εξ αρχής και σε αυτές επιμένουμε. Χωρίς αναστολές, χωρίς φόβο και με το αυτό πάθος“, έγραψε.
Με τον καιρό να περνά και τα εν λόγω ΜΜΕ να κάνουν συνεχείς επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, αλλά και φιλοξενία συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην εφημερίδα “Βήμα” όπου πρότεινε τον Κ. Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε την παραίτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από υπουργό Εξωτερικών λόγω του χειρισμού του στα ελληνοτουρκικά. Τα όσα είπε ο Α. Σαμαράς θεωρήθηκαν ως άμεση αμφισβήτηση της κυριαρχίας Μητσοτάκη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Η υπόθεση Λυγγερίδη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σε αυτή σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Αθήνας παραπέμπονται σε δίκη ο Βαγγέλης Μαρινάκης και τέσσερα ακόμη μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού με τον ίδιο να βγάζει ανακοίνωση κατά του πρωθυπουργού ρίχνοντας ευθείες βολές, αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών αλλά και το “έγκλημα των Τεμπών” όπως σημειώνει.