Το νησί της Σκύρου εναντιώνεται στην επικείμενη καταστροφή της

Ο Δήμος Σκύρου και ο Οργανισμός για η "Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων" αντιστέκονται στην τουριστικοποίηση του νησιού.

Parallaxi
το-νησί-της-σκύρου-εναντιώνεται-στην-ε-769266
Parallaxi

Μετά την ενημερωτική παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), ο Δήμος Σκύρου αποφάσισε ομόφωνα υπέρ του σεναρίου της “μηδενικής παρέμβασης” και καλεί τους κατοίκους να υποβάλλουν σχετικό σχόλιο στην πλατφόρμα διαβούλευσης, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο “φρένο” στην τουριστικοποίηση του νησιού.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε πριν μερικές μέρες, όταν ραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Σκύρου (ΤΠΣ) παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου, φορέων και κατοίκων του νησιού. Πρόκειται για μελέτη που έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εντάσσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό πρώτου επιπέδου στο σύνολο των επιπέδων του χωρικού σχεδιασμού, εναρμονιζόμενα με τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό και παρέχουν σαφείς κατευθύνσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό δευτέρου επιπέδου.

Τα ΤΠΣ εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των Ειδικών και Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και περιέχουν τις

αναγκαίες ρυθμίσεις (και κατά περίπτωση κατευθύνσεις) για την επίτευξη των σκοπών τους.

Μέσα από αναρτήσεις, ο Δήμος Σκύρου και ο Οργανισμός για την Προστασία του Περιβάλλοντος “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων” αντιστέκονται στην τουριστικοποίηση του νησιού με τα σενάρια ήπιας και δυναμικής ανάπτυξης που προτείνει το ΤΠΣ.

Οι αντιδράσεις για το σχέδιο ήταν άμεσες.

Αναλυτικά η ανάρτηση από τον Δήμο Σκύρου αναφέρει: 

“ΤΠΣ ΣΚΥΡΟΥ ! ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την αποδοχή του Α ΣΕΝΑΡΙΟΥ !

Μετά την ενημερωτική παρουσίαση των αρχικών πορισμάτων και των εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Σκύρου Α Φάσης που έγινε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2024 έγινε δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί το σχόλιο που θα «ανέβαζε» ο Δήμος στην πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την επιλογή του επι των προτεινόμενων από τους μελετητές σεναρίων Α-Β η Γ τα οποία αντιπροσωπεύουν την υφιστάμενη κατάσταση, την ήπια ανάπτυξη και την δυναμική ανάπτυξη αντίστοιχα.

Σενάρια των αρχικών κατευθύνσεων για την μελλοντική ανάπτυξη του νησιού στο επίπεδο του χωρικού σχεδιασμού!

Το δημοτικό συμβούλιο επέλεξε ομόφωνα την διατήρηση του υφιστάμενου σεναρίου καλούμενο ως «μηδενικής ανάπτυξης» κατά την μελέτη!

Κυρίαρχο δεδομένο αποτέλεσε αδυναμία απο το νόμο δυνατότητας απόφασης η και δεσμευτικήςγνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου για ενα τόσο σοβαρό θέμα και παρέχεται μόνον η δυνατότητα σχολιασμού στην διαδυκτιακή πύλη του ΥΠΕΝ!

Η δυναμική απάντηση του δημοτικού συμβουλίου επί των προτεινόμενων σεναρίων ανάπτυξης του νησιού εστιάστηκε στην διατήρηση των μοναδικών χαρακτηριστικών της Σκύρου, την προστασία της ενασχόλησης του πληθυσμού της, την βιωσιμότητα τους, την αξιοποίηση των περιουσιών τους για δικό τους όφελος, το δικαίωμα του καθορισμού του δικού τους μέλλοντος από τους ίδιους!

Το σχόλιο του Δήμου μαζί με άλλα σχόλια πολιτών ανέβηκε στην πλατφόρμα μετά τα μεσάνυχτα της χθεσινής μέρας όμως το ξημέρωμα της Παρασκευής εμφανίστηκε αδυναμία ανάρτησης άλλων σχολίων πολιτών.

Άμεσα ο δήμαρχος Σκύρου απέστειλε επιστολή καταγγελίας -διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο περιβάλλοντος και το Τεχνικό Επιμελητήριο για την αδυναμία υποβολής επιπλέον σχολίων επί της διαβούλευσης. Με απάντηση του το Υπουργείο περιβάλλοντος μας ενημέρωσε ότι λόγω τεχνικού προβλήματος που αντιμετωπίστηκε, η πλατφόρμα δεν λειτουργούσε το πρωί ομως αλλά θα παραμένει ανοιχτή μεχρι και το ΣΑΒΒΑΤΟ!

Η πλατφόρμα διαβούλευσης για το Τοπικό Πολεοδομικό σχέδιο Σκύρου κλείνει ΑΥΡΙΟ 28/9 στις 21.00. Μπείτε ΟΛΟΙ στην πλατφόρμα να υποβάλετε σχόλιο. Η μοναδική και αυτονόητη πρόταση σχεδίου για το νησί μας είναι η υιοθέτηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου που προκρίνει το σενάριο της μηδενικής παρέμβασης (ΣΧΟΟΑΠ) με διορθώσεις όπου χρειαστεί στην συνέχεια της διαδικασίας του ΤΠΣ. Η διαδικασία είναι απλή, κάνετε εγγραφή και υποβάλετε το σχόλιο σας.

Εδω το Σχόλιο του Δήμου Σκύρου και η πλατφορμα υποβολής!

https://polsxedia.ypen.gov.gr/comment_details/17e528db-6fe3-48a6-9783-15107bb41afa

Η ανάρτηση από τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων”, αναφέρει τα εξής: 

“Η ΣΚΥΡΟΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Με μια πρωτοφανή, αλλά και ελπιδοφόρα απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύρου αποφάσισε ομόφωνα υπέρ του σεναρίου της “μηδενικής παρέμβασης” αναφορικά με τα προτεινόμενα σενάρια ανάπτυξης του υπό διαβούλευση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για το νησί

Ο Δήμος Σκύρου απορρίπτει ακόμα και το σενάριο “ήπιας” (sic) παρέμβασης που προβλέπει να γίνει η Σκύρος προορισμός κρουαζιέρας με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε ουσιαστικά παρθένες περιοχές της δυτικής και βόρειας Σκύρου, τις οποίες το ΤΠΣ χαρακτηρίζει “υποανάπτυκτες”

Ο Δήμος καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει το σχόλιό του στην πλατφόρμα διαβούλευσης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σκύρου, υπέρ της υιοθέτησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου που προκρίνει το σενάριο της μηδενικής παρέμβασης -με βελτιώσεις στο υφιστάμενο ΣΧΟΟΑΠ- μέχρι σήμερα (28/09/2024) στις 21:00 μ.μ.:

https://polsxedia.ypen.gov.gr/tps_details/%CE%923_83

https://www.facebook.com/share/p/84vByFJcU3BTEavr/”

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα