Το όνομα της Γιάννας Αγγελοπούλου στο τραπέζι για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Παραμένουν στη λίστα οι Κ. Τασούλας και Π. Πικραμένος. Τα σενάρια στο μυαλό του Κ. Μητσοτάκη.

Parallaxi
το-όνομα-της-γιάννας-αγγελοπούλου-στο-1192910
Parallaxi

Η πρόσφατη ρήση του Κ. Μητσοτάκη ότι «προφανώς δεν αποφασίζει μόνος του (σ.σ: για την/τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας) αλλά σέβεται τη συνταγματική επιταγή που περιγράφει τον πρόεδρο ως ένα πρόσωπο που πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή» ίσως κρύβει έναν «άσσο στο μανίκι» του πρωθυπουργού για το πρόσωπο που τελικώς θα προτείνει η ΝΔ το 2025.

Ένα όνομα που, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της ιστοσελίδας Ieidiseis.gr, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του προβληματισμού. Πρόκειται για την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, το όνομα της οποίας εισηγήθηκαν κάποιοι στον Κ. Μητσοτάκη, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μία προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία, η οποία πιθανότατα θα μπορούσε να τύχει ευρύτατης πολιτικής αποδοχής ως μία εξωστρεφής υποψηφιότητα με δυνατότητα προώθησης και προβολής της χώρας στο εξωτερικό.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, προσώρας πρόκειται για ένα από τα πιθανά σενάρια που θα εξεταστούν ενδελεχώς από τον πρωθυπουργό από το φθινόπωρο, οπότε και θ’ αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται η άποψή του για τη γαλάζια πρόταση που θα διατυπώσει στις αρχές του νέου χρόνου.

Τα δύο ακόμα ονόματα που επίσης παραμένουν στο τραπέζι είναι αυτό του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, ο οποίος προέρχεται από τα «σπλάχνα» του κυβερνώντος κόμματος και θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση της παράταξης, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή αλλά και εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Παν. Πικραμένου, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε πρόσφατα να κλείσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και δημόσια, με το επιχείρημα ότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού και όχι του προσώπου, μέχρι να ανοίξει συντεταγμένα η συζήτηση τον Φεβρουάριου του 2025. Διαμήνυσε, μάλιστα, στους βουλευτές του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να ακούσει οποιαδήποτε άποψη για την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρ ότι είναι κατανοητός ο λόγος που ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κλείσει το θέμα, είναι εξίσου προφανές ότι τα περιθώρια για ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας της νυν προέδρου κυρίας Κ. Σακελλαροπούλου έχουν εξανεμιστεί, καθώς περισσότεροι από 25 γαλάζιοι βουλευτές έχουν ήδη διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια πρόταση. Ορισμένοι, μάλιστα, το έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι αυτή τη φορά, η όποια απόφαση, δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην της κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Σακελλαροπούλου για μια δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας: «Θα κάνω το καθήκον μου, άλλα θεσμικά όργανα αποφασίζουν»

Η κυρία Σακελλαροπούλου με δηλώσεις της στην ΕΡΤ επεσήμανε πως αυτό που κυρίως επεδίωξε τα χρόνια που βρέθηκε στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα ήταν αφενός να μείνει πιστή στις αρμοδιότητες και στις υποχρεώσεις όπως διαγράφονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, αφετέρου να πετύχει το άνοιγμα στην κοινωνία. «Να έρθει πιο κοντά ο θεσμός προς τον πολίτη ή ο πολίτης… και αυτό επεδίωξα. Θέλησα φυσικά και προσπάθησα και θα προσπαθήσω ως το τέλος της θητείας μου να ταξιδέψω σε όλη την Ελλάδα και με διάφορες είτε τις ομιλίες μου είτε εκδηλώσεις, να δώσω αυτό το στίγμα. Να ακουστούν, όπως έχω πει, να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν, να φωτίσουμε λίγο πλευρές, πτυχές της κοινωνίας, του κοινωνικού συνόλου, τους ευάλωτους και άλλες ομάδες, που δεν ήταν πάντα τόσο μπροστά. Αυτά ήταν θέματα που με συγκινούσαν και με ενδιαφέρουν».

Η κυρία Σακελλαροπούλου ρωτήθηκε από τον Απόστολο Μαγγηριάδη για το εάν θα επιθυμούσε μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο ή αν θεωρεί πως έχει κλείσει ένας κύκλος κι απάντησε: «Εγώ αυτό που επιθυμώ, είναι μέχρι την τελευταία μέρα, τον Μάρτιο του ’25, να κάνω το καθήκον μου, αυτό που περιγράφεται και αυτό που έχω σχεδιάσει εγώ προσπαθώντας να ανταποκριθώ. Προσπαθώ λοιπόν, να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο. Όπως δεν με είχε απασχολήσει η πρώτη θητεία, έτσι κι αλλιώς είναι αποφάσεις άλλων θεσμικών οργάνων με τα δικά τους κριτήρια, επομένως δεν βρίσκω τον λόγο να με απασχολήσει κάτι πέρα από αυτό».

Η κυρία Σακελλαροπούλου απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε αναφορικά με τη συμμετοχή της σε κοινωνική εκδήλωση που ακολούθησε την υπερψήφιση του Νόμου για την ισότητα στο γάμο λέγοντας:

«Στα 4 χρόνια που είμαι Πρόεδρος κύριε Μαγγηριάδη, δεν τοποθετήθηκα ποτέ, για καμία μεταρρύθμιση, όσο ήταν νομοσχέδιο πριν ψηφιστεί από τη Βουλή. Ποτέ γιατί είμαι και πάρα πολύ προσεκτική στο θέμα αυτό. Το ίδιο έγινε και τώρα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το πριν και το μετά. Κάθε νομοθετική ρύθμιση, ιδίως αυτές που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα, πολλές φορές προκαλούν εντάσεις στην κοινωνία. Όχι μόνο στο κοινοβούλιο, στην κοινωνία. Αυτό όμως είναι η δημοκρατία, αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας, γίνονται κάποιες επιλογές από αυτόν που έχει την ευθύνη και την πρωτοβουλία, γίνεται η συζήτηση, η ανταλλαγή επιχειρημάτων και στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια ψηφίζεται ή όχι ένας νόμος. Θεωρώ ότι είναι παράλογο μετά την ψήφιση του νόμου και ενός νόμου μάλιστα που αφορά ένα θέμα, που στις περισσότερες φιλελεύθερες δημοκρατίες έχει επίσης υιοθετηθεί, να συζητούμε ότι κάποιος, κακώς παίρνει τη θέση της μιας ή της άλλης πλευράς και ότι πλήττει τα αισθήματα αυτού που έχει την άλλη άποψη. Από ‘κει και πέρα, τα πραγματικά εκείνης της βραδιάς δεν έχουν και τόση σημασία, θέλω όμως να πω ότι υπήρξα 40 χρόνια δικαστής και πάντα εκδηλώθηκα, αγωνίστηκα στο μέτρο που αφορούσε υποθέσεις τις οποίες επεξεργάστηκα, τα ατομικά δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία η βασική αρχή, είναι η καθολικότητα. Η καθολικότητα της απόλαυσης των δικαιωμάτων, είναι η κεντρική αρχή για τα δικαιώματα σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Διχαστικό είναι να χωρίζει κανείς τα δικαιώματα σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Όχι να υπερασπίζεται την καθολική απόλαυση. Εδώ κάποιοι συμπολίτες μας διεκδίκησαν και πέτυχαν να απολαύσουν δικαιώματα που εμείς ήδη έχουμε. Δεν αφαίρεσαν κάτι από κανέναν άλλο. Αλλά σέβομαι τις απόψεις όλων».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα