Το πρώτο ιστορικό ντοκιμαντέρ του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη είναι γεγονός

Παρουσιάστηκε το πρώτο ιστορικό ντοκιμαντέρ του δήμου.

Parallaxi
το-πρώτο-ιστορικό-ντοκιμαντέρ-του-δήμ-316135
Parallaxi

Με μότο “Αυτόν τον κόσμο τον παλιό, άλλοι τον είχαν πρώτα” παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ “Ιστορικές και σύγχρονες διαδρομές του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη”, στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, χαρακτήρισε τη στιγμή “σημαντική” για τον δήμο του, υπογραμμίζοντας πως μέσα από το ντοκιμαντέρ, με τις δεκάδες μαρτυρίες, τις φωτογραφίες και το αρχειακό υλικό “κυλούν” τα ιστορικά γεγονότα των περιοχών του Πανοράματος, της Πυλαίας, του Χορτιάτη, της Εξοχής, του Φιλύρου και του Ασβεστοχωρίου.

“Πριν από δύο χρόνια ολοκληρώσαμε ένα λεύκωμα, στα ελληνικά και αγγλικά, με την ιστορία του δήμου μας. Επομένως, το ντοκιμαντέρ ήταν η συνέχεια με τις μαρτυρίες ανθρώπων και τις αθέατες πλευρές του ενιαίου δήμου μας”, είπε ο κ.Καϊτεζίδης. Πρόσθεσε, δε, πως “είναι μια καινοτόμα προσπάθεια” και πως “εάν κάθε περιοχή καταγράψει την ιστορία της και το σήμερα, θα έχουμε συνολικά την ιστορία της πατρίδας μας, της Ελλάδας”.

Σύμφωνα με τον κ.Καϊτεζίδη “επόμενο βήμα θα είναι η θεματική αναφορά στο δήμο με τα μνημεία και τα πολιτιστικά ευρήματα γιατί εντυπωσιαστήκαμε από τις καταθέσεις των μαρτυριών”.

Στο ντοκιμαντέρ, που έχει δύο εκδόσεις, μια πλήρη 75 λεπτών και μια συντομότερη, απαιτήθηκαν οι μαρτυρίες και οι δηλώσεις συνολικά 130 ατόμων που ζουν στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Μεταξύ αυτών, οι ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Τασούλα Κελεσίδου, Αλέξανδρος Νικολαίδης, οι εκπρόσωποι του αθλητισμού Γιώργος Κούδας, Μπάνε Πρέλεβιτς και του πολιτισμού Διονύσης Σαββόπουλος και Πασχάλης Τερζής.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, ο οποίος επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει το ιστορικό ντοκιμαντέρ αύριο, στις 7 το απόγευμα, στο δημαρχείο Πανοράματος, υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης προβολής, πως στόχος “είναι η διάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης”. Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ έκανε ο Γιάννης Σανιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα