To σνακ γλυκιάς ελιάς από μια κουζίνα της Χαλκιδικής που κατακτά διεθνείς αγορές
Κατακτά τις απαιτητικές αγορές των Βόρειας Αμερικής και Ιαπωνίας!
Ξεκίνησαν στην κουζίνα του σπιτιού τους και σήμερα, μετά από άπειρες δοκιμές και προσπάθειες, αλλά και διετή έρευνα, το καινοτόμο σνακ ελιάς χωρίς αλάτι αλλά με …γλυκιά γεύση που δημιούργησαν, κατακτά τις απαιτητικές αγορές των Βόρειας Αμερικής και Ιαπωνίας, ενώ σύντομα δεν αποκλείεται να “πατήσει πόδι” και στην Ευρώπη. Πρόκειται για το καινοτόμο και -όπως λένε- μοναδικό παγκοσμίως «sweet olive snack», το οποίο με πολύ κόπο και περίσσιο μεράκι, δημιούργησαν και λανσάρισαν στην παγκόσμια αγορά οι Γιάννης Προδρόμου και Εύη Ψούνου -Προδρόμου, που “τρέχουν” την οικογενειακή επιχείρηση “Yanni’s Olive Grove”, η καρδιά της οποίας εντοπίζεται στο παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής, την Νέα Ποτίδαια.
Έτσι, ενώ μέχρι πριν δύο χρόνια οι Γιάννης και Εύη ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με το αγουρέλαιο ΠΟΠ Χαλκιδικής και μια σειρά αγουρελαίων και εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων ανώτατης ποιότητας, το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα τους “δεν μπορούσε να αφήσει και άλλο χρόνο την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής στο παρασκήνιο. Παραμένουμε πιστοί στο μεγάλο μας όνειρο, που είναι να αποδείξουμε στον κόσμο ότι η Χαλκιδική παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα από τις τοπικές ποικιλίες ελιάς” υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ψούνου-Προδρόμου.
Ο κύβος ερρίφθη και το φιλόδοξο σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή
“Καθετί έπρεπε να σχεδιαστεί με προσοχή σε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο” σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η φιλοσοφία του καινοτόμου αυτού σνακ βασίζεται στη μεσογειακή υγιεινή διατροφή. “Επιλέξαμε την μορφή healthy snacking, ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας. Φαίνεται σαν κάτι απλό και εύκολο, όμως δεν ήταν. Μετά από άπειρες προσπάθειες, σκληρή δουλειά, αφοσίωση και επιμονή, μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια μοναδική συνταγή που οδήγησε στη σειρά προϊόντων sweet olive snack” επισήμανε.
Αυτά τα προϊόντα, σύμφωνα με την ίδια, έχουν ως μοναδικά χαρακτηριστικά ότι είναι 100% φυσικά, χωρίς συντηρητικά, δεν περιέχουν υγρά, λακτόζη και γλουτένη, η αλατότητά τους είναι χαμηλή, κάτω από 1%, περιέχουν ελιές με γλυκιά γεύση χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, προσφέρουν υψηλή ενέργεια με πολύ χαμηλά λιπαρά και η διάρκεια ζωής τους είναι 12 μήνες. Παράλληλα, οι ελιές είναι εκπυρηνομένες και κομμένες στην μέση, ώστε μετά από διπλό οπτικό έλεγχο κατέστη δυνατό να μειωθούν στο ελάχιστο τα θραύσματα των κουκουτσιών, ενώ το ιδανικό για επαφή με ελαιούχα προϊόντα, ελαφρύ και εύκολο στη χρήση σακουλάκι, προσφέρεται σε διαφορετικούς συνδυασμούς, με κύρια βάση τη γλυκιά πράσινη και μαύρη ελιά Χαλκιδικής. Το αποτέλεσμα της γευστικής δοκιμής τους αφήνει μια ευχάριστη και γλυκιά επίγευση. Το νέο καινοτόμο σνακ, μπορεί να καταναλωθεί- μεταξύ άλλων- και από μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, “που λόγω προβλημάτων υγείας, δεν μπορούσαν να φάνε ελιές, συνεπεία της περιεκτικότητας τους σε αλάτι”.
Η καινοτομία της προσπάθειάς τους, δεν σταμάτησε μόνο στη δημιουργία του σνακ γλυκιάς ελιάς. “Πέραν της καινοτομίας που αποτελεί το ίδιο το σνακ, στη διάρκεια της διετούς έρευνάς μας, μπορέσαμε να αναπτύξουμε μία συνταγή που μας επέτρεψε να εκπυρηνώσουμε τη μαύρη ελιά Χαλκιδικής και να την κόψουμε στην μέση, ώστε να ελέγξουμε και να αποφύγουμε την ύπαρξη θραυσμάτων” εξήγησε. Έτσι λοιπόν, ως τελικό αποτέλεσμα “έχουμε, στη περίπτωση των dried snacks μία θρούμπα χωρίς κουκούτσι και στην περίπτωση των natural snacks μiα μεγαλογραφία της εκπυρηνομένης Καλαμών”. Και στις δύο κατηγορίες “μπορούμε να έχουμε την ελιά, είτε απλώς με χαμηλό αλάτι είτε με χαμηλό αλάτι και γλυκιά” σημείωσε και πρόσθεσε ότι το “βασικότερο όλων είναι ότι την έχουμε διαθέσιμη 365 ημέρες/έτος”.
Την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην Yanni’ s Olive Grove έδωσε σύμφωνα με την κ. Ψούνου-Προδρόμου, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ελληνικών τροφίμων στην Βόρεια Αμερική, η εταιρεία “Krinos Foods”, με έδρα τον Καναδά. “Οι άνθρωποι της εταιρείας αυτής μας εμπιστεύτηκαν, επενδύοντας στα προϊόντα μας και δημιουργώντας ιδιωτική ετικέτα (Private Label) με τα παραπάνω προϊόντα, τα οποία σήμερα βρίσκονται τοποθετημένα στα ράφια καταστημάτων πέρα από τον Ατλαντικό”. Η εταιρεία αυτή είναι χορηγός της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με την οποία η Yanni’s Olive Grove έχει άμεση συνεργασία.
Σνακ γλυκιάς ελιάς μόνο στην παγκόσμια αγορά
Ήδη το σνακ γλυκιάς ελιάς κατακτά την αγορά της Βόρειας Αμερικής, όπου από τον Σεπτέμβριο 2018 έχουν συνολικά ταξιδέψει από τη χώρα μας περισσότερα από 60.000 τεμάχια του συγκεκριμένου προϊόντος και “μέχρι τα Χριστούγεννα συνολικά θα έχουν εξαχθεί 120.000 τεμάχια” επισήμανε η κ. Ψούνου-Προδρόμου.
Μάλιστα τον Μάρτιο του 2018 τις εγκαταστάσεις τις επιχείρησης επισκέφτηκε αποστολή από την Ιαπωνία, στην αγορά της οποίας έχουν ήδη ταξιδέψει 4.000 τεμάχια σνακ γλυκιάς ελιάς. Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον για το σνακ γλυκιάς ελιάς υπάρχει από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, με τις συζητήσεις να βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ επαφές γίνονται και με επιχειρηματίες στην Γερμανία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Ψούνου-Προδρόμου σημείωσε ότι η Yanni’s Olive Grove, μετά και την επένδυσή της στην Τένεδο Χαλκιδικής, έχει τη δυνατότητα να παράξει ετησίως 700.000-800.000 σνακ γλυκιάς ελιάς, μέγεθος που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Ο τολμών νικά και ….ανταμείβεται
“Ο τολμών νικά και η ανατρεπτική σκέψη, πέρα από το προφανές και αυτονόητο μπορεί όντως να οδηγήσει σε καινοτομία μεγάλης εμπορικής αξίας και ανεκτίμητης ηθικής ικανοποίησης και ανταμοιβής”, επισήμανε η ίδια, επαναλαμβάνοντας ότι “η δημιουργία των προϊόντων μας ήταν ένας δρόμος πολύ δύσκολος, που απαιτούσε κόπο και προσπάθεια, επένδυση χρήματος, αλλά κυρίως ανοιχτό μυαλό”.
‘Οπως εξήγησε: “Για τον Γιάννη και εμένα καινοτομία είναι να σκέφτεται κάποιος διαφορετικά. Να βλέπει κάποιος μέσα από μια άλλη μεριά του ίδιου πρίσματος, έχοντας όμως ένα διακριτό στόχο ως ένα όνειρο, που θα πρέπει να προσπαθήσει με κάθε δύναμη που κρύβει μέσα του, να κάνει πραγματικότητα”.
Υπενθυμίζεται ότι η Yanni’s Olive Grove, στα παραθαλάσσια ιδιόκτητα κτήματά της, παράγει και τυποποιεί ετησίως περίπου 200-300 τόνους από τρεις ποικιλίες ελιάς (Χονδροελιά Χαλκιδικής, Άγρια ελιά Χαλκιδικής μπολιασμένη με Χονδροελιά, και την ποικιλία Γαλανή Χαλκιδικής) και απέσπασε το πρώτο βραβείο εφαρμογής καινοτόμων και «πράσινων» καλλιεργητικών πρακτικών «Ευφυούς Γεωργίας», ξεχωρίζοντας μεταξύ 1.303 συμμετοχών σε όλη την Ελλάδα, σε διαγωνισμό που διοργάνωσε πέρυσι η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Το όλο εγχείρημα θα παρουσιαστεί στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Επιτραπέζια Ελιά (24-25/5), που διοργανώνει το Κέντρο Ελιάς «Krinos» – Perrotis College και θα πραγματοποιηθεί στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: ΑΠΕ, Έλενα Αλεξιάδου