Ελλάδα

Το SolidarityNow τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Διήμερο εκδηλώσεων μέσω του προγράμματος «Αμαρό Μαγκιπέ»

Parallaxi
το-solidaritynow-τιμά-την-παγκόσμια-ημέρα-ρομά-1142394
Parallaxi

Το SolidarityNow μέσω του προγράμματος «Αμαρό Μαγκιπέ» σε συνεργασία με τον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, τον Δήμο Κατερίνης, τον Φάρο του κόσμου, το Κέντρο κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης και του Δήμου Κατερίνης γιορτάζει και στις δύο πόλεις την Παγκόσμια ημέρα Ρομά.

Το διήμερο των εκδηλώσεων έχει ως στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα συμπερίληψης, καθώς και την κατάρριψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων που συνδέονται με τους Ρομά. 

Είσοδος Ελεύθερη

Ένας χρόνος «Αμαρό Μαγκιπέ»

Για έναν χρόνο, το πρόγραμμα «Αμαρό Μαγκιπέ» που υλοποιείται από το SolidarityNow σε συνεργασία με το «Φάρο του Κόσμου» και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών «Η Ελπίδα» στο Δροσερό της Ξάνθης, στον Πέλεκα Κατερίνης, στον Δήμο Παύλου Μελά, στο Δροσερό Ξάνθης και στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει μέσα από εργαστήρια και δράσεις γυναίκες και νέους/νέες Ρομά, έχοντας καταφέρει μέχρι σήμερα τη:

  • Συμμετοχή 223 γυναικών
  • Συμμετοχή 89 νέων
  • Συμμετοχή 153 παιδιών, εκ των οποίων τα 83 κορίτσια
  • Υλοποίηση 2.095 συναντήσεων και στις 4 περιοχές.

Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Η παγκόσμια ημέρα Ρομά γιορτάζεται στις 8 Απριλίου σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις διεκδικήσεων και αναγνώρισης των Ρομά από τη διεθνή κοινότητα. Σήμερα, περισσότερα από 50 χρόνια μετά από το πρώτο εκείνο συνέδριο και εκατοντάδες από την πρώτη παρουσία των τσιγγάνων στο Βυζάντιο, οι Ρομά εξακολουθούν να είναι θύματα στερεοτύπων και  προκατάληψης στερούμενοι πολλές φορές βασικά δικαιώματα όπως η στέγαση, πρόσβαση στην υγεία, παιδεία, εργασία και ισονομία. 

Δεδομένου πως η εξάλειψη του αντιτσιγγανισμού ξεκινάει από την διάσωση, την ανάδειξη και την κατανόηση της ιστορίας των τσιγγάνων για την ανάπτυξη μιας ταυτότητας που θα προκύπτει από τα βιώματα, τις ανάγκες τους και θα τους τοποθετεί ισάξια και ισότιμα σε όλα τα γεγονότα του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι είναι σημαντικό οι Παγκόσμιες ημέρες να τιμώνται και να καθιερώνονται στη συνείδηση των Ρομά και μη Ρομά. Παρακάτω το πρόγραμμα του διημέρου 6 & 7 Απριλίου:

Αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο 6 Απριλίου 2024, Αμφιθέατρο πάρκου Κατερίνης

Έναρξη 18:00

Χαιρετισμοί 

«Διάλογος μεταξύ γυναικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά» Γεωργία Καλπατζίδου Ειρήνη Ράπου ιδρυτικά μέλη της ΑΜΚΕ REVMA

Προβολές βίντεο με δράσεις στον οικισμό του Πέλεκα 

Αφηγήσεις ανάγνωση ποιημάτων  

Μουσική 

Έκθεση με φωτογραφίες από τις γυναίκες του Πέλεκα 

Στον χώρο θα παρουσιαστεί για τα μικρά παιδιά το παραμύθι «Η πεταλούδα Ειρήνη και η μυστική συνταγή» από την Ακριλένια Κάπου μέλος της ΑΜΚΕ REVMA

Κυριακή 7 Απριλίου 2024 Αύλιος  χώρος  ΚΑΠΗ Αγίου Νεκταρίου – Παράρτημα Ρομά, Οδυσσέως Ανδρούτσου 2 Δενδροπόταμος

Έναρξη 18:00 

Χαιρετισμοί 

Παρουσίαση της Ιστορίας και της Ταυτότητας των Ρομά-Έντυπο Συστάσεων Συμβουλίου της Ευρώπης

Προβολή βίντεο Αμαρό Μαγκιπέ και Roma Connect AID

Η λογοτεχνία των Ρομά – Παρουσίαση Τσιγγάνικων Παραμυθιών

Αφήγηση ποιημάτων των παιδιών του Δενδροποτάμου

Προβολή βίντεο Αμαρό Μαγκιπέ «Σπάμε τα στερεότυπα»

Ζωντανή τσιγγάνικη μουσική

Γευσιγνωσία παραδοσιακών φαγητών και εδεσμάτων των Ρομά

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Μουσική background σχετικό μουσικό CD

Έκθεση φωτογραφίας

Παιδική γωνία

————-

Το SolidarityNow είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2013 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Όραμα της οργάνωσης είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Από το 2013 μέχρι σήμερα, το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά του (προγράμματα στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής αρωγής, διερμηνείας, εκπαίδευσης, παιδικής προστασίας) περισσότερους από 350.000 ευάλωτους συνανθρώπους μας να διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτικές.

Tο κέντρο Νεότητας «Φάρος του κόσμου» είναι ένας χώρος προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης των Νέων του Δενδροποτάμου. Μέσα από τον διαρκή και αδιάκοπο αγώνα του έχει όχι μόνο αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής, αλλά έχει βρει πρωτοπόρες λύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η εργασία. Ο «Φάρος του κόσμου» βρίσκεται διαρκώς δίπλα σε όλους αυτούς που τον έχουν ανάγκη και φωτίζει τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την εξέλιξη.  https://farostoukosmou.com/el  

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006, από πρωτοβουλία 20 γυναικών Ρομά. Επιθυμία και ανάγκη αυτών των γυναικών ήταν να δημιουργήσουν ένα θεσμικό όργανο, μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να εκφραστούν συλλογικά ως Ρομά γυναίκες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις μέσα στην ελληνική κοινωνία. https://drosero.eu/  

Η Δράση με τίτλο «Αμαρό Μαγκιπέ: Δράσεις για την Ενδυνάμωση Γυναικών και Νέων Ρομά» που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Μικρό Σχέδιο Επιχορήγησης 1 «Ενδυνάμωση των Γυναικών και των Νέων Ρομά» του Προγράμματος «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» επωφελείται με επιχορήγηση ποσού 199.909,69€ από τα EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021) και από εθνικούς πόρους, που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς. Οι τρεις δότριες χώρες συνεργάζονται στενά με την ΕΕ βάσει της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Οι δότριες χώρες έχουν προσφέρει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω διαδοχικών προγραμμάτων επιχορηγήσεων μεταξύ των ετών 1994 και 2014. Για την περίοδο 2014-2021, ο ΧΜ ΕΟΧ έχει κατανείμει συνολικά 2.8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα  116.7 εκατομμύρια έχουν διατεθεί στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς Πρωτοκόλλου 38c (Protocol 38c). Οι προτεραιότητες για αυτή την περίοδο είναι οι εξής:

#1 Καινοτομία, έρευνα, εκπαίδευση και ανταγωνιστικότητα

#2 Κοινωνική ένταξη, ανεργία των νέων και μείωση της φτώχειας

#3 Περιβάλλον, ενέργεια, κλιματική αλλαγή και οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

#4 Πολιτισμός, κοινωνία των πολιτών, χρηστή διακυβέρνηση και θεμελιώδη δικαιώματα

#5 Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις

Τα EEA Grants χρηματοδοτούνται από κοινού από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, οι συνεισφορές των οποίων βασίζονται στο ΑΕγχΠ τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα