Ελλάδα

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών καταγγέλλει τον Κυριάκο Βελόπουλο

"Για τον απαράδεκτο μισογυνικό, άκρως τρανσφοβικό και ρατσιστικό λόγο του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης"

Parallaxi
το-σωματείο-υποστήριξης-διεμφυλικών-742734
Parallaxi

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών, και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, καθώς και των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, καταγγέλλει τον απαράδεκτο μισογυνικό, άκρως τρανσφοβικό και ρατσιστικό λόγο του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, κ. Βελόπουλου, ο οποίος προσβάλλει και κακοποιεί τα τρανς/φυλοδιαφορετικά πρόσωπα, καθώς και τα παιδιά που μεγαλώνουν με τρανς γονείς.

Συγκεκριμένα, σε Ανακοίνωση Τύπου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με την παρουσίαση της ισότητας στο γάμο έκανες τις παρακάτω τρανσφοβικές δηλώσεις:

«Ζούμε στην εποχή του ανάποδου κόσμου. Ζούμε στην εποχή της παράνοιας. Εάν κάποιος ντυθεί Μέγας Ναπολέοντας, πάρει ένα άλογο και κατέβει στο Σύνταγμα, είναι βέβαιο ότι δεν τον εμπιστευόμαστε και τον πηγαίνουμε στον ψυχίατρο. Εάν όμως κάποιος ντυθεί γυναίκα, φορέσει γόβες και έξαλλα αξεσουάρ γυναικεία, είμαστε έτοιμοι να τον εμπιστευτούμε και να του δώσουμε αθώες ψυχές. Να γιατί είναι ανάποδος ο κόσμος, να γιατί είναι παράνοια όλο αυτό που ζούμε».

Οι δηλώσεις αυτές, κακοποιούν και προάγουν διακρίσεις κατά:

α. Των τρανς προσώπων καθώς ψυχιατρικοποιεί την τρανς κατάσταση, αντιβαίνοντας τόσο στο δικαίωμα του σεβασμού της ταυτότητας φύλου βάσει του Ν.4491/2017 περί νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, όσο και διαδίδοντας αντιεπιστημονικές και ψευδείς θέσεις καθώς ο νέος ταξινομητικός κατάλογος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ICD-11) έχει αφαιρέσει κάθε έννοια που σχετίζεται με την ταυτότητα φύλου από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών, έτσι ώστε η τρανς κατάσταση να αποτελεί μια απλή κατάσταση του ανθρώπου. β. Των τρανς γονέων και συγκεκριμένα προς τις τρανς μητέρες, στις οποίες αφενός δεν αναγνωρίζει την ταυτοτική τους υπόσταση, αφετέρου προωθώντας μισογυνικές απόψεις για το πώς πρέπει να εκφράζουν το φύλο τους οι γυναίκες που είναι μητέρες ή που επιθυμούν να γίνουν μητέρες. γ. Των παιδιών που μεγαλώνουν ήδη με τρανς γονείς, δηλώνοντας πως αυτά τα παιδιά δεν ζουν και δεν μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον, αντιθέτως μέσα σε έναν «ανάποδο κόσμο» και στην «παράνοια». δ. Των οικογενειών με τρανς γονείς. Η τρανς γονεϊκότητα δεν προστατεύεται από την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου (Ν.4491/2017), αντιθέτως, υπάρχει η άκρως παράλογη προϋπόθεση της αγαμίας προκειμένου να ασκήσουν την διαδικασία, με αποτέλεσμα τα τρανς έγγαμα πρόσωπα να εξαναγκάζονται να διαλύσουν τον γάμο τους (κατά συνέπεια και την οικογένεια τους) ώστε να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου τους, το οποίο είχε επισημάνει τότε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σε σχετική της Έκθεση. Επιπλέον, εάν αυτό το τρανς πρόσωπο είναι και γονέας, στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.

Επίσης, οι δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλευτικού κόμματος «Ελληνική Λύση», οι οποίες έγιναν δημόσια μέσω «Ανακοίνωσης Τύπου», αποτελούν μορφή κακοποίησης των διεμφυλικών/τρανς προσώπων ως προς το δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά στη Σύσταση CM/Rec (2010) 5 του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η χώρα μας ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την τήρηση της Σύστασης και το Συμβούλιο της Ευρώπης εκδίδει εκθέσεις που αξιολογεί τις επιδόσεις της χώρας τόσο σχετικά με την τιμώρηση και απαγόρευση του τρανσφοβικού λόγου, όσο και σχετικά με την κακοποίηση των τρανς προσώπων. Συνεπώς, αυτή η άκρως ρατσιστική, τρανσφοβική συμπεριφορά του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης», δεν μπορεί να περιφρονηθεί, αντιθέτως θα πρέπει να απασχολήσει τόσο το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Επιπλέον, το ΣΥΔ υπενθυμίζει πως σύμφωνα με Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Οκτωβρίου 2022 για τα αυξανόμενα εγκλήματα κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε όλη την Ευρώπη στο σημείο 12 αναφερόμενο προς τα Κράτη Μέλη:

[…]υπογραμμίζει ότι η ρητορική μίσους από δημόσια πρόσωπα, και ιδίως από πολιτικούς, γίνεται αντιληπτή από τα άτομα που την χρησιμοποιούν ως νομιμοποίηση του μίσους· θεωρεί απαραίτητο να αντιμετωπιστούν αυτές οι μορφές έκφρασης, οι οποίες υποκινούν, διαδίδουν ή προωθούν το μίσος και αντιβαίνουν στις αρχές μιας δημοκρατικής και πλουραλιστικής κοινωνίας· εκφράζει την ανησυχία του για την αυξανόμενη επικράτηση της ρητορικής που υποθάλπει την φοβική στάση έναντι των ΛΟΑΤΚΙ + και προέρχεται από κόμματα της ακροδεξιάς και της εναλλακτικής δεξιάς και από υπερσυντηρητικά κόμματα· καλεί τις δημόσιες αρχές και, ειδικότερα, τις τοπικές αρχές να συμβάλουν στον τερματισμό του φαινομένου της μισαλλοδοξίας που περιβάλλει αυτά και άλλα είδη επιθέσεων·[…]

Στο πλαίσιο της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών η Απόφαση 14620 της 21ης Σεπτεμβρίου 2016 του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί τα Κράτη Μέλη:

« 4.5. να προστατεύουν τα δικαιώματα των γονέων και των παιδιών στις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου και κατά συνέπεια: 4.5.1. σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να διασφαλίζουν ότι όλα τα δικαιώματα σχετικά με τη γονική μέριμνα, την παιδοθεσία από μονογονείς και την παιδοθεσία πρώτου ή δεύτερου γονέα χορηγούνται χωρίς διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου • 4.5.4. όπου οι ελεύθερες γυναίκες (ή πρόσωπα) τυγχάνουν πρόσβασης σε ιατρική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, να διασφαλίσουν ότι η πρόσβαση αυτή παρέχεται χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου • 4.6. εκτός από τις αποφάσεις που έχει ήδη εγκρίνει η Συνέλευση με την Απόφαση 2048[2015] και 2191[2017] σχετικά με τις συνέπειες της νομικής αναγνώρισης των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων στην πρόσβαση ή τη συνέχιση της πολιτικής τους σχέσης, του γάμου και των δικαιωμάτων των συζύγων και των παιδιών, προβλέπουν την ορθή καταγραφή της ταυτότητας φύλου των τρανς γονέων στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους. »

Στην κατεύθυνση όλων των παραπάνω, και λόγω του ολοένα και αυξανόμενου μισαλλόδοξου, τρανσφοβικού, ρατσιστικού λόγου που εκπορεύεται από δημόσια ή και πολιτικά πρόσωπα, καλούμε:

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταδικάσουν δημόσια εντός και εκτός του Κοινοβουλίου τις ακραίες κακοποιητικές, ρατσιστικές, τρανσφοβικές δηλώσεις του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκου Βελόπουλου. Την Πολιτεία να τροποποιήσει άμεσα την αντιρατσιστική νομοθεσία, έτσι ώστε να μην ποινικοποιείται μόνο η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, αλλά γενικότερα κάθε μορφή ρητορικής μίσους, και να ληφθούν επιπλέον μέτρα όταν αυτός εκπορεύεται από δημόσια πρόσωπα. Τη συμπερίληψη των τρανς/φυλοδιαφορετικών προσώπων στο Σχέδιο Νόμου για την ισότητα στο γάμο. Την πλήρη αναγνώριση της τρανς γονεϊκότητας με όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στις διατάξεις του Ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, καθώς και στην γενικότερη επέκταση του δικαιώματος στο γάμο, στην από κοινού επιμέλεια, στην τεκνοθεσία, στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και παρενθεσία, για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Οι πιο πάνω δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλευτικού κόμματος «Ελληνική Λύση», δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορο κάθε δημοκρατικό πολίτη που δεν θεωρεί ανεκτό τον κακοποιητικό μισαλλόδοξο λόγο που αναπαράγει προκαταλήψεις και στερεότυπα και προάγει τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς, το ρατσισμό και τη βία.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, καταδικάζει απερίφραστα τον άκρως τρανσφοβικό, ρατσιστικό λόγο του κ. Βελούπουλου και βρίσκεται απέναντι σε κάθε τρανσφοβική εκδήλωση που δηλητηριάζει και απειλεί τον δημόσιο διάλογο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα