Ελλάδα

Το τελευταίο επικίνδυνο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού – «Καμπανάκι» από την Πυροσβεστική

Γιατί το Σαββατοκύριακο που έρχεται είναι εξίσου επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών

Parallaxi
το-τελευταίο-επικίνδυνο-σαββατοκύρι-1047634
Parallaxi

«Καμπανάκι» στους πολίτες σημαίνουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το τελευταίο επικίνδυνο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, με την Πυροσβεστική να έχει τεθεί σε «συναγερμό».

Αν και από χθες μπήκαμε ημερολογιακά στο φθινόπωρο, η Ελλάδα συνεχίζει να διανύει το πιο δύσκολο, από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, καλοκαίρι. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα είναι εξίσου επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών λόγω των εξαιρετικά σφοδρών ανέμων που θα πνέουν ειδικά στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τονίζεται.

Τα μποφόρ θα είναι αρκετά, και θα αυξηθούν την Κυριακή και για αυτό στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε για αύριο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου από την Πολιτική Προστασία, οι περιοχέ αυτές θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4 (πορτοκαλί).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία 4) σε τέσσερις περιφέρειες:

•    Περιφέρεια Αττικής •    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) •    Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου) •    Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Για το λόγο αυτό, όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος θα βρίσκονται έξω, σε κατάσταση γενικής επιφυλακής σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν ενάρξεις πυρκαγιών, που λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών μπορούν να λάβουν πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις. Ταυτόχρονα, μαζί με τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. 

Πηγή: skai.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα