Τούρκικα μέσα κάνουν λόγο για επεισόδιο μεταξύ ελληνικής φρεγάτας και Μπαρμπαρός

Το CNNTURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή.

Parallaxi
τούρκικα-μέσα-κάνουν-λόγο-για-επεισόδ-369777
Parallaxi

Το Πρακτορείο Anadolu και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι παράγοντες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμπόδισαν πριν λίγη ώρα φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να «παρενοχλήσει». Μάλιστα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι η ελληνική φρεγάτα προκάλεσε «κρίση στη Μεσόγειο».

Το CNNTURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να μην κορυφώσει την ένταση. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, εκτός από την ελληνική φρεγάτα, στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο τουρκικές φρεγάτες, οι οποίες συνοδεύουν στο Μπαρμπαρός, ενώ η τουρκική ναυτική παρουσία ενδέχεται αυξηθεί περαιτέρω.

Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Πρακτικά, εκείνο που συμβαίνει κάθε φορά που το Μπαρμπαρός επιχειρεί να προσεγγίσει μέρος της θαλάσσιας περιοχής που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» εκφωνείται δι’ ασυρμάτου κείμενο, με το οποίο αποτρέπεται η προσέγγιση του πλοίου.

Παράλληλα με τη δημοσιοποίηση του θέματος από τα μέσα της Τουρκίας, το τουρκικό ΥΠΕΞ, εξέδωσε ανακοίνωση σε απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX.

Στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει τα εξής:

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών.>>

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής:

Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή.>>

Πηγές: CNN, Καθημερινή, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα