Τουρκική πρόκληση μέσω ΝAVTEX – Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα κάνει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου με αφορμή το που βρίσκεται το ελληνικό ερευνητικό σκάφος για την ανάπτυξη καλωδίου.

Parallaxi
τουρκική-πρόκληση-μέσω-νavtex-η-άγκυρα-υ-1170054
Parallaxi

H Άγκυρα ισχυρίζεται με NAVTEX ότι η Ελλάδα κάνει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου με αφορμή το που βρίσκεται το ελληνικό ερευνητικό σκάφος για την ανάπτυξη καλωδίου.

Ουσιαστικά η κίνηση της Άγκυρας έρχεται ως απάντηση στην ελληνική NAVTEX της περασμένης Παρασκευής με βάση την οποία το ερευνητικό πλοίο Αιγαίο συνεχίζει τις εργασίες του για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων από τις 2 έως και τις 7 Νοεμβρίου στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου.

Το μεγαλύτερο τμήμα της συγκεκριμένης περιοχής αφορά ελληνικά χωρικά ύδατα, εντός δηλαδή 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών, αλλά και περιοχή δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην τουρκική NAVTEX καταγράφεται ότι «μέρος της περιοχής των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα η οποία απομένει να οριοθετηθεί με τα παράκτια κράτη», ενώ τίθεται και θέμα δικαιοδοσίας, με την Άγκυρα να απαιτεί ότι ο συντονισμός των ερευνών σε περιοχές «τουρκικής δικαιοδοσίας» πρέπει να συντονίζεται από τις «αρμόδιες τουρκικές αρχές».

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα απαντούν στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για τουρκική NAVTEX που αντίκειται στις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ενώ απορρίπτεται ρητά η αιτίαση περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική διπλωματία θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες και πάλι βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Προφανώς, το Υπουργείο Εξωτερικών θα απευθύνει διάβημα προς τις τουρκικές αρχές, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν η Τουρκία είχε εκδώσει αντίστοιχη NAVTEX για περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά το σημείο μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, αυτό είναι εκτός ακόμα και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές των νησιών.

Πρόκειται για μια εφαρμογή επί του πεδίου της τουρκικής θέσης περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ των παρακείμενων ηπειρωτικών αρχών, αγνοώντας την ύπαρξη των ελληνικών νησιών και τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας για το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα