Τρεις φοιτητές του ΑΠΘ φτάνουν στους παγκόσμιους τελικούς Microsoft Imagine Cup 2017
Η ομάδα "OsteoMentor" με τον «εικονικό προπονητή», πολύτιμο βοηθό για ασθενείς με οστεοπόρωση, στους παγκόσμιους τελικούς Microsoft Imagine Cup 2017.
Την εφαρμογή “OsteoMentor” δημιούργησαν τρεις φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Σιάτλ των ΗΠΑ για να την παρουσιάσουν και να διεκδικήσουν βραβείο στους παγκόσμιους τελικούς του Microsoft Imagine Cup.
Πρόκειται για έναν πολύτιμο βοηθό για ανθρώπους με οστεοπόρωση, ο οποίος δίνει συμβουλές σωστής διατροφής και άσκησης, αλλά παρέχει και τη δυνατότητα… μεταφοράς σε εικονικό περιβάλλον, για περπάτημα με παρέα σε πόλεις σε όλον τον κόσμο, δημιούργησαν τρεις φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Η ελληνική ομάδα OsteoMentor αποτελείται από τους Ζαφείρη Μπάμπο, Γιώργο Τσουμαλή και Θεόφιλο Σπύρου, τελειόφοιτους του τρίτου έτους, οι οποίοι με μέντορα τον καθηγητή τους, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, θέλησαν με μια καινοτόμο υποστήριξη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης ατόμων με οστεοπόρωση.
«Η οστεοπόρωση ονομάζεται βουβή ασθένεια, δύσκολα οι ασθενείς καταλαβαίνουν ότι πάσχουν από τη νόσο και γενικά για τον λόγο αυτόν δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από εφαρμογές ή προγράμματα για να βελτιωθεί η ζωή τους ή τουλάχιστον να τηρηθεί σε ένα καλό επίπεδο» δήλωσε ο Γιώργος Τσουμαλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο FM 104, 9” πριν από την αναχώρηση της ομάδας για το Σιατλ των ΗΠΑ.
«Δεν υπήρχε αντίστοιχο τεχνολογικό εγχείρημα από κάποιο πανεπιστήμιο ή εταιρεία. Ενώ υπάρχουν φαρμακευτικές έρευνες, δεν υπάρχει μία τεχνολογία, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κόσμος με τη βοήθεια ενός “έξυπνου κινητού”. Για αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον OsteoMentor» ανέφερε ο Ζαφείρης Μπάμπος.
«Ο χρήστης – ασθενής αρχικά κατεβάζει την εφαρμογή στο “έξυπνο κινητό” του. Η εφαρμογή με διάφορους αλγορίθμους που έχουμε δημιουργήσει και με τη βοήθεια ενός “εικονικού προπονητή” μπορεί και μιλά με τον χρήστη – ασθενή και του προτείνει βήματα που πρέπει να ακολουθήσει, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του, το ύψος, το βάρος του, την οστική του μάζα, το T-Score (ένδειξη που δείχνει αν κάποιος έχει ή όχι οστεοπόρωση)» διευκρίνισε ο Ζαφείρης Μπάμπος.
Ο χρήστης λαμβάνει ειδοποιήσεις για το πότε πρέπει να φάει, πότε πρέπει να λάβει τη φαρμακευτική αγωγή του, πότε πρέπει να ασκηθεί (μάλιστα το Osteomentor μπορεί να καταλάβει πόσο σωστά εκτελεί κάποιος την άσκηση με τη βοήθεια ενός έξυπνου ρολογιού, το οποίο καταλαβαίνει κινήσεις, καρδιακό σφυγμό, την αντίσταση του δέρματος), πρόσθεσε.
Τα πλάνα που δημιουργεί η εφαρμογή για ασκήσεις ή διατροφή πάντα σχεδιάζονται σε συνεργασία με τον γιατρό και μπορεί ο ίδιος να τα προσαρμόσει μέσα από μία ειδική πλατφόρμα που έχουμε δημιουργήσει στο ίντερνετ, σημείωσε ο Γιώργος Τσουμαλής.
«Στην ολοκληρωμένη λύση μας υπάρχει εφαρμογή για τον ασθενή, η οποία είναι διαθέσιμη για Android κινητά τηλέφωνα προς το παρόν και στη συνέχεια για IOS και μία πλατφόρμα για τον γιατρό, ο οποίος συνδέεται και βλέπει πόσο τηρεί ο ασθενής το πρόγραμμα που συνέστησε στον ασθενή ή αλλάζει τα προγράμματα διατροφής και άσκησης που προτείνονται» ανέφερε.
Περπατώντας με εικονική παρέα σε πόλεις σε όλον τον κόσμο
Η εφαρμογή υποστηρίζει αλληλεπιδράσεις φυσικής ομιλίας, λειτουργίες συναισθηματικής ευφυίας, κοινωνικοποίησης και εμπειριών μικτής πραγματικότητας.
Περιλαμβάνει ένα παιχνίδι σε εικονική πραγματικότητα, που δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να εφαρμόζει στην πράξη τη συμβουλή «τριάντα λεπτά περπάτημα στον ήλιο είναι ευεργετικά για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση».
«Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες, καύσωνας ή δριμύ ψύχος είναι πολύ δύσκολο ο ασθενής με οστεοπόρωση να βγει έξω και να περπατήσει. Δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι σε εικονική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα ο χρήστης επιλέγει ένα οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο μέσω του Google Street View και περπατάει σε αυτό το εικονικό περιβάλλον. Αυτό που διαπιστώσαμε αναζητώντας στοιχεία για την οστεοπόρωση είναι ότι οι ασθενείς, κυρίως οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι σε δύσκολη συναισθηματική κατάσταση και έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη. Προσπαθήσαμε μέσα από το εικονικό περιβάλλον να βελτιώσουμε τη διάθεσή τους, κάναμε δυνατό να μπορούν να περπατούν σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο ή στην παλιά τους γειτονιά» εξήγησε ο Ζαφείρης Μπάμπος.
Επίσης, μπορεί ένας χρήστης να συνδεθεί με έναν άλλο χρήστη και ο καθένας από το σπίτι του να κάνουν περίπατο μαζί στο εικονικό περιβάλλον με τη μορφή avatar.
Η ομάδα OsteοMentor έχει δημιουργήσει μία κοινότητα ασθενών στην Ελλάδα που βοήθησε στις δοκιμές της εφαρμογής και ακόμη συνεργάζεται με το International Osteoporosis Foundation (IOF).
Στόχος της ομάδας είναι να ενταχθούν στην κοινότητα ασθενείς απ΄ όλο τον κόσμο οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον «εικονικό προπονητή». Τα δεδομένα τους θα αποθηκεύονται στο cloud (υπολογιστικό νέφος) μέσω έξυπνων και (Internet of Things) συσκευών και θα αξιοποιούνται για τη συνεχή βελτίωση της εφαρμογής.
«Σκοπός του OsteoMentor είναι να διευκολύνει τη ζωή των ασθενών, τους βοηθά να έχουν δίπλα τους τον γιατρό ό,τι ώρα θελήσουν. Επιπλέον όμως επιδιώκουμε σιγά σιγά να αρχίσουν οι έξυπνες συσκευές, να έχουν συναίσθηση, να καταλαβαίνουν τι αισθάνεται, τι θέλει να κάνει ο χρήστης και να του προτείνουν από μόνες τους αυτό που χρειάζεται» τόνισε ο Ζαφείρης Μπάμπος.
Οι τελικοί του διαγωνισμού Microsoft Imagine Cup 2017 πραγματοποιούνται στις 24-25 Ιουλίου και οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 27 του μήνα.
«Νιώθουμε περήφανοι που οι κόποι ενός χρόνου απέδωσαν και που εκπροσωπούμε την Ελλάδα σε έναν παγκόσμιας φήμης διαγωνισμό, ανάμεσα σε 54 ομάδες, μεταξύ των οποίων των Πανεπιστημίων MIT, Berkeley, του Imperial College του Λονδίνου» υπογράμμισαν τα μέλη του OsteoMentor.
Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πρώτο Imagine Cup και το χρηματικό έπαθλο θα είναι διπλάσιο, στα 100.000 δολάρια (περίπου 87.000 ευρώ).
Πηγή: ΑΠΕ, Κατερίνα Γιαννίκη