Τρεις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες διακρίθηκαν στο Trikala Innovation Challenge
Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone Business.
Τρεις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που βασίζονται στο Internet of Things διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone Business.
Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone Business που διοργάνωσε στα Τρίκαλα ο Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας GiSeMi HUB με την υποστήριξη της Vodafone Ελλάδας και είχε ως στόχο την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών στις κατηγορίες Smart Cities, Internet of Things και Smart Farming, αντίστοιχα.
Στην κατηγορία Smart Cities βραβεύθηκε η ομάδα Reciget για την πρόταση ενός καινοτόμου ψηφιακού συστήματος κάδων ανακύκλωσης που εκπαιδεύει και παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να ανακυκλώνουν περισσότερο, επιτυγχάνοντας αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, επιβράβευση των δημοτών, πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την ποσότητα των απορριμμάτων και στοχευμένη ενημέρωση.
Στην κατηγορία Internet of Things διακρίθηκε το ICT lab Machine vision and ΙoΤ από την Τρίπολη για την πρόταση Machine vision & IoT. Πρόκειται για αυτόνομα συστήματα καταγραφής μικρού μεγέθους που επιτηρούν σημεία ενδιαφέροντος με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, κάνοντας τοπική επεξεργασία εικόνας και εξάγοντας και αξιοποιώντας χρήσιμα data. Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας μεταφέρονται μέσω NB-IoT σε web dashboard για την πρόσβαση, την ανάλυση και την ειδοποίηση των χρηστών. Πρόκειται για τεχνολογία που μπορεί να φέρει νέες εφαρμογές σε σειρά τομέων όπως οι συγκοινωνίες – κάνοντας ανάλυση του είδους της κίνησης, ανθρώπων και οχημάτων σε κόμβους ενδιαφέροντος – και η ασφάλεια, βοηθώντας στον εντοπισμό πυρκαγιών, την επιτήρηση κτλ.
Στην κατηγορία Smart Agriculture βραβεύθηκε η ΚαρΜα – Φάρμα Καρρά- Μανδράκη από το Ελληνόκαστρο των Τρικάλων για την πρόταση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος μελέτης και ελέγχου επίδρασης του τόπου και του είδους βοσκής στην ποιότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στόχος είναι η κατάρτιση χαρτών που θα οριοθετούν και θα πιστοποιούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία τους και παρέχοντας διαφάνεια μέσα από την δυνατότητα ιχνηλασιμότητας.
Η Vodafone Ελλάδας θα παράσχει τόσο βραβεία στους τρεις νικητές όσο και συμβουλευτική υποστήριξη στις ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μέσω της ομάδας Vodafone Smart Communities Agile. Επίσης, οι ομάδες Reciget και ΚαρΜα – Φάρμα Καρρά- Μανδράκη θα φιλοξενηθούν στον Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας GiSeMi HUB, ενώ το ICT lab Machine vision and ΙoΤ στα γραφεία της Vodafone Innovus στην Αθήνα.
Επιπλέον, διακρίθηκε η καινοτόμος πρόταση «έξυπνης» άρδευσης “Smart irrigation” της ομάδας των Δ. Μπίτα, Ν.Κ. Παπασταύρου, Κ. Παναγιώτου και Γ. Χρυσόμαλλου για ένα αυτόνομο σύστημα ολιστικής διαχείρισης υδάτινων πόρων με χρήση IoT και τεχνητής νοημοσύνης για εκτατικές καλλιέργειες και εποπτείας καλλιεργητικών παραμέτρων θερμοκηπίων ή μικρής κλίμακας καλλιεργειών. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πλήρως αυτοματοποιημένου και ενεργειακά αυτόνομου συστήματος, τροφοδοτούμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο, εκτός της εποπτείας των καλλιεργητικών παραμέτρων εντός του αγρού, θα επιτρέπει την στοχευμένη και αυτόνομη άρδευση. Η συγκεκριμένη ομάδα θα εκπροσωπήσει τα Τρίκαλα στον διαγωνισμό hackathon της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο διαγωνισμός Trikala Innovation Challenge enabled by Vodafone Business πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών του Δήμου Τρικκαίων για την υποστήριξη νέων και καινοτόμων ιδεών που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσα από την καθοδήγηση του GiSeMi HUB, η έναρξη λειτουργίας του οποίου εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου.
O δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση δεν ασχολείται μόνο με τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και με το να προσφέρει προοπτική. Κυρίως, προοπτική στο να μείνουν οι νέοι στον τόμο μας, με τις ιδέες που μπορούν να μας πάνε μπροστά. Το GiSeMi HUB είναι σημείο συνάντησης διαφορετικών ιδεών, σημείο σύνδεσης και συνέργειας ατόμων που πέτυχαν, με άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι νέο. Είναι χαρά μας να στηρίζουμε όλες αυτές τις ιδέες».
Με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών, η γενική διευθύντρια του Vodafone Business, κυρία Κάτια Σταθάκη δήλωσε: «Η Vodafone έχει την τεχνογνωσία και τη θέληση να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους και να υποστηρίξει την εξέλιξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το ταλέντο και οι ιδέες που υπάρχουν εκεί έξω μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα και να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, που αποτελεί μία απαραίτητη προϋπόθεση για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην 4η βιομηχανική επανάσταση».