Τρεις νέοι Έλληνες παίρνουν επιχορήγηση από το αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς
Τρεις νέοι Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται η μία στην Ελλάδα και οι δύο στις ΗΠΑ.
Τρεις νέοι Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται η μία στην Ελλάδα και οι δύο στις ΗΠΑ, βρίσκονται ανάμεσα στους 200 που επιλέχθηκαν από το μη κερδοσκοπικό αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς (Brain & Behavior Research Foundation) για να επιχορηγηθεί η έρευνά τους στο πεδίο της Νευροβιολογίας και της Ψυχιατρικής.
Οι 200 ερευνητές από 110 ερευνητικούς-ακαδημαϊκούς φορείς 17 χωρών θα μοιραστούν τα φετινά βραβεία (επιχορηγήσεις) «NARSAD Young Investigator award», συνολικού ύψους άνω των 13,8 εκατ. δολαρίων. Οι επιχορηγήσεις, που δίνονται κάθε χρόνο από το 1987, υποστηρίζουν πολλά υποσχόμενους νέους ερευνητές, προκειμένου να κάνουν νέες ανακαλύψεις για τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς των ψυχιατρικών διαταραχών.
Ο απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές, την ψύχωση, τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή, το μετατραυματικό στρες, τις διαταραχές διατροφής, τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, τον εθισμό, τις ψυχαναγκαστικές διαταραχές κ.ά.
Συνήθως οι επιχορηγούμενοι λαμβάνουν έως 35.000 δολάρια τον πρώτο χρόνο και έξτρα χρηματοδοτική ενίσχυση άλλα 35.000 δολάρια για να συνεχίσουν την έρευνά τους τον δεύτερο χρόνο. Η επιστημονική επιτροπή επιλογής περιλαμβάνει νομπελίστες, τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΝΙΜΗ) των ΗΠΑ, μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, προέδρους τμημάτων Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων κ.ά.
Από ελληνικής πλευράς, ανάμεσα στους 200 βρίσκονται οι:
– Αθανασία Παπουτσή, μετα-διδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη. Η ερευνητική δραστηριότητά της θα επικεντρωθεί στους μηχανισμούς που σχετίζονται με τη δυσλειτουργική λήψη αποφάσεων, η οποία περιορίζει την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με σχετικές ασθένειες, όπως είναι η σχιζοφρένεια. Με την καθοδήγηση εργαστηρίων στην Κρήτη (εργαστήριο της δρος Ποϊράζη, ΙΜΒΒ/ΙΤΕ, εργαστήριο της καθ. Σιδηροπούλου, Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΙΜΒΒ/ΙΤΕ) και του εξωτερικού (καθ. Στέλιου Σμυρνάκη, Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ), θα διερευνήσει πώς οι μεταβολές στον αριθμό και στην τοπολογία των συναπτικών ακανθών (των σημεία επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων) σε μεμονωμένους νευρώνες σχετίζονται με δυσλειτουργίες στην λήψη αποφάσεων. Η κ. Παπουτσή θα επικεντρωθεί στη μελέτη των νευρώνων του προμετωπιαίου φλοιού, της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ευέλικτη συμπεριφορά, μέσω της χρήσης πειραματικών και υπολογιστικών προσεγγίσεων.
– Ευάγγελος Αντζουλάτος, ερευνητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Ντέηβις, ο οποίος θα μελετήσει πώς η νέα θεραπεία της διακρανιακής ηλεκτρικής διέγερσης (tDCS) επιδρά στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και πήρε διδακτορικό στη Νευροεπιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.
– Νικόλαος Δασκαλάκης, ερευνητής στο Νοσοκομείο ΜακΛίν και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για να μελετήσει ένα γονίδιο (το SNRNP35), που σχετίζεται με τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διδακτορικό στη Νευροεπιστήμη από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Λέιντεν.
Πηγή: ΑΠΕ, Παύλος Δρακόπουλος