Τέσσερις συλλήψεις για την κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα

Ένας νεκρός - 12 τραυματίες

Parallaxi
τέσσερις-συλλήψεις-για-την-κατάρρευσ-1036460
Parallaxi

Σε τρεις συλλήψεις, αρχικά, προχώρησε η Αστυνομία στην Πάτρα για την κατάρρευση της γέφυρας που προκάλεσε τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 12.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους δύο χειριστές των βαρέων οχημάτων που εκτελούσαν εργασίες την ώρα της κατάρρευσης της γέφυρας και του υπεύθυνου των εργασιών.

Σύμφωνα με τους ίδιες πληροφορίες ο ένας από τους χειριστές νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες κρατούνται στην Ασφάλεια της Πάτρας.

Λίγο πριν τις 22:00 έγινε γνωστό ότι οι Αρχές προχώρησαν και σε τέταρτη σύλληψη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι τραυματίες ανέρχονται σε οκτώ και διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι πυροσβέστες που μετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έχουν ανασύρει από τα συντρίμμια έναν νεκρό και 12 τραυματίες, εκ των οποίων οι 4 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με το thebest.gr ο νεκρός είναι 33 ετών.

Επιτόπου βρίσκονται 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους. Στις επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την 1η και την 5η ΕΜΑΚ.

Στο σημείο παραμένουν επίσης πέντε ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

Στο μεταξύ, σε ισχύ βρίσκονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Περιμετρική Οδό Πατρών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τη διακοπή της κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα έχει διακοπεί και η κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα προς Πύργο, καθώς και στην οδό Διοδώρου, στην Πάτρα, η οποία βρίσκεται κοντά στο τμήμα της μεγάλης περιμετρικής.

Ν. Ταχιάος για κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: «Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας η κατασκευαστική εταιρεία»

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος μίλησε στην ΕΡΤ3 για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα, που είχε σαν τραγική συνέπεια τον θάνατο ενός ανθρώπου, τον τραυματισμό τουλάχιστον δώδεκα ενώ η επιχείρηση διάσωσης δύο ανθρώπων από τα συντρίμμια βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους ανθρώπους, που έχασαν τον οικείο τους και ελπίζω να σταματήσουμε εδώ. Ακόμα, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα γεγονός σε εξέλιξη και δεν μπορώ να πω παραπάνω, δεν ξέρω παραπάνω αν και είμαι στην έδρα της 6ης ΕΜΑΚ. Για να πάμε στο ίδιο το γεγονός της κατάρρευσης της γέφυρας, η γέφυρα κατέρρευσε κατά τη φάση της κατεδάφισης ενώ δεν το περίμεναν αυτό και μάλιστα συμπαρέσυρε και δύο μηχανήματα, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστούν οι χειριστές τους. Υπάρχουν όμως ερωτηματικά, όπως αν στο συγκεκριμένο εργοτάξιο τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό θα διερευνηθεί, θα το διερευνήσει η εισαγγελία και φυσικά μετά να κρίνει ο φυσικός δικαστής, ο οποίος θα προσωποποιήσει και τις ευθύνες γιατί ευθύνες έχουν πάντα και πρόσωπα. Από ‘κει και πέρα, σε ό,τι αφορά το υπουργείο υποδομών, εμείς θα κάνουμε μία εξαντλητική έρευνα. Η γέφυρα δεν έπεσε μόνη της, γινόταν εργασίες κατεδάφισης αλλά δεν περίμεναν να καταρρεύσει σήμερα η γέφυρα αλλά αύριο», δήλωσε αρχικά ο Νίκος Ταχιάος.

Για το γεγονός πως γινόταν εργασίες κατεδάφισης, σήμερα, ημέρα καύσωνα με τόσο υψηλές θερμοκρασίες ο υφυπουργός δήλωσε:

«Επιτρεπόταν μέχρι τις 12 η ώρα η εργασία αλλά και αυτό θα διερευνηθεί από τους επιθεωρητές εργασίας, για ποιο λόγο συνεχιζόταν οι εργασίες μετά τις 12 η ώρα διότι η κατάρρευση έγινε μετά τις 12. Θα διερευνηθεί κι αυτό αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι εάν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας είναι αυτός, που εκτελεί τις κατασκευαστικές εργασίες. Το εργοτάξιο πρέπει να είναι απολύτως περιφραγμένο, να μην υπάρχει η δυνατότητα να παρεισφρήσει κανένας πεζός ή αυτοκίνητο και φυσικά όταν ξέρει κανένας ότι υπάρχει μία κοινωνική ομάδα, η οποία θέλει να καρπωθεί τα προϊόντα της κατεδάφισης για να τα πουλήσει. Νομίζω ότι αυτά, που πρέπει να διερευνηθούν, θα διερευνηθούν, η ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντική για την ηγεσία του υπουργείου υποδομών, δε θα μείνει τίποτα αναπάντητο και φυσικά όπου χρειαστεί να εντατικοποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας όπου αλλού γίνονται ανάλογες εργασίες, αυτό θα γίνει», πρόσθεσε ο Ν.Ταχιάος.

24ωρη απεργία τη Δευτέρα προκηρύσσει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Εργασίες εν μέσω καύσωνα στη γέφυρα που κατέρρευσε και στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε τουλάχιστον ακόμα οκτώ καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Μάλιστα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας προκηρύσσει 24ωρη παμπατραϊκή απεργία για αύριο Δευτέρα 24 Ιουλίου και κάνει λόγο για «νέο εργοδοτικό έγκλημα κράτους και εργοδοσίας».

Ακόμα σημειώνεται πως το «έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στον πατραϊκό λαό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας προκηρύσσει 24ωρη παμπατραϊκή απεργία για αύριο Δευτέρα 24 Ιουλίου, «ως απάντηση στο νέο εργοδοτικό έγκλημα κράτους και εργοδοσίας που έγινε σήμερα στα έργα της περιμετρικής Πατρών στα Μποζαΐτικα». Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.

«Με 40 βαθμούς, ημέρα Κυριακή, δουλεύουν οι εργάτες με ευθύνη κρατική», σημειώνει, προσθέτοντας πως «το έγκλημα αυτό, με νεκρούς και πολλούς τραυματίες εργάτες και Ρομά έγινε τις μεσημεριανές ώρες, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας για τις εργασίες, και ενώ υπήρχε απαγόρευση για εργασίες εκείνες τις ώρες.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί «να εξακριβωθεί ποιος έδωσε άδεια την ώρα που εκτελούνταν εργασίες, να υπάρχει από κάτω κόσμος και να ξεχωρίζει τα σίδερα από τα μπάζα, την ώρα που όλοι οι υπεύθυνοι γνώριζαν την επικινδυνότητα για κατάρρευση της γέφυρας».

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στον Πατραϊκό λαό. Είναι βαριές οι ευθύνες για το σημερινό έγκλημα τόσο της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, όσο και του κράτους.Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», ξεκαθαρίζει, καλώντας τον πατραϊκό λαό να δώσει αγωνιστικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση.

Νωρίτερα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σε άλλη ανακοίνωσε υπογράμμιζε πως το «δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη τους» και καλούσε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Η ανακοίνωση

«Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι Κυριακή και σε συνθήκες καύσωνα, εργαζόμενοι δούλευαν στη γέφυρα που κατέρρευσε στα Μποζαΐτικα. Έχουν ευθύνες κυβέρνηση και Περιφέρεια για το νέο αυτό έγκλημα», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας για την κατάρρευση της γέφυρας στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας, προσθέτοντας:

«Δεν θα ανεχτούμε άλλους νεκρούς για τα κέρδη τους. Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Το Eργατικό Kέντρο δεσμεύεται ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα θα λογοδοτήσουν στον Πατραϊκό λαό. Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται ομάδες συνδικαλιστών με επικεφαλής τους Δημήτρη Μαρμούτα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και Δημήτρη Αγγελόπουλο, γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας».

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα