Τρεις υποψήφιοι για το εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν το σχήμα των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΚΑΛ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου και η ΑΚΤΩΡ.

Parallaxi
τρεις-υποψήφιοι-για-το-εμπορευματικό-319942
Parallaxi

Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς τριών υποψηφίων έληξε σήμερα, στη μία μετά το μεσημέρι, η διαδικασία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ για την πεντηκονταετή παραχώρηση σε ιδιώτη του χώρου του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου.

‘Οπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Σχίζας, στον διαγωνισμό συμμετείχαν το σχήμα των κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΚΑΛ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου και η ΑΚΤΩΡ. “Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας να έχει κλείσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και το θέμα της αξιολόγησης, ωστε αμέσως μετά να προχωρήσουμε στον λεγόμενο ανταγωνιστικό διάλογο, απο τον οποίο θα προκύψει ο βασικός σχεδιασμός του έργου. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο θα προχωρήσουμε με το επόμενο, που είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών” σημείωσε ο κ.Σχίζας, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος της εταιρείας είναι ο προσωρινός ανάδοχος να έχει αναδειχτεί μέχρι το τέλος του 2018.

Τα σενάρια για την αξιοποίηση του χώρου των 670 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου είναι δύο: η αξιοποίησή του ώς ενιαίο ακίνητο ή η κατάτμησή του. Το ποιο τελικά θα επικρατήσει θα προκύψει στη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου θα προσδιοριστούν η φύση του διαγωνισμού και η σύμβαση, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του έργου, ο πλήρης τίτλος του οποίου είναι “Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση Εμπορευματικού Κέντρου στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη”.

Η επένδυση που απαιτείται για τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου εκτιμάται πως ανέρχεται σε 150-200 εκατ. ευρώ. Με βάση δε την πρόσκληση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΓΑΙΑΟΣΕ, “η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης παραχώρησης, υπολογιζόμενη με αντικειμενική μέθοδο (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθ. 8 ν. 4413/2016), ανέρχεται κατά προσέγγιση (τιμές σε καθαρή παρούσα αξία) σε ποσό 215 εκατ. ευρώ”.

Υπενθυμίζεται, ότι στη β’ φάση του διαγωνισμού, ο υποψήφιος επενδυτής, ή κάποιο μέλος της κοινοπραξίας, αν πρόκειται για τέτοια, δεν αρκεί να είναι κατασκευαστής, αλλά πρέπει να διαθέτει ικανοποιητική ειδική εμπειρία στους τομείς της συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης εμπορευματικών κέντρων ή/και κλειστών ή ανοικτών αποθηκευτικών χώρων, συνολικού εμβαδού τουλάχιστον 75.000 τετραγωνικών μέτρων, για συνεχόμενο χρονικό διάστημα τριών ετών κατ’ ελάχιστον στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Πηγή: ΑΠΕ, Αλεξάνδρα Γούτα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα