Τσελέντης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Ηφαιστειακό μάγμα προσπαθεί να βγει στην επιφάνεια»
«Παραμένει το σενάριο των 6 Ρίχτερ» λέει ο σεισμολόγος
Το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Ίο, την Αμοργό και την Ανάφη, συνεχίζεται με τις γνωστές αυξομειώσεις, την ώρα που έκδηλη είναι η ανησυχία για τη συμπεριφορά του ηφαιστείου Κολούμπο.
Ο Άκης Τσελέντης, νωρίτερα σήμερα το πρωί, έκανε μια νέα ανάρτηση στα social για το σεισμικό φαινόμενο συνοδεύοντάς την με ανάλογες απεικονίσεις επιστημονικών δεδομένων. Σε αυτήν έκανε λόγο αρχικώς για την ανάγκη να υπάρχει στην επιστήμη «ανοιχτό μυαλό και όχι δογματισμός και παρωπίδες», να υπάρχει «σφαιρική σκέψη και φαντασία».
Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στη δραστική μείωση των σεισμών τις τελευταίες δύο ημέρες, οι οποίοι γίνονται αισθητοί, αλλά – όπως έγραψε – οι σεισμοί «εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε». Παράλληλα αναφέρθηκε στις απεικονίσεις που αφορούν «στη σεισμικότητα που καταγράψαμε στο Γεωδυναμικό τις τελευταίες 24 ώρες».
Ακολούθως, ο κ. Τσελέντης σημείωσε ότι κατανοεί την αγωνία των επαγγελματιών αλλά δεν επιτρέπεται με αυτή τη φαινομενική ελάττωση της αισθητότητας των σεισμών να παίρνουν τον ρόλο του ειδικού επιστήμονα ξενοδόχοι και πολιτικοί και να κάνουν ανακοινώσεις του τύπου «περάσαμε τη κρίση και οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται». Γι’ αυτό επιμένει, όπως γράφει, ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοια συμπεράσματα και «πρέπει να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα μέτρα προφύλαξης».
Για φαινομενική ελάττωση της αισθητότητας των σεισμών κάνει λόγο ο Τσελέντης – «Έχουμε δρόμο μπροστά μας»
Τσελέντης: Αμφίδρομη η σχέση σεισμών και ηφαιστείου
Ο Άκης Τσελέντης συνεχίζει την ανάρτησή του σχετικά με το τι έχουν καταλάβει οι επιστήμονες ότι συμβαίνει μέχρι τώρα: «Όπως από τις πρώτες ημέρες σας ανέφερα, υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση σεισμών και ηφαιστειακής δράσης».
Και εξηγεί: «Η έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στις τελευταίες 20 ημέρες είναι τεκτονομαγματικής φύσεως, δηλαδή αρχικά μαγματικής αιτίας, στη συνέχεια όμως αποκτά και τεκτονικές ιδιότητες. Όπως ανεβαίνει το μάγμα αυξάνει την πίεση στα πετρώματα. Η ανοδική αυτή κίνηση προκαλεί θραύση στα πετρώματα, δηλαδή καθαρά ηφαιστειακούς μικροσεισμούς. Παράλληλα προκαλείται και αύξηση των τάσεων στον φλοιό ενεργοποιώντας μικρορήγματα και προκαλώντας και καθαρά τεκτονικούς σεισμούς».
Από την κατανομή των υποκέντρων των σεισμών στον χώρο, συνεχίζει η ίδια ανάρτηση, παρατηρείται μια διασπορά (τυχαιότητα) και όχι συγκέντρωσή τους κοντά σε κάποιο ρήγμα. Επίσης ξεκινούν πολύ ρηχά απο τα 4 χλμ. μόλις βάθος και φτάνουν τα 20 χλμ. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα δύο μεγάλα ηφαίστεια της περιοχής Νέα Καμένη και Κολούμπο.
Κυκλάδες: Οι ηφαιστειακοί κώνοι
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Τσελέντης, ΒΑ του Κολούμπο υπάρχει μια δομή με 18 ηφαιστειακούς κώνους. Για τις απεικονίσεις ο ίδιος εξηγεί ότι το κόκκινο βέλος δείχνει τον κύριο κρατήρα του Κολούμπο και με τον κόκκινο κύκλο την περιοχή που παρατηρούνται οι σεισμικές δονήσεις.
«Έχουμε λοιπόν άνοδο μάγματος που προσπαθεί να βρει διαφυγή στην επιφάνεια ώστε να εκτονωθεί η υπερβολική πίεση. Δεν ξέρουμε όμως ακόμα αν θα βγει στον πυθμένα από μια νέα περιοχή κοντά στην Άνυδρο ή από τον ίδιο τον Κολούμπο. Να μη ξεχνάμε ότι η Γη είναι ένα σώμα όπως το ανθρώπινο και οτιδήποτε συμβαίνει σε γειτονικές περιοχές μπορεί να παίζει τον ρόλο του και να επηρεάζει. Για παράδειγμα η έκρηξη των ηφαιστείων Αίτνα και Στρόμπολι στη γειτονική Σικελία ίσως συμβάλει θετικά στην εκτόνωση της πίεσης στην ευρύτερη περιοχή μας» σημειώνει τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα παρατραβηγμένο σενάριο.
Καταληκτικά, ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα μια πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια και όχι εκρηκτική (είτε συμβεί στον Κολούμπο είτε βορειοανατολικά του στην Άνυδρο).
«Ας ελπίσουμε επίσης ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό του 1956. Το σενάριο όμως τεκτονικού σεισμού της τάξης των 6R παραμένει και πρέπει να το έχουμε υπ’ όψη για αρκετό καιρό, ακόμη και αν έχει σταματήσει δραστικά η σεισμικότητα».
Πηγή: in.gr