6 στους 10 Έλληνες ξοδεύουν πάνω από 40% του εισοδήματος τους στο ενοίκιο
Νέοι, μονογονεϊκές οικογένειες και χαμηλόμισθοι οι μεγάλοι χαμένοι
Σχεδόν το 1/3 των νοικοκυριών σε αστικές περιοχές δαπανά πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για την στέγαση, ενώ πολλά νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα ξοδεύουν πάνω από το 60%, μόνο για ενοίκιο, όπως διαπιστώνει έκθεση της ΤτΕ.
Οι πολίτες δαπανούν μεγάλο ποσοστό του εισοδήματος για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.
Με βάση μελέτη που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι το 2021 το στεγαστικό κόστος για το 30,9% των νοικοκυριών αφορούσε πάνω από το 40% του εισοδήματος.
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα κυρίως στις αστικές περιοχές όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, όπου το ποσοστό είναι λίγο χαμηλότερο, στο 28,8%.
Η μελέτη εντοπίζει ότι η ενοικίαση κατοικίας αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα ανισότητας. Τα ενοικιαζόμενα νοικοκυριά όχι μόνο καταβάλλουν αναλογικά μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε ενοίκιο, αλλά συχνά επιβαρύνονται και με υψηλά κόστη ενέργειας και συντήρησης. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες –ιδίως αυτοί χωρίς δανειακές υποχρεώσεις– απολαμβάνουν μεγαλύτερη οικονομική ανθεκτικότητα.
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση στις περιφέρειες της χώρας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο, όπου είναι 45,5% του εισοδήματος.
Ακολουθεί η Ήπειρος και η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Νέοι, μονογονεϊκές οικογένειες και χαμηλόμισθοι οι μεγάλοι χαμένοι
Η έκθεση καταγράφει ιδιαίτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά νέων ηλικιακά (κάτω των 30 ετών), για τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και για νοικοκυριά με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ή ασταθή εργασιακή κατάσταση. Η σχέση ηλικίας και στέγασης είναι αποκαλυπτική: πάνω από τους μισούς κάτω των 30 ετών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν προσιτή στέγη, ενώ δυσκολίες επανεμφανίζονται και σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 85 ετών λόγω χαμηλών συντάξεων.
Η πρόταση της ΤτΕ για την πολιτεία
Η Τράπεζα της Ελλάδας καλεί την Πολιτεία να δράσει άμεσα μέσα από:
- Ανάπτυξη κοινωνικής κατοικίας με αξιοποίηση δημόσιας γης και αποθεμάτων
- Φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις
- Συστηματική ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κτιρίων
- Επανεξέταση των πολιτικών που ενθαρρύνουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Το μήνυμα είναι σαφές: αν η χώρα δεν υιοθετήσει ενεργητική στεγαστική πολιτική, η Αθήνα και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις θα γίνουν οικονομικά απαγορευτικές για τη μεσαία και χαμηλή τάξη. Ο κίνδυνος είναι η αναπαραγωγή μιας αστικής γεωγραφίας αποκλεισμών, με σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις στο μέλλον.
Πηγή – ΕΡΤ