Ελλάδα

Τζανακόπουλος: Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Parallaxi
τζανακόπουλος-οι-προϋποθέσεις-και-τα-369421
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Με τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες βράδυ διευθετεί οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, επιτυγχάνεται ο στόχος που έθεσε εξαρχής, για προστασία της λαϊκής κατοικίας και ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο, ενώ επίσης προβλέπεται και η επιδότηση δόσης δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, είχε πάψει να ισχύει οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο κατάφερε να προχωρήσει σε παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη, στην εξέλιξη του με τις παρεμβάσεις του κ. Σταθάκη «και σήμερα, κλείνουμε αυτή την εκκρεμότητα με μια ρύθμιση που προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, με επιπρόσθετη πρόβλεψη και για τα επιχειρηματικά δάνεια».

Άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι κατόπιν αυτών η στάση της «συνιστά μνημείο πολιτικού αμοραλισμού και θράσους», σχολιάζοντας ότι θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική οι άνθρωποι που άφησαν απροστάτευτη τη λαϊκή κατοικία. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως ήταν στρατηγική επιλογή τους το γεγονός ότι δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, όπως είπε, «στον κόσμο των διαπλεκόμενων ελίτ που υπερασπίζονται, ο αδύναμος, ο ευάλωτος δεν έχει δικαίωμα στην προστασία. Αντίθετα, η προστασία πρέπει να αφορά μόνο τους ισχυρούς, τις βίλες, τα εξοχικά και τις πισίνες τους που μέσα από χαριστικές φωτογραφικές ρυθμίσεις μπορούν να εξασφαλίζονται εσαεί και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα γι’ αυτό».

Προστασίας της λαϊκής κατοικίας και ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια

Ειδικότερα, στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η διάταξη που κατέθεσε χτες στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση «διευθετεί οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ένα ζήτημα που προέκυψε με τρόπο εμφατικό στη διάρκεια της κρίσης και αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας».

Σημείωσε πως «με τη ρύθμιση που κατατέθηκε επιτυγχάνεται ο στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής, να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία, και συγχρόνως οι τράπεζες να εξυγιάνουν ταχύτερα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα “κόκκινα” δάνεια». Τόνισε ότι «για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο».

Επίσης, «για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η επιδότηση δόσης δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις».

Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως για να μπορεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής του κατάστασης, να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί στον πυρήνα της αρχικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν άλλαξαν.

Συγκεκριμένα:

«-Η κάλυψη αφορά την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ενώ αντίστοιχα για επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι και 175.000 ευρώ.

-Η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν κωλύει την υποβολή της αίτησης, αρκεί η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του αιτούντα, του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ.

-Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

-Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια.

-Υπάρχει πρόβλεψη ώστε το επιτόκιο της ρύθμισης να είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκεκριμένα στο ύψος του Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%, προκειμένου να προσδιορίζεται χαμηλή μηνιαία δόση αποπληρωμής.

-Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η επιδότηση του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης -δηλαδή έως και 25 χρόνια- στις καταβαλλόμενες δόσεις.

-Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

-Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου.

-Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που περιλαμβάνουν τις βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επιπλέον δαπάνες εστίασης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.

-Τέλος, σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή».

«Μνημείο πολιτικού αμοραλισμού και θράσους η στάση της ΝΔ»

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελούσε και αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε «μια χώρα στην οποία από 1/1/2015 είχε πάψει να ισχύει η οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας» και πως κατάφερε από τότε μέχρι σήμερα, «τόσο την παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη, την εξέλιξή του με τις παρεμβάσεις του κ. Σταθάκη και σήμερα, κλείνουμε αυτή την εκκρεμότητα με μια ρύθμιση που προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, με επιπρόσθετη πρόβλεψη και για τα επιχειρηματικά δάνεια».

Τόνισε ότι «με αυτή την έννοια, η στάση και η κριτική της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα συνιστά μνημείο πολιτικού αμοραλισμού και θράσους». Προσέθεσε ότι «οι άνθρωποι που άφησαν απροστάτευτη τη λαϊκή κατοικία, την ίδια στιγμή που έκαναν τη μία ανακεφαλαιοποίηση πίσω από την άλλη χωρίς σχέδιο και χωρίς μέριμνα για τα “κόκκινα” δάνεια, σήμερα θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι πολιτικοί υπαίτιοι της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων το οποίο έλαβε χώρα την περίοδο 2010-2014» και ότι επίσης «γνωρίζει το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ -και αυτό δεν ήταν αμέλεια αλλά στρατηγική επιλογή».

«Στον κόσμο των διαπλεκόμενων ελίτ που υπερασπίζονται, ο αδύναμος, ο ευάλωτος δεν έχει δικαίωμα στην προστασία. Αντίθετα, η προστασία πρέπει να αφορά μόνο τους ισχυρούς, τις βίλες, τα εξοχικά και τις πισίνες που μέσα από χαριστικές φωτογραφικές ρυθμίσεις μπορούν να τους εξασφαλίζονται εσαεί», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν αρκετά παραδείγματα για αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα