Βάσεις 2024: Στα αζήτητα οι Στρατιωτικές Σχολές – Γιατί οι νέοι γυρίζουν την πλάτη

Μεγάλη η απροθυμία των νέων για να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα

Parallaxi
βάσεις-2024-στα-αζήτητα-οι-στρατιωτικές-σ-1193677
Parallaxi

Μεγάλη η απροθυμία των νέων για να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα.

Φέτος η Σχολή Ευελπίδων ζητούσε 307 σπουδαστές. Κατά την χτεσινή ανακοίνωση των βάσεων 2024 των πανελληνίων εξετάσεων ανακοινώθηκε ότι εισέρχονται μόλις 77 εκ των οποίων ζήτημα είναι εάν παραμείνουν 45 σπουδαστές, καθ´ότι στατιστικά ένας αριθμός περί τους 30 θα κοπούν στα αγωνίσματα και θα εγκαταλείπουν στην πορεία διότι θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην στρατιωτική ζωή.

Εκτός από το παραπάνω, σημαντικό ρόλο στο να γυρίσουν την πλάτη τους οι νέοι στις στρατιωτικές σχολές είναι και το οικονομικό θέμα.

«Ήταν φυσικό και αναμενόμενο το αποτέλεσμα όταν με 950 ευρώ μισθό στρατιωτικοί ιατροί και αξιωματικοί με μια ζωή μπροστά τους γεμάτη μεταθέσεις και τα μισά του μισθού τους για το ενοίκιο είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν» σημειώνει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα militairenews.gr, που βάζει στο επίκεντρο και το ζήτημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η διαρκής απαξίωση των αξιωματικών των ΕΔ εδώ και τόσα χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα τη σημερινή θλιβερή ημέρα της ανακοίνωσης των βάσεων των στρατιωτικών σχολών .

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρα από τις εξαιρετικά χαμηλές βάσεις , στη ΣΣΕ από συνολικά 307 θέσεις μπήκαν 77 Ευέλπιδες και στη ΣΜΥ αντίστοιχα 55 σπουδαστές!

Ολο αυτό ισοδυναμεί με την απώλεια 500 συνολικά Αξιωματικών και Υπαξιωματικών μας μέσα σε μια ημέρα.

[…]

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις βάσεις:

ΣΣΕ (ΟΠΛΑ): 12.230 ΣΣΕ (ΣΩΜΑΤΑ) :12.415 ΙΚΑΡΩΝ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ: 14.575 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΜΑΧΙΜΟΙ: 11.629

Αυτό θα προκαλέσει σοβαρότατο αντίκτυπο στην επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων καθόσον σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν Αξιωματικοί να επανδρώσουν τις μονάδες μας, χειριστές για τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού, στρατιωτικοί γιατροί για να στηρίξουν την υγειονομική υποστήριξη των ΕΔ στην ειρήνη και τον πόλεμο . Ήταν φυσικό και αναμενόμενο το αποτέλεσμα όταν με 950 ευρώ μισθό στρατιωτικοί ιατροί και αξιωματικοί με μια ζωή μπροστά τους γεμάτη μεταθέσεις και τα μισά του μισθού τους για το ενοίκιο είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν.

Πέρα από αυτό είχαμε την τελευταία 5ετια 550 παραιτήσεις χαμηλόβαθμων αξιωματικών (Υπλγοι Λγοι) το οποίο ήταν μια εξίσου τεράστια αιμορραγία για τις ένοπλες δυνάμεις . Όλα τα υπόλοιπα και τα αυτονόητα τα παραλείπουμε. Αν η σημερινή μέρα που ισοδυναμεί με έκρηξη ατομικής βόμβας στα θεμέλια των ενόπλων δυνάμεων της χώρας δεν σημάνει συναγερμό στο ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΘΑ αύριο θα είναι πολύ αργά…»

Πηγή Εικόνας: ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ/EUROKINISSI

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα