Βεργίνα: Νέες χρονολογήσεις στους βασιλικούς τάφους δημιουργούν καινούργια δεδομένα

Άλλη ταυτότητα πίσω από τον ανδρικό σκελετό του Μεγάλου Τύμβου

Parallaxi
βεργίνα-νέες-χρονολογήσεις-στους-βασ-1026942
Parallaxi

Κεντρική εικόνα: Δημήτρης Τασκούδης

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Archaeological Science, ο ανδρικός σκελετός που βρέθηκε στον Μεγάλο Τύμβο της Βεργίνας δεν ανήκει σίγουρα στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο άγνωστος Μακεδόνας αξιωματούχος, λένε οι αρχαιολόγοι, πέθανε τουλάχιστον 20 χρόνια πριν από τη δολοφονία του Φιλίππου Β΄ και, για να θαφτεί εκεί, φαίνεται πως ήταν συγγενής του διάσημου βασιλιά.

Οι ένοικοι του Τύμβου Ι

Όπως διαβάζουμε στο iflscience, ο Μεγάλος Τύμβος της Βεργίνας ανακαλύφθηκε το 1977 από το Μανώλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του και περιέχει τους τάφους της δυναστείας των Αργεαδών, των βασιλέων δηλαδή που ίδρυσαν το βασίλειο της Μακεδονίας και απέκτησαν αργότερα τον έλεγχο όλης της αρχαίας Ελλάδας.

Μόλις πρόσφατα ορισμένοι επιστήμονες είχαν τονίσει ότι η ταφή στον Τύμβο Ι περιέχει τα σώματα του Φιλίππου Β΄, της γυναίκας του Κλεοπάτρας και του βρέφους που είχαν αποκτήσει, κάτι που δεν είχε ποτέ αποδειχθεί. Και τα τρία μέλη της βασιλικής οικογένειας δολοφονήθηκαν το 336 π.Χ., μετά από εντολή της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Αλεξάνδρου, για να ανοίξει ο δρόμος της διαδοχής. Τώρα, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση και τη χρονολόγηση των ευρημάτων, προκύπτει ότι ο άγνωστος άνδρας είχε ταφεί μεταξύ 388 και 356 π.Χ., αρκετές δεκαετίες πριν από το τριπλό φονικό.

Για τη χρονολόγηση εφαρμόστηκαν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι και αξιοποιήθηκαν γενετικά, οστεολογικά και βιολογικά δεδομένα, με την ηλικία του άνδρα να εκτιμάται μεταξύ 25 και 35 ετών. Αντίστοιχα, η γυναίκα που ετάφη μαζί του ήταν μεταξύ 18 και 25 ετών. Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί ότι δεν πρόκειται για την ταφή του Φιλίππου Β΄ και της Κλεοπάτρας.

Τα μυστηριώδη βρέφη της ρωμαϊκής εποχής

Το μυστήριο πυκνώνει, γιατί κάποια από τα βρεφικά οστά που βρέθηκαν στον τάφο ανήκουν σε τουλάχιστον έξι διαφορετικά βρέφη, που θάφτηκαν εκεί μετά από αιώνες, μεταξύ 150 και 130 μ.Χ., και πιθανότατα πρόκειται για παιδιά αξιωματούχων της ρωμαϊκής εποχής.

Πολύ πιθανό είναι, μάλιστα, ο τάφος να συλήθηκε κάπου στον 3ο π.Χ. αιώνα από αρχαιοκάπηλους, και αυτό να έδωσε τη δυνατότητα στους γονείς των βρεφών να χρησιμοποιήσουν τον τάφο. Με αυτά τα δεδομένα, οι αρχαιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο άνδρας ήταν κάποιος επιφανής αξιωματούχος ή μέλος της βασιλικής αυλής — ίσως κάποιος βασιλιάς που πέθανε σε νεαρή ηλικία, δεκαετίες πριν από τον Φίλιππο Β΄.

Όλα αυτά συνεπώς καταρρίπτουν το επιχείρημα ορισμένων αρχαιολόγων ότι στον Τυμβο Ι μπορεί να είναι ο Φίλιππος, κάτι που επιβεβαιώνει το επιχείρημα του Ανδρόνικου, της κ. Κοτταρίδη και πολλών ακόμη αρχαιολόγων, ότι σίγουρα δε βρίσκεται εκεί, άρα είναι στον Τύμβο ΙΙ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα