Ελλάδα

Βίντεο ντοκουμέντο: Η πρώτη Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Δείτε την πρώτη Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας το 1936 στην Αρχαία Ολυμπία

Parallaxi
βίντεο-ντοκουμέντο-η-πρώτη-τελετή-αφή-1149677
Parallaxi

Βίντεο ντοκουμέντο από την πρώτη Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία κυκλοφόρησε στα social media. Πρόκειται για το έτος 1936 και το βίντεο είναι πραγματικά φοβερό.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση αναφέρεται:

“1936, Αρχαία Ολυμπία. Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται παραδοσιακά στην Αρχαία Ολυμπία και υπεύθυνη για την διεξαγωγή της είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου και όπως ορίζει το τελετουργικό, την Αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την επίκληση.

Η πρώτη πρωθιέρεια ήταν η Κούλα Πράτσικα, ηγετική μορφή του ελληνικού χορού, στην οποία το 1927, στις πρώτες Δελφικές Εορτές, η Εύα Σικελιανού είχε εμπιστευθεί το ρόλο της Κορυφαίας στην παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη. Την διαδέχθηκε το 1948 η Μαρία Αγγελακοπούλου και το 1952 η Ξανθίππη Πηχεών-Θεολογίτη.

Η Αλέκα Κατσέλη ήταν η πρωθιέρεια- έμβλημα για τις επόμενες Ολυμπιάδες. Την Αλέκα Κατσέλη διαδέχθηκε η Μαρία Μοσχολιού από το 1968 μέχρι το 1980. Τη σκυτάλη πήρε για τις δύο επόμενες Ολυμπιάδες η Κατερίνα Διδασκάλου, το 1992 η Μαρία Παμπούκη, το 2000 πρωθιέρεια η Θάλεια Προκοπίου, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Ινώ Μενεγάκη, η Κατερίνα Λέχου, η Ξανθή Γεωργίου και φέτος 2024 η Μαίρη Μηνά. Οι στολές που σχεδίασε για την τελετή η Μαίρη Κατράντζου δίχασαν για πρώτη φορά, καθώς οι χιτώνες που είχαν σχεδιαστεί στο παρελθόν είχαν τύχει ευρείας αποδοχής και θαυμασμού”.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση και το βίντεο εδώ:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα