Ελλάδα

Βολές κατά Μενδώνη από τους υπαλλήλους για τα προβλήματα στα Μουσεία

Με αφορμή το περιστατικό κλοπής καλωδίων χαλκού από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Parallaxi
βολές-κατά-μενδώνη-από-τους-υπαλλήλου-1142381
Parallaxi

Μέσα από κοινή ανακοίνωση, οι υπάλληλοι υπενθυμίζουν τα συνεχιζόμενα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των μουσείων, αναφερόμενοι στο περιστατικό κλοπής καλωδίων από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Για το περιστατικό με την κλοπή καλωδίων από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην λειτουργία των μουσείων ΝΠΔΔ.

Αθήνα, 4/4/2024

Με αφορμή το περιστατικό κλοπής καλωδίων χαλκού από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που έχει μετατραπεί σε ΝΠΔΔ με τον Ν. 5021/2023, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων υπενθυμίζουν σε κάθε ενδιαφερόμενο και ενημερώνουν τους πολίτες ότι:

-Τα προβλήματα του Ν. 5021/2023, τα οποία είχαμε θέσει με συνεχείς ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις διαρκώς διογκώνονται. Τα δήθεν “ευέλικτα” πέντε Μουσεία Νομικά Πρόσωπα με διορισμένα ΔΣ και διορισμένες Γενικές Διευθύντριες δεν έχουν καταφέρει καν να προσλάβουν ΙΔΟΧ φυλακτικό και άλλο προσωπικό για να λειτουργήσουν με το θερινό ωράριο από 1/4/2024. Βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της ΓΔΑΠΚ, που η Υπουργός κατηγορούσε ως “αγκυλωμένους στην κρατική διοίκηση”, να έχουν προσλάβει ΙΔΟΧ προσωπικό και να λειτουργούν με θερινό ωράριο από 1/4/2024, ενώ τα πέντε μεγάλα Μουσεία με τη νέα τους μορφή ως ΝΠΔΔ να μην έχουν βγάλει ακόμη ούτε την προκήρυξη πρόσληψης του προσωπικού και να λειτουργούν με το χειμερινό ωράριο, τουλάχιστον για όλο τον Απρίλιο, και μάλιστα με κλειστές περίπου τις μισές αίθουσες, κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί μέχρι την εφαρμογή του Νόμου 5021. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω καθώς στις 30 Απριλίου λήγουν και οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ φυλακτικού και άλλου προσωπικού που ακόμη βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και το προσωπικό που απομένει ασφαλώς δεν επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας, πόσο μάλλον για τη θερινή περίοδο.

-Ειδικά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τα προβλήματα υγιεινής, ασφάλειας και κακοδιοίκησης έχουν καταγγελθεί εδώ και μήνες προφορικά και εγγράφως από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του Μουσείου, τόσο στην Διοίκηση του Μουσείου όσο και στα σωματεία. Έχουμε γίνει αποδέκτες αναφορών δεκάδων συναδέλφων και έχουμε προσπαθήσει να βρούμε ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ούτε η Διοίκηση του ΒΧΜ ούτε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ έχουν ενδιαφερθεί για τα μείζονα ζητήματα που τίθενται από τους συναδέλφους εργαζόμενους και εργαζόμενες. Γνωρίζουν καλά η Διοίκηση του ΒΧΜ και η πολιτική ηγεσία με πόσους φύλακες και νυχτοφύλακες λειτουργεί το Μουσείο. Γνωρίζουν πολύ καλά τα πιεστικά προβλήματα και δεν έχουν κάνει κάτι για να τα θεραπεύσουν. Το τωρινό ιδιαιτέρως σοβαρό περιστατικό οφείλει να αποτελέσει καμπανάκι για να ακουστούν -επιτέλους- οι υπάλληλοι.

-Άλλη μια φορά που οι εργαζόμενοι και τα σωματεία προειδοποιούν και η κυβέρνηση τους αγνοεί. Όταν εγείρεται ζήτημα ασφάλειας σε μητροπολιτικό μουσείο της χώρας, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης (επί της Βασιλίσσης Σοφίας), και ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει σχετικά για τους κινδύνους, τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά και επικίνδυνα όχι μόνο για τον πολιτισμό, αλλά τον ίδιο τον δημόσιο χώρο στην καρδιά της πρωτεύουσας. Τι επίπτωση θα έχει η μη λειτουργία κλιματισμού, λόγω της κλοπής, στους επισκέπτες του Μουσείου και στο μικροκλίμα που είναι απαραίτητο για την προστασία των εκθεμάτων; Πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα και πώς, αφού η Διοίκηση του Μουσείου ακόμη δεν μπορεί να κάνει οικονομικές αναθέσεις; Τι θα γίνει με την επάρκεια του προσωπικού φύλαξης; Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι η άρνηση της Διοίκησης του Μουσείου και του Υπουργείου Πολιτισμού, δια της αποσιώπησης, να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των εργαζομένων, δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση, καθώς τα προβλήματα παραμένουν και ζητούν επιτακτικά την επίλυσή τους από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα