Βόρεια Ελλάδα: Σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα από τη λειψυδρία σε διάφορες περιοχές

Χαλκιδική, Γιάννενα και Δράμα περιμένουν με αγωνία τις πρώτες βροχές, όπως και άλλες περιοχές της χώρας

Parallaxi
βόρεια-ελλάδα-σοβαρά-περιβαλλοντικά-981033
Parallaxi

Καθημερινές είναι πλέον οι αναφορές και τα δημοσιεύματα για τις ραγδαίες επιπτώσεις που φέρνει η ανομβρία στο φυσικό περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή και την οικονομία διαφόρων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας.

Στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα ξακουστά έλατα που προορίζονται για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Ξάκης, Πρόεδρος Κοινότητας Ταξιάρχη και παραγωγός, σε μία προσπάθεια διατήρησής τους, οι ελατοπαραγωγοί αλλάζουν τις πρακτικές τους, ενώ φέτος, λόγω ανομβρίας, υπήρχαν αρκετά σημαντικές απώλειες. Παρόλα αυτά, στη Θεσσαλονίκη οι τιμές θα κυμανθούν περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Στην Ήπειρο, σε απόσταση μισής ώρας, περίπου 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, η φυσική λίμνη Βηρού σχηματίζει μια κυκλική υδάτινη όαση από τις πηγές του ποταμού Λούρου. Όμως, αυτήν τη στιγμή φέρνει περισσότερο σε κρατήρα ηφαιστείου παρά σε λίμνη.

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, περιφερειάρχης Ηπείρου, εξηγεί ότι για να αλλάξει κάτι στην περιοχή από όπου πηγάζουν όλα τα ποτάμια θα πρέπει να πέσουν χιόνια.

Εάν επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο χωρίς χιονοπτώσεις τότε η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο και θα υπάρξει ερήμωση όχι μόνο του τοπίου, αλλά και της οικονομίας της περιφέρειας. Αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι οι πρώτοι που υφίστανται τις συνέπειες. Ο ιχθυογεννητικός σταθμός δεν θα έχει πλέον νερό από τις πηγές για να εκθρέψει τον γόνο που παράγεται. Το οικοσύστημα με την πλούσια υδρόβια χλωρίδα, θα καταρρεύσει. Τα άλλοτε καταγάλανα νερά εξελίσσονται σε μαύρα από την τύρφη, που προέρχεται από την αποσύνθεση των δέντρων και των φυτών στον βυθό.

Σε απόσταση 10 χλμ., κοντά στο παλιό ρωμαϊκό υδραγωγείο είναι εμφανής η επίπτωση της κλιματικής κρίσης, καθώς το νερό δεν ξεπερνά τα δέκα εκατοστά. Είναι η αρχή της επικείμενης αλλαγής στον γεωγραφικό χάρτη.

Όταν οι ελπίδες εναποτίθενται σε αμφιλεγόμενες προγνώσεις γίνεται κατανοητή η απελπισία εκείνων που βιώνουν την νέα πρόκληση. Σύμφωνα με τα μερομήνια οι κάτοικοι παρηγορούνται ότι από τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν οι χιονοπτώσεις και το νερό θα αρχίσει να τρέχει και πάλι. Όλοι εύχοντια να επαληθευτούν.

Στην πόλη της Δράμας, θλίψη προκαλεί σε κατοίκους και επισκέπτες η εικόνα που παρουσιάζει η κεντρική πλατεία με το πάρκο και τις γνωστές πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Γιάννης Γεωργιάδης και αντιπρόεδρος της ΔΕΗΑ εξηγεί ότι η κατάσταση βαίνει διαρκώς επί τα χείρω, καθώς η πόλη που χτίστηκε επάνω σε νερά, μετατρέπεται σε άνυδρο τόπο.

Η υποχώρηση των υδάτων εκτιμάται στα 80 εκατοστά και το φθινόπωρο δεν ανταποκρίθηκε στην φήμη του για την εποχική βροχόπτωση. Με θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε καλοκαίρι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον χειμώνα, που μπορεί να αναπληρώσει με τα χιόνια τις συνέπειες της παρατεταμένης ανομβρίας.

Εάν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις από την δημοτική αρχή τότε το μικρό οικοσύστημα που δημιουργήθηκε στην διάρκεια πολλών ετών θα είχε εξαφανιστεί, εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.

Όλα στρέφονται γύρω από προσδοκίες, να ανέβει ο υδροφόρος ορίζοντας να γεμίσουν οι πηγές και να τρέξει νερό στον βιότοπο που εκπέμπει δυσωδία και σήμα κινδύνου. Η μελαγχολία της εξαφάνισης του νερού, με το σεληνιακό τοπίο που εμφανίζει ο άλλοτε βυθός έχει στερήσει από τα υδρόβια πτηνά το ενδιαίτημα τους. Ποια θα είναι η κατάληξή τους; Ίσως πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο και ο φετινός χειμώνας να είναι όσο βαρύς χρειάζεται. Ωστόσο, είναι συχνότερο και με μεγαλύτερη ένταση, γεγονός που δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα