Ελλάδα

Βορίδης: Δεν επιδιώκουμε να εκφοβίσουμε και να κυνηγήσουμε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ

Κατέθεσε βελτιωτική πρόταση που αφορά στις Ανεξάρτητες Αρχές

Parallaxi
βορίδης-δεν-επιδιώκουμε-να-εκφοβίσου-960066
Parallaxi

«Η διάταξη του νομοσχεδίου που υποτίθεται ότι φέρνουμε για να εκφοβίζουμε και να κυνηγήσουμε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Χρ. Ράμμο είναι ίδια και ταυτόσημη επί λέξει με αυτή που νομοθέτησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για την ΡΑΕ», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την ολοκλήρωσης της επί της Αρχής συζήτησης του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο κ. Βορίδης σχολιάζοντας τις επικρίσεις σχετικά με το άρθρο 43 του νομοσχεδίου που απασχόλησε την επικαιρότητα από χθες και όπως ανέφερε «υποτίθεται ότι έρχεται για να εκφοβίζουμε και να κυνηγήσουμε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Χρ. Ράμμο» στην πραγματικότητα είναι «μια οριζόντια διάταξη, που ισχύει για όλες τις συνταγματικές Ανεξάρτητες Αρχές για την ενίσχυση της λειτουργίας και της νομικής υποστήριξης των μελών και του προσωπικού τους. Θεσπίζοντας ότι δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιοδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Ευθύνονται, μόνο έναντι του Ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαριά αμέλεια»

Ειδικά σε ότι αφορά την επίδικη, δεύτερη παράγραφο του άρθρου 43 του σχεδίου νόμου που αναφέρει ότι « δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, (εν. τα μέλη και το προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών) για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», ο κ. Βορίδης κάλεσε την Αντιπολίτευση «να σταματήσουμε σε αυτή τη χώρα να λέμε ανοησίες και συνέχεια να κάνουμε δίκη προσθέσεων».

Ο υπουργός, αποκάλυψε ότι αυτή η διατύπωση «δεν είναι μια πρωτοφανέρωτη διάταξη, αλλά ίδια, ταυτόσημη διάταξη, έχει νομοθετηθεί το 2019 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ΡΑΕ», που επί λέξει αναφέρει ότι «τα μέλη της Ολομέλειάς και το προσωπικό της ΡΑΕ με οποιαδήποτε έννομη σχέση, δεν έχουν οποιαδήποτε αστική ευθύνη για πράξη ή παράλειψη εκτός εάν ενήργησαν με δόλο ή σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών»! Και ο κ. Βορίδης, αναρωτήθηκε «η δική μας Κυβέρνηση, μας λέτε ότι θέλει να διώξει τον κ. Ράμμο και φέρνει αυτή την διάταξη; Εσείς όταν την θεσπίσατε για την ΡΑΕ ποιόν θέλατε να διώξετε; Είχατε κάτι δόλιο;»!

Ο υπουργός, επανέλαβε πως τα αδικήματα «της διαρροής απορρήτων ή της παράβασης καθήκοντος, είναι εκ της φύσεως τους αδίκημα που δεν τελούνται εξ αμελείας, αλλά με δόλο» γι αυτό και με νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε αφαίρεσε «αυτό το τμήμα της διάταξης», ώστε όπως είπε «να μην υπάρχει η οποιαδήποτε καχυποψία από την Αντιπολίτευση, παρ’ όλο που δεν έχει νόημα και περιεχόμενο».

Σχετικά με την παροχή της δυνατότητας ευελιξίας στις διαδικασίες προσλήψεων στις συνταγματικές Ανεξάρτητων Αρχών, ο υπουργός ανέφερε ότι «αυτήν μας την ζητάνε οι ίδιες οι Αρχές, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες» επισημαίνοντας πως «οι διοικήσεις τους είναι διορισμένα από αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία άρα από άτομα ευρύτερης πολιτικής αποδοχής, δεν παρακάμπτεται η μοριοδότηση, υπάρχουν οι διαδικασίες ΑΣΕΠ, εντάσεων και δικαστικής προσφυγής,» και αναρωτήθηκε «συνεπώς για ποια “δικά μας παιδιά”, που λέτε το κάνουμε;»

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις σχετικά με την παροχή μιας χρονικής δυνατότητας για την συνέχιση των διαδικασιών προσλήψεων στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και να μην παγώσουν λόγω των εκλογών, ο κ. Βορίδης είπε ότι επειδή έχουμε μπροστά μας πολλές εκλογικές διαδικασίες (εθνικές, μετά από λίγους μήνες στους ΟΤΑ και αργότερα Ευρωεκλογές) αυτό θα έχει συνέπειες στην στελέχωση του δημοσίου, χωρίς να υπάρχει και κανένα νόημα αφού ήδη είναι σε τελικό στάδιο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στο παρόν σχέδιο νόμου «υπάρχουν σημαντικές θετικές διατάξεις όπως σχετικά με το κόστος των συμβολαιογραφικών πράξεων για ΟΤΑ, των υπαίθριων αθλητικών οργανώσεων χωρίς άδεια του δήμου, τα έξοδα κίνησης των προέδρων των κοινοτήτων να μην λογίζονται ως εισόδημά τους, την αποτέφρωση»

Ο υπουργός, απαντώντας και στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε ως δείγμα κακής νομοθέτησης τα «ερανιστικά» σχέδια νόμων αντέτεινε ότι αυτά «είναι εξαιρετική, καταπληκτική, πρακτική νομοθέτησης γιατί στην πραγματικότητα διαμορφώνουν την δυνατότητα τα νομοσχέδια που έχουνε ειδικό ή νέο αντικείμενο ρυθμίσεων να παραμένουν κατά το δυνατόν “καθαρά” από τροπολογίες. Και αυτές να συγκεντρώνονται σε ένα σχέδιο νόμου ώστε να ακολουθείται όλη η νομοθετική διαδικασία της Βουλής». Επίσης, υποστήριξε ότι μια ακόμη καλή διαδικασία νομοθέτησης είναι ότι τα νομοσχέδια θα πρέπει να είναι ρυθμίσεις γενικού στρατηγικού πολιτικού πλαισίου και να παρέχεται η δυνατότητα εξουσιοδοτικών εναρμονιστικών διατάξεων στον Υπουργό ή των ΚΥΑ ώστε να μην χρειάζονται να ψηφίζονται τροπολογίες για θέματα δευτερογενούς νομοθέτησης .

Ο κ. Βορίδης, σχολιάζοντας την στάση της Αντιπολίτευσης είπε ότι «αυτή η πολιτική που ασκεί δεν είναι σοβαρή, αλλά του “ότι να ‘ναι ” για να πάει η μπάλα παρακάτω…»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα