Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά – Ποιους αφορά
Στόχος η υποστήριξη της ανάπτυξης παιδιών με αναπηρία, αναπτυξιακή διαταραχή ή υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αυτών, καθώς και η ενίσχυση και κοινωνική ένταξη της οικογένειάς τους
Τα vouchers ύψους 800 ευρώ μηνιαίως ανά παιδί θα χορηγηθούν σε 2.500 παιδιά και τις οικογένειές τους, μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης, που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Στόχος είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης παιδιών με αναπηρία, αναπτυξιακή διαταραχή ή υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αυτών, από τη γέννηση έως την ηλικία των 6 ετών, καθώς και η ενίσχυση και κοινωνική ένταξη της οικογένειάς τους, το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, καθορίζει ως δικαιούχους του προγράμματος τους πιστοποιημένους μη κερδοσκοπικούς φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά με αναπηρία, τους δήμους, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, τις μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.
Το πρόγραμμα, με χρηματοδότηση 35 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτει το πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων για εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών για τα παιδιά και στήριξη των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα, έλειπε ένα ενιαίο θεσμοθετημένο πλαίσιο Πρώιμης Παρέμβασης και χαρτογράφηση των πιστοποιημένων παρόχων.
Voucher 800 ευρώ μηνιαίως ανά παιδί – Σε ποιους απευθύνεται
Το ύψος του voucher προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε παιδιού, ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που καθορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης:
- 800 ευρώ τον μήνα για τουλάχιστον 20 συνεδρίες,
- 600 ευρώ τον μήνα για τουλάχιστον 15 συνεδρίες,
- 400 ευρώ τον μήνα για τουλάχιστον 10 συνεδρίες. Η παροχή του voucher απαιτεί ελάχιστο αριθμό 10 συνεδριών μηνιαίως.
Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα έξι (6) ειδικών, που περιλαμβάνουν: αναπτυξιακό παιδίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και έναν επαγγελματία από τις ειδικότητες φυσικοθεραπείας, ειδικής αγωγής ή φυσικής αγωγής με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού, ειδικές θεραπείες, καθώς και συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση για τους γονείς/φροντιστές.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Η περίοδος από τη γέννηση έως τα έξι έτη είναι καθοριστική για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Θέλουμε να στηρίξουμε παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή και να υποστηρίξουμε τις οικογένειές τους. Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης με στόχο την παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, ώστε να αναπτύξουν πλήρως τις δεξιότητές τους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ψυχική υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από ποικιλία ειδικών και παρέχεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές.
Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού και συμπεριληπτικού συστήματος πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα, και είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε».