Ελλάδα

«Βυθισμένα» χωριά στην Καρδίτσα – Αγωνία για αγνοούμενους και εγκλωβισμένους

Στον Δομοκό ο τέταρτος νεκρός - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
βυθισμένα-χωριά-στην-καρδίτσα-αγω-1053644
Parallaxi

Τέσσερις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας Daniel, καθώς νεκρός εντοπίστηκε ακόμα ένας συμπολίτης μας στον Δομοκό το μεσημέρι της Πέμπτης. Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο που αγνοούνταν στο Πετρωτό.

Ο 49χρονος εντοπίστηκε το μεσημέρι από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ, με το σώμα του να είναι καταπλακωμένο από φερτά υλικά, τα οποία παρέσυρε ο μεγάλος όγκος νερού που προκάλεσε η κακοκαιρία. Ο άτυχος άνδρας είχε φύγει νωρίς το πρωί της Τετάρτης από το σπίτι του για να φροντίσει τα ζώα του, προτού εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, κι έκτοτε δεν είχε δώσει ίχνη ζωής.

Οι αγνοούμενοι είναι έξι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι 35χρονων Αυστριακών, όπου παραθέριζαν στα Ποτιστικά του Νοτίου Πηλίου όταν το σπίτι τους παρασύρθηκε από τους χειμάρρους.

Κόσμος σε απόγνωση

Σοβαρά προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αντιμετωπίζουν τα περισσότερα χωριά αλλά και οι πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

Κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανυπολόγιστες ζημιές από την επέλαση του νερού, ενώ οι κάτοικοι, σε ορισμένες περιοχές, αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους, στα οποία είναι εγκλωβισμένοι, λόγω του ύψους του νερού που έχει φτάσει μέχρι τις αυλές.

«Δεν βρίσκουμε κάποιους ανθρώπους στο χωριό Αγία Τριάδα», λέει κάτοικος του χωριού Αγία Τριάδα Καρδίτσας.

Όπως έλεγε ο Βασίλης Γαγανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, «παίρνουμε στα τηλέφωνα κατοίκους και δεν τους βρίσκουμε. Ελπίζουμε μόνο να μην έχουν πνιγεί».

Μάλιστα, τονίζει ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν επικοινωνήσει με κανέναν.

«Κατεβαίνουν τα βουνά»

Σπίτια έχουν γκρεμιστεί, καταπτώσεις βράχων σημειώνονται σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ ο Πηνειός ποταμός αρχίζει και ξεχειλίζει σε χωριά των Τρικάλων. Επίσης, ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων έχει ξεχειλίσει προς γειτονιές της πόλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνει έκκληση να σταλεί ειδικός εξοπλισμός για να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων, ενώ κάνει λόγο και για πολλές κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως «κατεβαίνουν τα βουνά μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, τονίζει επίσης, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

«Έχουν πεθάνει, έχουν πνιγεί άνθρωποι»

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, η κ. Χαρούλα ανέφερε: «Δε χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια.

Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Έχουν πεθάνει, έχουν πνιγεί άνθρωποι. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου. Δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω».

«Δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο»

Στη συνέχεια είπε: «Κάθε δέκα λεπτά ακούς σπίτι να γκρεμίζεται. Κάθε δέκα λεπτά. Ζητάω βοήθεια. Από την άλλη πλευρά του δρόμου είναι εγκλωβισμένοι πολλοί άνθρωποι.Θέλετε να σας πω το αστείο; Σε δύο ώρες θα στείλουν βάρκα. Αυτή τη στιγμή το νερό είναι σαν να υπάρχει μία απέραντη θάλασσα.

»Δεν έχετε δει κάτι τέτοιο στη ζωή σας. Αυτή τη στιγμή η στάθμη ανεβαίνει. Βοήθεια, έχει πνιγεί κόσμος. Εμείς θα ανεβούμε στα ψηλά. Το σπίτι μου είναι διώροφο. Το κάτω σπίτι έχει πλημμυρίσει, τα ζώα μας έχουν πνιγεί όλα. Όσα μπόρεσα να σώσω από σκυλιά και γατιά βρίσκονται στον πάνω όροφο. Το θέμα είναι πως κινδυνεύει πολύς κόσμος».

«Έχουμε μικρά παιδιά»

Η κακοκαιρία Daniel συνεχίζει να δείχνει το τρομακτικό πρόσωπό της και να σαρώνει την Εύβοια και στα ειδικά στα βόρεια η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι κάτοικοι, που έχουν εγκλωβιστεί κάνουν δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια.

Τα ορμητικά νερά που ξεχύθηκαν στην περιοχή από την επίθεση της κακοκαιρίας Daniel μετέτρεψαν σε λιμνοθάλασσα τα πάντα, μπήκαν σε σπίτια, προκάλεσαν καθιζήσεις σε δρόμους.

«Χρειαζόμαστε άμεσα τρόφιμα και κάποιον φακό γιατί είμαστε χωρίς ρεύμα. Επίσης χρειαζόμαστε και με κάποιον τρόπο να φορτίσουμε ένα κινητό για να έχουμε μια επικοινωνία γιατί έχουμε μικρά παιδάκια εδώ έτσι ώστε αν χρειαστούμε κάτι να μπορούμε να επικοινωνήσουμε», είπε ένας εκ των εγκλωβισμένων στο χωριό της Εύβοιας στο evima.gr

Ο κ. Γιάννης έδωσε στο φως βίντεο και εικόνες που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στο Μακρύ Γιαλό.

«Ο δρόμος θα πέσει γιατί είναι κούφιος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας φούσκωσε χείμαρρος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά σπίτια. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο, με δρόμους που έχουν κλείσει, ενώ τα μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Η Σκιάθος που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεχίζει να μετράει τις πληγές που έφερε η κακοκαιρία “Ντάνιελ”, με τις σκηνές από το νησί των Σποράδων να είναι καθηλωτικές: Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, σοβαρές ζημιές σε υποδομές, απεγκλωβισμοί κατοίκων και προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση συνθέτουν την εικόνα της επόμενης μέρας.

Πτυσσόμενη γέφυρα 30 μέτρων ανεγείρει ο στρατός για τα χωριά που έχουν αποκλειστεί στο νότιο Πήλιο

Το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία, ενώ το Νότιο Πήλιο έχει αποκλειστεί. Ο στρατός αυτή την ώρα επιχειρεί να τοποθετήσει μια πτυσσόμενη γέφυρα 30 μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο Νότιο Πήλιο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πρόκειται για μία προσωρινή λύση μέχρι να επισκευαστεί η γέφυρα των Καλών Νερών που καταστράφηκε λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Μεταμόρφωση Καρδίτσας: Εξήντα εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο γραφείο της Κοινότητας – «Πρέπει να φύγουμε από εδώ»

Για αρκετούς εγκλωβισμένους στο γραφείο της κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια, κάνει λόγο, μιλώντας στην ΕΡΤ, κάτοικος του χωριού. Να σημειωθεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στην περιοχή, με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι του οικισμού να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

«Βρισκόμαστε σε ένα κτίριο στο κοινοτικό γραφείο. Είμαστε 60 άτομα. Εδώ ήταν κάμπος και τώρα είναι θάλασσα. Πώς γίνεται αυτό το πράγμα;» αναρωτήθηκε αρχικά ο κ. Τσούκας.

«Πρέπει να φύγουμε από εδώ. Η στατικότητα του κτιρίου δεν ξέρω τι κάνει. Μόλις παίρνουμε πληροφορία ότι στρατός φεύγει, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ζητάμε τον στρατό να έρθει, να έρθουν βάρκες, ΕΜΑΚ. Είμαστε περίπου 60 άτομα, υπάρχουν μικρά παιδιά, υπάρχουν ηλικιωμένοι, υπάρχουν ανήμποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλη νύχτα έχουμε που παρακαλάμε. Χτες το απόγευμα, όταν και ξεκίνησαν τα έντονα φαινόμενα, υπήρχε ένας κακός χαμός. Άλλοι τρέχαμε από εδώ, άλλοι από εκεί. Αγρότες είμαστε. Αγροτική περιοχή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τρίκαλα: Σε ξενοδοχεία και δομές του δήμου φιλοξενούνται πληγέντες

Σε ξενοδοχεία, αλλά και σε δομές του Δήμου Τρικκαίων, φιλοξενούνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη στέγασης λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ έχει διατεθεί χώρος και στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Όλα τα μηχανήματα και οχήματα του δήμου Τρικκαίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βρίσκονται στα σημεία που υπάρχουν προβλήματα, καθώς και μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών.

Προτεραιότητα έχουν τα επείγοντα περιστατικά, ενώ συνολικά 31 μηχανήματα και περίπου 70 άτομα απασχολούνται στην διαχείριση τεχνικών ζητημάτων.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν τις τηλεφωνικές γραμμές 2431020000 και 2431351100, ενώ ο δήμος εκφράζει τη παράκληση να δείχνουν υπομονή, καθώς υπάρχει χρόνος αναμονής λόγω των δεκάδων τηλεφωνημάτων.

Λειτουργούν επίσης τα τηλέφωνα της ΔΕΥΑΤ: 2431076711 – 12 – 13 – 15. Η δημοτική Αρχή ζητά από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις, ειδικά με τα αυτοκίνητα, τόσο για να αποφευχθούν ατυχήματα, όσο και για να διέρχονται ταχύτερα τα οχήματα άμεσης ανάγκης και επέμβασης (ασθενοφόρα, οχήματα Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Δήμου Τρικκαίων, Πολιτικής Προστασίας).

Δραματική διάσωση 5 παιδιών στα Ματσουκέικα

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα Τρίκαλα, καθώς ο Ληθαίος ποταμός έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσες ενώ οι κάτοικοι σε απόγνωση απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Σε ένα από τα σπίτια που υπήρχαν εγκλωβισμένα πέντε παιδιά, με αυτοθυσία ο προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος του Δυτικού Τομέα του Δήμου Τρικκαίων Θοδωρής Καραϊσκος βούτηξε στα νερά για να τα διασώσει.

Πηγή: trikalavoice.gr

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος: Στην περιοχή της Θεσσαλίας εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία – Προσπαθούμε για να προσεγγίσουμε τον τελευταίο πολίτη που έχει πρόβλημα

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, στους νόμους Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας αλλά και στο Βόλο εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία “Daniel”, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.

Επιπλέον, όπως είπε, «τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Αργολίδας ειδικότερα στις περιοχές Ναυπλίου, Τροιζήνας, Κρανιδίου, Πόρτο Χέλι, Νέα Επίδαυρος, Σπέτσες, στους νομούς Αρκαδίας, στο ‘Αστρος, στο νομό Λακωνίας, στην περιοχή της Νεάπολης, στο νομό Αττικής, ειδικότερα τα νότια προάστια και ανατολικά προάστια και στην περιοχή της Θεσσαλίας, ειδικότερα στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Βόλου εκεί που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο».

Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας επιχειρούν 155 συνεργεία με 480 άτομα προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης συνδράμουν δυνάμεις από την 1η, την 2η, την 7η, την 8η, την 5η, την 6η και την 4η ΕΜΑΚ με προσωπικό διασωστικό και διασωστικές λέμβους.

Σε συνεργασία με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τόνισε ο κ. Πουρναράς, γίνεται προσπάθεια για προσέγγιση σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα και προσέθεσε ότι ήδη από το μεσημέρι που το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και η από αέρος διάσωση και ήδη ένα ελικόπτερο Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος με διασώστες απεγκλώβισε μία γυναίκα με αναπηρικά προβλήματα από την περιοχή της Αγίας Τριάδος.

Όπως σημείωσε ο κ. Πουρναράς από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία “Daniel” έπληξε τη χώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 4800 κλήσεις και προσέθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 1600 αντλήσεις ομβρίων υδάτων και 885 διασώσεις συμπολιτών μας.

«Εξακολουθούμε, θα εξακολουθήσουμε, όλες τις προσπάθειες, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε τον τελευταίο πολίτη που έχει πρόβλημα. Για μια ακόμη φορά παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις», υπογράμμισε.

Σιούτας, μετεωρολόγος: Επίπεδα ρεκόρ βροχής – 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα – Πότε τελειώνει το φαινόμενο

Για «ασύλληπτες και τρομακτικές εικόνες» των πλημμυρικών φαινομένων έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας. «Η βροχή ήταν απίστευτης ποσότητας, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Τη χθεσινή μόνο μέρες περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας από 300 έως 400 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Αναπόφευκτα τα πλημμυρικά φαινόμενα» είπε και συνέχισε: «Μετεωρολογικά επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και μάλιστα στα χειρότερά τους σενάρια. Τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής είναι πραγματικά ασύλληπτες και απίστευτες. Και σε αυτές τις συνθήκες οι υποδομές είναι δύσκολο να αντέξουν».

Πώς θα συνεχιστεί η κακοκαιρία Daniel

Όσο για το ποιες περιοχές δεν θα ξεφύγουν από την κακοκαιρία Daniel ο κ. Σιούτας εξήγησε ότι «το φαινόμενο τελειώνει σήμερα». Όπως είπε «Πολύ ασθενείς βροχές είναι πιθανές αλλά όχι ιδιαίτερης σημασίας στη δυτική Θεσσαλία και τη νότια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα σταδιακά περιορίζονται στην ανατολική Θεσσαλία, την περιοχή της Λάρισας Μαγνησίας, Βόρεια Εύβοια και σταδιακά θα σταματήσουν μέχρι το βράδυ. Και τελειώνει το φαινόμενο αυτό με τις πραγματικά καταστρεπτικές και πρωτοφανείς σε έκταση και εντάσεις βροχοπτώσεις».

Ακόμα εξήγησε ότι η πρωταρχική αιτία αυτού του ισχυρού φαινομένου βρίσκεται στην υπερθέρμανση των θαλασσών. «Όλη η Μεσόγειος βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης. Για κάθε βαθμό που ανεβαίνει η θερμοκρασία, η υγρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνει κατά 7 με 10%. Όταν βρισκόμαστε από 3 έως 5 βαθμούς υψηλότερες τιμές, είναι πολλαπλάσια το νερό που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα για τη δημιουργία νεφών και επομένως πολλαπλάσια και η βροχόπτωση που φτάνει στο έδαφος με τέτοια φαινόμενα.

Κεντρική εικόνα: Facebook (Takis Kwstas Tsioukas)

Με πληροφορίες από karditsalive.net / in.gr / evima.gr / ertnews.gr / trikalavoice.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα